Olen nyt pari vuotta osallistunut Akaan poliittiseen päätöksentekoon sivistyslautakunnassa ja 2. varavaltuutettuna. Tässä joitakin tehtävissäni oppimiani oleellisia seikkoja.
Viime vaalien teemojeni mukaisesti pidän joukkoliikenteen kehittämistä, koulujen ryhmäkokojen pienentämistä ja kirjastotoimen riittävää resursointia prioriteetteina seuraavaa valtuustokautta ajatellen. Painotan kunnollista kaupunkisuunnittelua. Palkataan 1–2 poliittisesti mahdollisimman neutraalia ammattilaista ennakoimaan kunnan tulevia kehityssuuntia, esittämään päätöksenteon pohjaksi parhaita vaihtoehtoja ja hahmottelemaan kaupungin toimintojen kokonaisuutta eri näkökulmista. Näin voidaan estää päätöksenteon hajanaisuus, perässä hiihtäminen ja äkkinäiset, kalliit korjausliikkeet.
Vähintään yhdistetty hanke- ja kulttuurikoordinaattorin toimi paitsi helpottaa markkinointia ulospäin auttaa myös kuntalaisia suunnistamaan erilaisten kulttuuritapahtumien pariin ja hakemaan eri instansseista rahoitusta näiden järjestämiseen itse sekä paljon muuta. Hankerahoja ei kukaan ehdi pitkäjänteisesti hakea oman työnsä ohella, vaikka joskus hienosti onnistutaankin. Valitettavasti suuret hankerahoitukset menevät liian usein ohi naapurikuntien näkyessä useammin menestyjien listalla.
Viimeiseksi: Olen havainnut, että pienet rahat ovat erittäin tiukassa Akaan kunnassa. Kestoaiheeni on kirjastotoimi, jossa 30 000 euron vuosipanostuksella yhteen toimeen laskennallisesti tuotettaisiin heti 90 000 euroa takaisin. Erilaiset seurat ovat varovaisia hauissaan. Ehkä oikein, sillä myönnetyt avustukset eivät seurojen, klubien ja yhdistysten tekemään monipuolisesti kannattavaan ja tuottavaan työhön nähden yleensä ole kuin roposia.
Joskus epätoivoisten vanhempien vetoomukset esimerkiksi eritysopetuksen saamiseksi lapselle kaikuvat kuuroille korville. Näidenkin hakemusten koordinointia ja tasapuolisuutta sekä kokonaishyötyä koko kaupungille voitaisiin paremmin arvioida, kun alue kuuluisi myös kaupunkisuunnittelijan ammattitaidon piiriin.
Kymmenien ja jopa satojen tuhansien ”fibojen” pakkokorjaamiseen sen sijaan rahaa riittää. Näen tässä melkoisen ongelman ja ristiriidan, johon uudet valtuutetut ja muiden luottamuselinten jäsenet toivottavasti aktiivisesti puuttuvat.
Suvi Soininen
Vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas