Säbäleiriläiset saivat pelikaveriksi esikuvansa Henri Johanssonin – 8-vuotias Leo Aalto tarjoutui maalivahdiksi: ”Haluan yhtä pitkälle kuin Henkka”

TFT:n säbäleirille osallistui heinäkuun viimeisellä viikolla kolmisenkymmentä poikaa, joista nuorempi ikäryhmä leireili alkuviikosta ja vanhempi loppuviikosta. Kuvassa vanhempi ikäryhmä. Takarivissä oikealla leirin ohjaaja Henri Johansson.  Kuva: Tarja Antola

Toijalan monitoimihallin pihalla ilma on hiostava, mutta sisällä sitä vasta hikoillaankin. Meneillään on Toijalan Fumblers Teamin (TFT) säbäleiri. Leiriläiset kuljettavat palloa kentän päästä päähän ja laukovat maaleja pelissä, johon osallistuu myös leirin ohjaaja, F-liigan kovimpiin maalintekijöihin kuuluva Henri Johansson. Akaalainen Johansson on TFT:n kasvatti.

– Pojille on iso asia, kun ohjaajaksi saadaan tällainen kaveri. Kaikki seuraavat hänen pelaamistaan ja pistepörssiään. Henri on aina ollut esikuva pojille, kertoo vuonna 2008 syntyneiden poikien ryhmää TFT:ssä valmentava Ari Ilottula.

Heinäkuun viimeisellä viikolla järjestetylle leirille osallistui kolmisenkymmentä poikaa. Alkuviikosta leireilivät 2011–14 ja loppuviikosta 2007–2010 syntyneet.

Leirillä opeteltiin muun muassa tekniikkaa sekä pelisilmää kehittäviä erilaisia pelimuotoja. Salibandytreenien lisäksi leiriläiset kävivät pelaamassa jalkapalloa viereisellä tekonurmella.

Maalivahtina on kivaa

8-vuotias Leo Aalto Toijalasta osallistui molemmille leireille tarjouduttuaan vanhemmalle ikäryhmälle maalivahdiksi.

–  Maalivahtina oleminen on niin kivaa, TFT:n junioriksi esittäytyvä Leo kertoo.

Myös Leon isä on salibandymaalivahti. Jukka Aalto pelaa TFT:n edustusjoukkueessa. Leo aikoo jatkaa lajissa huipulle asti.

– Haluan aika pitkälle – yhtä pitkälle kuin Henkka, Leo sanoo.

Leo Aalto on niin innostunut salibandysta, että hän tarjoutui maalivahdiksi vanhemman ikäluokan leirille. Kuva: Tarja Antola

Kyynärpää osui silmään

Myös 13-vuotiaan Casimir Majalahden tavoitteena on pelata jonain päivänä korkeimmalla sarjatasolla. Pelivuosia TFT:ssä on takana nyt neljä. Lajin pariin hän päätyi isoveljiensä jalanjäljissä.

– Tämä on hieno laji. Pelaaminen ylipäätään on parasta.

Viimeisenä leiripäivänä Casimir pelasi silmä mustana.

– Eilisissä treeneissä tuli vähän kyynärpäästä silmään. Muuten ei sattunut, mutta kohta vähän mustui silmän alta, Casimir kertoo.

13-vuotias Casimir Majalahti sai leiriltä muistoksi mustan silmän. Salibandya hän on harrastanut neljä vuotta. Kuva: Tarja Antola

Korona on kurittanut lajia

TFT on järjestänyt juniorileirejä useana kesänä. Aikaisemmista vuosista poiketen tällä kertaa leiri oli seuran omien juniorien lisäksi avoin myös muille. Akaalaisten lisäksi mukana oli muutama harrastaja Valkeakoskelta.

– Koetamme samalla löytää uusia harrastajia. Lähes joka joukkueeseen otettaisiin uusia pelaajia, Ari Ilottula kertoo.

TFT:llä on myös tyttöjoukkue, mutta yhtään tyttöä ei ilmoittautunut leirille.

Poikia lajissa kiehtoo vauhdikkuus ja fyysisyys.

– Salibandy on ehdottomasti myös joukkuelaji, jossa kaikki pelaavat toisilleen, Ilottula sanoo.

Ilottulan mukaan urheiluharrastuksia kurittanut koronaepidemia on vienyt harrastajia myös salibandylta.

– Pojat haluavat nimenomaan pelata. Into lopahti, kun sisälajit olivat tauolla.

TFT:n juniorivalmentajiin kuuluva Ari Ilottula (oik.) kertoo, että seurassa odotetaan kovasti Viialan liikuntahallin valmistumista. Leo Aalto on lajin innokkaita harrastajia. Kuva: Tarja Antola

 Viialan liikuntahallia odotetaan

TFT:ssä odotetaan Viialan liikuntahallin valmistumista. Seura joutuu tällä hetkellä ostamaan harjoitusvuoroja Ideaparkista Lempäälästä.

–  Kun Akaassa ei ole tiloja, ei riitä vuoroja. Paineen pitäisi helpottua kaikilla seuroilla ensi vuonna, kun Viialan liikuntahalli valmistuu. Se antaa myös rahallisesti mahdollisuuksia panostaa seuraan. Nyt joudumme vähän jarruttelemaan toimintaa, kun vuoroja ei ole, Ilottula kertoo.

Ilottulan mukaan liikuntahallin suunnittelussa on kuunneltu myös salibandyn tarpeita.

– Molempiin saleihin tulee kaukalot. Aika monta joukkuetta pystyy pelaamaan siellä sarjapelejä.

Vuonna 1987 perustettu TFT kuuluu Suomen vanhimpiin salibandyseuroihin. Hieman alle kolmensadan jäsenen seurassa junioreita on noin 125. Tänä syksynä uutena on alkamassa ryhmä 2014 syntyneille.

TFT:n säbäleirin ohjaajana toiminut Henri Johansson (kesk.) osallistui peliin yhdessä leiriläisten kanssa. Kuva: Tarja Antola

Lue myös:

Salibandyhistoriaa tehnyt Henri Johansson kertoo uransa jatkosta – TFT:n kasvatti palasi Akaaseen: ”Päätös oli helppo, vaikka joskus sanoinkin, etten ikinä muuta tänne takaisin”