Sataman kesäteatterin veijarikomedia kaipaisi lisää iloisuutta – Henkilöohjauksessa on kuitenkin onnistuttu hyvin

Leipurimestari Jalmari Jyllenmaata esittää Jukka Peräkivi. Lasse Kanerva toivoo tuleviin esityksiin Peräkiveltä lisää rempseyttä, jotta hahmoon tulee lisää juonikkuutta. Kuva: Sanna Haapaniemi.

William Shakespearen kirjoittaman näytelmän Windsorin iloiset rouvat pohjalta vapaasti suomennettu ja musiikkikomediaksi sovitettu Puutteenkulman iloiset rouvat sai runsaan yleisön edessä ensi-iltansa Toijalan sataman kesäteatterissa pitkän odotuksen jälkeen sunnuntaina 27. kesäkuuta.

Korona on toivottavasti taltutettu ja yleisö pääsee nauttimaan vihdoinkin myös kesäteatteriesityksistä.

Pekka Saaristo on monipuolisen uran luonut teatterimies ja hänen dramatisoimansa näytelmän on ohjannut Marko Saario. Mika Merikaita on säveltänyt teokseen useita lauluja.

Esityksen tapahtumapaikka on sijoitettu keskiaikaisen Englannin sijaan 1950-luvun Toijalaan.

Leipurista kylän auervaara

Naisen metsästys on miehen luontainen tavoite. Kylän leipuri (Jukka Peräkivi) lähettelee rouville lemmenkirjeitä ja sotkee kyläläisten perhe-elämää.

Käry käy, kun naiset huomaavat saaneensa samanlaisen lirkutusviestin ja lisäksi aviomiehet saavat vihiä, että jotain on tekeillä heidän selkänsä takana. Seuraa tietenkin monenlaisia käänteitä ennen kuin leipuri huomaa, mistä onni löytyy ja millaisesta taikinasta oma rakas on leivottu.

Liekö suomalaiseen maalaisnäytelmään saatu vaikutteita Shakespearelta, sillä osansa suhdesotkuissa on ompelijalla, joka hääräilee kuin sentraalisantra.

Pirkko Taskilan (vas.) esittämä ompelija touhuaa Lasse Kanervan mukaan kuin hyrrä ja tietää kylän asiat. Mari Tuomisen (kesk.) Aili Virta joutuu puolestaan keksimään keinoja, joilla hän voi pitää avioliittonsa kasassa. Anita Ruuskanen esittää ilmeikkäästi Raili Nymania. Kuva: Sanna Haapaniemi.

Sopivan erilaisia roolihahmoja

Marko Saario on onnistunut henkilöohjauksessa hyvin. Näytelmän roolityöt muodostavat vaihtelevan kirjon kyläyhteisön asukkaista ja puvustus kuvaa tarkasti 1950-lukua.

Jukka Peräkivi on hyvin sopiva valinta leipurimestarin rooliin. Vielä lisää rempseyttä tulevissa esityksissä ja roolihahmoon tulee lisää juonikkuutta.

Heikki Haapaniemi tuntui istuvan paremmin valokuvaajan kuin vaimoaan epäilevän aviomiehen rooliin.

Yrjö Nymania esittävän Harri Pasasen puheilmaisusta voivat muut ottaa oppia – luontevaa replikointia on mukava kuunnella ja hänen roolinsa on tasapainottaa tulisieluisempaa työtoveriaan.

Pirkko Taskila touhuaa kuin hyrrä ja tietää kylän asiat. Sanna Haapaniemi on tomera mutta haikailee rakkauden perään. Mari Tuominen joutuu keksimään keinoja, joilla hän voi pitää avioliittonsa kasassa, ja Anita Ruuskanen on ennenkin kunnostautunut ilmeikkäällä esiintymisellään.

Lavalla piipahti myös Pasi Kylmälä Huukon roolissa. Sitä, kuka esittää Huukoa muissa esityksissä, ei paljasteta.

Yrjö Nymania esittävä Harri Pasanen saa Lasse Kanervalta kehuja ilmaisustaan. Kuvassa myös Anita Ruuskanen Yrjön Raili-vaimona. Kuva: Sanna Haapaniemi.

Haitaristi säestää lauluesityksiä

Esityksessä on useita lauluja, joiden säestyksen on sovittanut ja hoitaa Anne Mönkö.

Laulujen tekstien on tarkoitus viedä tarinaa eteenpäin, mutta ainakin ensi-illassa sanoista ei tahtonut saada selvää silloin, kun laulajia oli useampia.

Sävellykset olivat onnistuneita ja haitari riittää hyvin niiden esittämiseen.

Lasse Kanerva

Esitystä säesti Anne Mönkö. Kuva: Sanna Haapaniemi.
Heikki Haapaniemi ja Mari Tuominen eli Reino ja Aili Virta. Kuva: Sanna Haapaniemi.

Juttua päivitetty 28.6. klo 11.52 lisäämällä kuvia.