”On se ihanaa, että pääsen vielä pesemään mattoja!” – Matonpesu on tärkeä perinne, mutta myös hauskaa puuhaa kesähelteillä

Miia ja Pirkko Suutari lepäävät matonpesu-urakan jälkeen. Kuva: Helmi Lehtonen

On aurinkoinen ja kuuma päivä Viialassa. Viialan Oopakan matonpesupaikalla kuivaustelineet ovat tupaten täynnä, mutta autoja on parkkipaikalla vain yksi. Pöydän ääressä istuvat Miia Suutari ja hänen isoäitinsä Pirkko Suutari Viialasta loikoilemassa paahtavassa auringonpaisteessa kovan matonpesu-urakan jälkeen. Kaikki matot telineillä ovat heidän.

– Olen pessyt tällä viikolla 31 mattoa! Ja lisää mattoja aion vielä jostain haalia, että pääsee uudestaankin tänä kesänä, Pirkko pohdiskelee.

– On se sellainen teräsmuori! nauraa Miia.

Akaassa matonpesu on suosittua

Valinnanvaraa matonpesupaikalle Akaasta löytyy. Matot voi pestä Toijalan Luhtaniityssä, Viialassa Rantatiellä ja Heinäsuolla sekä Kylmäkoskella Kentäntiellä. Akaan kaupunginpuutarhuri Heli Laine kertoo matonpesupaikkojen olevan suosittuja.

– Kylmäkosken matonpesupaikan korjaus viivästyi tänä kesänä ja monet kyllä sitä kaipasivat, niin paljon yhteydenottoja asiasta tuli, Laine muistelee.

Akaan matonpesupaikat ovat auki alkukesästä siihen saakka, kunnes tulee ensimmäiset hallayöt. Hanat ovat auki aamuvarhaisesta iltamyöhään, mutta yöksi ne suljetaan aina ilkivallan estämiseksi.

Pirkon ja Miian matot täyttävät Oopakan matonpesupaikan kuivaustelineet melkein kokonaan. Varkaat eivät Pirkkoa huoleta. – Jos joku ne vie, niin on varmaan kova tarve. Ovat sitten ainakin puhtaita! Pirkko nauraa. Kuva: Helmi Lehtonen

Mankeli on tärkeä väline

Akaan matonpesupaikoilla on oivalliset puitteet, kertoo kaupunginpuutarhuri Laine. Monilla matonpesupaikoilla on pöydät ja tuolit, joissa voi pitää evästauon matonpesun lomassa.

Pirkko ja Miia ovat sitä mieltä, että Akaan matonpesupaikat ovat siistejä ja viihtyisiä. Viialan Oopakan matonpesupaikka on kuitenkin heidän suosikkinsa. Siellä on kauniit maisemat ja usein myös muita ihmisiä seurana. Ainoa puute Suutarien mielestä on, että suuria altaita Oopakassa on vain yksi. Eniten lisäpisteitä Oopakka saa kuitenkin mankelista.

– Mankeli on kyllä todella tärkeä, matot kuivuvat niin paljon nopeammin jos on mankeloitu, Miia ja Pirkko toteavat.

– Tämän maton pesussa mankeli on välttämätön, tämä on muuten niin painava, kertoo Pirkko. Kuva: Helmi Lehtonen

Matonpesuperinne kunniaan

Pirkko Suutarin lempipuuhaa on mattojen pesu. Hän pesee kaikki matot käsin, eikä mattoja ole koskaan viety pesulaan tai pesty painepesurilla. Lapsenlapsi Miia Suutari pitää yllä matonpesuperinnettä Suutarien suvussa.

– Kyllä se perinne, että matot pitää olla pestynä ennen juhannusta, on meidän suvussa siirtynyt sukupolvelta toiselle, kertoo Miia.

Pirkko on ahkera matonpesijä. Hänellä on työn alla myös tyttärensä ja siskonsa matot. Vaikka ikää on jo 76 vuotta, se ei Pirkkoa hidasta.

– On se ihanaa, että pääsen vielä mattoja pesemään! Pirkko toteaa.