Akaan kaupunki tiedotti vappuviikolla, että uuden hyvinvointikeskuksen toiminta käynnistyy elokuussa. Toijalaan Matinpuiston kentälle, Hämeentien ja Ryödintien väliin ja rautatieaseman viereen rakennettava hyvinvointikeskus kokoaa saman katon alle Akaan sosiaali- ja terveyspalvelut.
Terveysasemien palveluista sinne siirtyvät kaikki muut toiminnot paitsi infektiovastaanotto, joka jää vielä koronatilanteen vuoksi Viialan terveysasemalle.
Sosiaalipalveluista uuteen rakennukseen tulevat lapsiperhepalvelut ja aikuissosiaalityön palvelut, vanhuspalveluista kotihoito ja asiakasohjaus.
Entisille paikoilleen jäävät kaikki asumispalvelut, vammaispalvelut, päihdepalvelut ja oppilashuollon palvelut.
Suunnitelmien mukaan toiminnot aloittavat uusissa tiloissa porrastetusti. Ensimmäiseksi varmistetaan kriittisimpien palvelujen kuten kiireellisen hoidon toiminta heti 2. elokuuta.
Valtuustoaloite kävi lautakunnassa
Syyskuussa 2020 Jouni Salonen (sd) ja 17 muuta valtuutettua ja varavaltuutettua tekivät valtuustoaloitteen terveydenhuollon lähipalveluiden turvaamisesta Toijalan taajaman ulkopuolella asuville akaalaisille. Salonen ja kumppanit totesivat, että kun päätös hyvinvointikeskuksen rakentamisesta tehtiin, oli vahvasti esillä myös joidenkin lähipalveluiden säilyttäminen ja turvaaminen Toijalan taajaman ulkopuolella.
– Tällaisia lähipalveluita ovat ainakin lasten suuterveydenhuolto, aikuisneuvola sekä äitiys- ja lastenneuvola, Salonen ja muut allekirjoittajat totesivat.
Heidän mukaansa kaikilla aikuisilla ei ole autoa tai edes ajokorttia, ja joukkoliikenne ei kata koko Akaata siinä määrin, että jokaisella kuntalaisella olisi mutkatonta asioida uudessa hyvinvointikeskuksessa.
– Viialasta junalla kulkiessa voi tulla pitkät odotusajat, ja Kylmäkoskelta joukkoliikennettä ei kulje Toijalaan lähes lainkaan. Taksilla kulkeminen tulisi monelle vähävaraiselle suhteettoman kalliiksi ja esimerkiksi äitiys- ja lastenneuvolassa käynnit voisivat hankaloitua, jos äidillä ei ole mahdollisuutta käyttää omaa autoa, aloitteentekijät totesivat.
Lisäksi akaalaisten työssäkäyntialue on aloitteen mukaan laaja, ja siten läheskään kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollista kuljettaa lapsiaan keskellä päivää esimerkiksi hammaslääkäriin.
– Jos kouluilta kuljetetaan keskitetysti useampi oppilas kerralla, voi heillä mennä odotusaikoineen hammaslääkärissä käyntiin puolet koulupäivästä.
Aloitteen allekirjoittaneet esittivät syyskuussa, että Akaan kaupunki käynnistää pikaisesti selvityksen lähipalveluiden määrästä ja tarpeesta Akaassa Toijalan taajaman ulkopuolella ja siitä, miten nämä lähipalvelut tullaan turvaamaan ja missä määrin ja missä tiloissa niitä tullaan tuottamaan.
Ministeriön kanta oli selkeä
Valtuustoaloitetta käsiteltiin Akaan ja Urjalan yhteisessä perusturvalautakunnassa 24. marraskuuta. Määräaikaisen perusturvajohtajan Elina Anttilan, johtavan ylilääkärin Tiina Määtän ja väliaikaisen johtavan hoitajan Marja Lehtosen vastauksessa todettiin muun muassa, että Akaan valtuuston helmikuussa 2019 tekemä päätös hyvinvointikeskuksen rakentamisesta perustui kaupunginhallituksen päätökseen, joka puolestaan pohjautui sosiaali- ja terveysministeriön poikkeuslupapäätökseen marraskuulta 2016.
Hyvinvointikeskuksen rakentamisen lisäksi valtuusto päätti lähipalveluiden säilyttämisestä Viialan ja Kylmäkosken taajamissa. Tehdyssä päätöksessä lähipalveluilla tarkoitettiin ainakin lasten suunterveydenhuoltoa, aikuisneuvola- sekä äitiys- ja lasten neuvolatoimintoja.
Koska Akaassa syntyi epätietoisuus siitä, onko valtuuston tekemä päätös lähipalveluiden säilyttämisestä ristiriidassa hyvinvointikeskus-hankkeelle myönnetyn poikkeuslupapäätöksen kanssa, pyydettiin ministeriöltä kantaa tehdyn päätöksen seurannaisvaikutuksien selvittämiseksi.
– Kannanotossaan ministeriön edustaja toteaa, että tavoitetta kaikki asiakaspalvelupisteet ja näiden toiminnot yhdistävästä hankkeesta ei tule muuttaa ja että mikäli koko sote-palvelurakennetta koskeva hanke muuttuu siinä määrin, kuin mitä valtuuston päätöspöytäkirjasta käy ilmi, sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä poikkeuslupa ei enää ole voimassa, viranhaltijakolmikko kertoi perusturvalautakunnalle marraskuussa 2020.
Valtuustoaloitteen tehnyt Jouni Salonen esitti lautakunnassa asian palauttamista valmisteluun, mutta esitys hävisi äänestyksen 9–4.
Tämän jälkeen perusturvalautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle viranhaltijoiden selvityksen vastauksenaan tehtyyn valtuustoaloitteeseen. Suun terveydenhuollon palveluista selvitys toteaa, että niitä kehitetään, ja samaan aikaan selvitellään myös liikkuvan hammashoitoyksikön käyttöönoton vaatimia edellytyksiä ja kustannuksia.
Julkisella kyydillä tai omilla kuljetuksilla
Kaupunginhallitus ei toistaiseksi ole käsitellyt valtuustoaloitetta ja lautakunnan hyväksymää lausuntoa, mutta perusturvajohtaja Elina Anttila kertoi maanantaina 3.5. Akaan Seudulle, että Viialan yhtenäiskoulun ja Kylmäkosken koulun oppilaiden hammashuolto järjestetään elokuusta 2021 alkaen näillä näkymin hyvinvointikeskuksessa.
– Kaikenlaisia keskusteluja on käyty ja erilaisia vaihtoehtoja esitetty, mutta toteutukseen asti ne eivät ole menossa. Ainakaan elokuussa ei tällaista varmaan tule, Anttila kommentoi muita vaihtoehtoja.
Myöskään mitään esimerkiksi liikkuvaan hammashoitoyksikköön liittyviä hankintoja ei ole tehty ainakaan syksyä 2021 ajatellen.
– Kun puhutaan liikkuvasta hoitoyksiköstä, kovin monimutkaisia hoitotoimenpiteitähän siinä ei sitten tehdä. Tarkastuksia ja joitain pieniä paikkauksia voisi olla mahdollista tehdä, mutta se vaatisi myös vastaanottavassa päässä sopivat tilat. Ergonomia on tuollaisissa hommissa myös aika tärkeä, Anttila jatkaa.
Kylmäkosken koululla tällaisia tiloja ei ole, eikä ainakaan Anttila ole ollut mukana keskusteluissa, joissa liikkuvan hammashoitoyksikön vaatimia tiloja olisi suunniteltu myöskään uuteen Viialan yhtenäiskouluun.
– En tiedä onko siellä jotain monikäyttötilaa, joka olisi muokattavissa. Sen tyyppisiähän ne nykyään aika useasti ovat, mutta itse en ole ollut millään tavalla koulun suunnittelussa mukana.
Perusturvalautakunnan antama vastaus valtuustoaloitteeseen toteaa, että hyvinvointikeskuksen palvelut ovat osin saavutettavissa käyttäen julkista liikennettä, ja sekä sitä että palveluliikennettä kehittämällä palvelujen saavutettavuutta voidaan edelleen parantaa.
– Akaan sisäisen palveluliikenteen ja aikataulujen kehittäminen paremmin asiointia palvelevaksi on tärkeää aloittaa alkuvuoden aikana yhteistyössä kunnan eri toimialojen ja liikennöitsijöiden kanssa, marraskuussa käsitelty lausunto kertoo.
Ainakaan ensi lukuvuoden alussa mitään kaupungin erikseen järjestämiä kuljetuksia Viialasta ja Kylmäkoskelta hyvinvointikeskuksen hammashuollossa käyville oppilaille ei ole.
– Se on joko julkisten välineiden tai omien kuljetusten varassa. Yleensähän niissä vanhempi tai joku muu läheinen on mukana, Elina Anttila toteaa.