Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy:n kesänäyttely on väriläikkä harmaassa korona-arjessa – Näytillä on myös värien synkkä historia

Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy järjesti kolmatta kertaa vanhan tehtaanjohtajan talossa tapettinäyttelyn. Näyttely on auki 7.8.2021 saakka. Tänä vuonna seinillä näkyy näyttäviä ja iloisia printtejä, kun teemana ovat värit.

Luova johtaja Hanna van Ingen poseeraa Ritva Kronlundin suunnitteleman Perhostapetin edustalla. Kuva: Helmi Lehtonen

Väriloistoa synkkiin aikoihin

Näyttelyssä on punainen, sininen, vihreä ja keltainen huone. Värit määräytyvät alkuperäisesti seinillä olevien tapettien mukaan, jotka ovat tietysti oman tehtaan tapetteja. Inspiraatio näyttelyn teemalle ei kuitenkaan löytynyt huoneista.

– Halusimme näyttelymme tuovan iloa värikkyydellään, viime vuosi kun on ollut vaikeaa aikaa monelle, kertoo luova johtaja Hanna van Ingen.

Van Ingen on itse koonnut tapetit näyttelyyn heidän suuresta valikoimastaan

Värikkäiden tapettien synkkä historia

Ilon levittäminen ei ollut ainoa syy teeman valintaan. Väreillä on myös mielenkiintoinen, jopa synkkä historia tapettien maailmassa, kertoo yrityksen sisällöntuottaja Hanna Kuuskoski. Vihreitä tapetteja värjättiin Euroopassa 1800-luvun alussa arsenikilla, jonka myrkyllisyys huomattiin vasta valmistuksen jatkuneen jo jonkin aikaa.

– Termi myrkynvihreä juontaa juurensa arsenikilla värjätyistä tapeteista. Tämän vuoksi vihreä oli kauan inhottu väri seinillä, Kuuskoski kertoo.

Nykyään vihreä on Pihlgren ja Ritola oy:n yksi suosituimmista väreistä.

Tapettinäyttelyssä on esillä tapettien värjäämiseen käytettäviä pigmenttejä. Kuva: Helmi Lehtonen

Tapettien tarina

Näyttelyssä on esillä myös alkuperäismalleja, joita on konservoitu Pirkanmaan kulttuurirahaston avustuksella.

– Näin suurta määrää alkuperäismalleja ei meidän tietojemme mukaan löydy muualta Suomesta. Meillä niitä on säästetty poikkeuksellisen hyvin, kertoo van Ingen.

Alkuperäismallit, piirustukset ja värikokeilut tuovat tapetteihin syvemmän ulottuvuuden. Tapettien kauneutta voi joko arvostaa sellaisenaan, tai jos haluaa sukeltaa syvemmälle, voi tutustua niiden historiaan ja alkuperään, van Ingen kertoo.

Pandemia hellitti ajoissa

Tämän kesän tapettinäyttelyn kohtalo oli pitkään epävarma koronapandemian vuoksi. Lopulta päädyttiin kuitenkin siihen, että näyttely pidetään.

– Täällä Akaassa ei hirveästi tämänkaltaisia näyttelyitä ole, joten ajattelimme että on hauskaa järjestää jotain, kertovat van Ingen ja Kuuskoski.

Näyttelyssä on mahdollista selailla Tapettitehtaan valikoimaa, mutta toisin kuin viime vuonna, tänä kesänä näyttelystä ei ole mahdollista ostaa tapetteja.

Pihlgren ja Ritola Oy:n tapettinäyttelyn punaisessa huoneessa on esillä kauniita punaisen eri sävyjä. Keskellä Birger Kaipiaisen suunnittelema Ken kiuruista kaunein. Kuva: Helmi Lehtonen