Frisbeegolfin suosio on lisääntynyt viime vuosina räjähdysmäisesti. Koronaviruspandemia vain lisäsi frisbeegolfin harrastajamäärien kasvua, sillä ulkona pelattavan lajin parissa on helppo säilyttää turvavälit. Suomen frisbeegolfliiton arvion mukaan Suomessa on jo yli miljoona frisbeegolfista kiinnostunutta.
Frisbeegolfin pelaaminen on hyvin mahdollista myös Akaassa. Ilmaiset frisbeegolfradat sijaitsevat Toijalassa ja Kylmäkoskella.
– Akaan frisbeegolfratojen yleinen tilanne on ihan hyvä tämän kokoiseen kaupunkiin. Tietysti Viialassa voisi olla oma ratansa, Kylmäkosken Veikkojen frisbeegolfjaoston puheenjohtaja Harri Pouru kertoo.
Lastumäellä tiimatot ja opasteet uusitaan
Toijalan monitoimihallin, Lastumäen tekonurmikentän ja Toijalan yhteiskoulun vieressä sijaitseva Lastumäki DiscGolfPark avattiin vuonna 2011. Rata on yhdeksänväyläinen metsärata, ja sitä ylläpitää Akaan kaupunki.
Akaan kaupungin liikuntapaikkamestarin Petri Elon mukaan Lastumäen frisbeegolfrataa tullaan uudistamaan kesän aikana. Väyläopasteet ja infotaulu uusitaan, sillä ne ovat jo vanhentuneita. Samalla taulut asetetaan vastaamaan katselusuuntaa paremmin ja tiedot väylistä päivitetään. Myös tekonurmesta valmistetut heittoalustat eli tiimatot uusitaan, sillä alustat ovat päässeet huonoon kuntoon. Osa heittoalustoista korvataan aiempaa suuremmilla versioilla. Ensimmäisen väylän maan savipitoisuudesta johtuva kosteusongelma korjataan kaivamalla ojia ja rakentamalla kulkuväylä korin viereen.
Lintujen pesintärauhan loputtua kaupunki saattaa myös kaataa muutaman kuusen monitoimihallin kulmalta. Kuusien kaadolla pyrittäisiin lisäämään valon määrää ensimmäisellä väylällä. Tämän kaiken lisäksi radalle tuodaan roskakoreja ja istumapenkkejä lisäämään viihtyisyyttä.
Kylmäkosken rata sopii monentasoisille heittäjille
Kylmäkoski DiscGolfPark sijaitsee Kylmäkoskella Savikoskentien varrella. Radalla on peräti 27 väylää, mikä tekee siitä yhden Suomen suurimmista radoista. Radalla on metsä- ja hiekkakuoppaväyliä. Rataa ylläpitää Kylmäkosken Veikkojen frisbeegolfjaosto Woodpeckers Discgolf vapaaehtoisten voimin.
– Kylmäkosken radan lukumäärä on muista poikkeava, joten ruuhkaa syntyy väylille vähemmän. Kaikkia väyliä ei tarvitse pelata kerralla, vaan pelaaja voi valita taitotasoonsa nähden parhaat väylät. Osa väylistä on myös helpompikulkuisia, joten kaikkia mäkiä ei välttämättä tarvitse kiivetä, Pouru kertoo.
Myös Kylmäkosken radan paljon kuluneet tiimatot aiotaan korvata uusilla kesän aikana.
Myös frisbeegolfin kilpailutoiminta on kärsinyt pandemian seurauksena. Woodpeckers Discgolf pyrkii aloittamaan kisat uudelleen koronatilanteen rauhoituttua. Suomen frisbeegolfliiton alaiset kilpailut palaavat tarkkojen turvajärjestelyiden kanssa Kylmäkoskelle kuitenkin jo kesäkuun lopulla. Woodpeckers Discgolf järjestää ne yhteistyössä Tampereen Frisbeeseuran kanssa.
Harri Pouru esittää toivomuksen akaalaisille frisbeegolfista kiinnostuneille.
– Olisi hienoa, jos paikallisia tulisi enemmän mukaan viikkokisoihin ja seuran toimintaan. Meillä on kisojen järjestäjistä huutava pula.
Koronaviruksen mukana tullut ratojen kävijämäärän kasvu ei kuitenkaan ole ollut lajin kannalta pelkkää ruusuilla tanssimista.
– Lajin kasvu on tuonut mukanaan myös uusia frisbeegolfin pelaajia, joilla lajietiketti on hukassa. Seurallamme on mennyt paljon resursseja ilkivallan korjaamiseen ja radan puhdistamiseen roskista. Toivottavasti ongelmaan tulee ratkaisu, kun myös muut harrastukset avautuvat, Pouru kertoo.
Yhteisöllisyys ja luonnossa liikkuminen viehättää
Akaalainen frisbeegolfharrastaja Juuso Heikkinen, 16, pelaa frisbeegolfia päivittäin. Lajin parissa kuluu helposti useita tunteja. Hän aikoo pelata ensi kesänä paikallisten kilpailujen lisäksi ainakin junioreiden ja amatöörien SM-kilpailuissa.
– Harrastan frisbeegolfia, koska tykkään kilpailla. Pidän myös lajin yhteisöllisyydestä ja luonnossa liikkumisesta. Lajissa parasta on ratojen ja heittojen monipuolisuus, Heikkinen jatkaa.
Heikkinen on tyytyväinen Kylmäkosken rataan.
– Pidän paljon Kylmäkosken radasta. Rata tarjoaa korkeuseroja, vaihtelua ja haastetta myös kilpapelaajalle. Sen sijaan Lastumäen rata on nykyään aika huonossa kunnossa, mutta uudistusten myötä rata on erittäin hyvä varsinkin aloittelijoille.
Heikkisen mukaan lajin valtavan kasvun myötä Akaassa olisi tilausta uudelle radalle.
– Molemmat radat, etenkin Lastumäki, ovat kesäisin täynnä varsinkin nuoria. Tämä on toki lajin kasvun kannalta positiivinen ongelma, Heikkinen kuvaa Akaan frisbeegolftilannetta.
Hänen mielestään Kylmäkosken radassa parasta on haastavuus, monipuolisuus ja hyvä kunnossapito. Lastumäki saa Heikkiseltä pisteet aloittajaystävällisyydestään.
Väinö Kautto
Frisbeegolfin lajietiketti:
Huomioi muut ulkoilijat.
Varmistu aina, ettei edessäsi ole muita ihmisiä, kun heität.
Anna edellisen ryhmän pelata väylänsä rauhassa loppuun, ennen kuin avaat.
Pyri sijoittumaan aina siten, että heittäjän näkökulmassa on mahdollisimman vähän ylimääräisiä häiriötekijöitä.
Pelaa enintään 4–5 hengen ryhmissä.
Älä roskaa.
Älä vahingoita luontoa tarkoituksella.
Merkitse kiekot ennen ensimmäistäkään heittoa.
Palauta löytämäsi frisbeegolfkiekot omistajalle tai löytölaatikkoon.
Lähde: Suomen frisbeegolfliitto