Yhden Vanhemman Perheiden Liiton tuki on yhtä lähellä kuin lähin mobiililaite – Korona muutti lastensuojelujärjestön toiminnan valtakunnalliseksi

Yhden Vanhemman Perheiden Liiton tarjoama tuki on yhtä lähellä kuin lähin mobiililaite tai tietokone, aluekoordinaattori Marjo Meriranta kertoo. Kuva: Marjo Meriranta.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto on 46 vuoden ikään ehtinyt lastensuojelujärjestö, jonka olemassaolosta moni ei ole kuullutkaan. Korona ajoi aiemmin alueellisesti toimineen liiton vahvasti verkkoon. Nyt sen tarjoama, maksuton apu on aina saatavilla yhtä hyvin Akaassa kuin missä tahansa muuallakin.

– Korona on todellakin ollut liiton toiminnalle mahdollisuus. Se loi meille areenan ja mahdollisti toiminnan keskittämisen verkkoon. Myös työaikaa varsinaisen toiminnan järjestämiseen vapautui valtavasti. Olemme tehneet aivan uusia aluevaltauksia, liitto on tullut paljon entistä näkyvämmäksi ja apu on tavoittanut uusia tarvitsijoita, aluekoordinaattori Marjo Meriranta Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry:stä kertoo.

Yksi esimerkki valtakunnallisesta toiminnasta on valtakunnallinen eroisien oma Teams-ryhmä.

Avun tarve syntyy kriisistä

Yhden Vanhemman Perheiden Liiton tavoite on edistää yhden vanhemman perheiden oikeudellista, taloudellista ja sosiaalista asemaa. Lastensuojelujärjestöksi itseään kuvaavan liiton toiminnassa myös lasten tukeminen on suuressa roolissa. Tarjottu apu on ammatillista, mutta myös vertaistuella on suuri rooli toiminnassa.

– Yleensä tarve meidän tarjoamallemme avulle syntyy kriisistä. Se voi olla esimerkiksi avioero tai vaikka lahjasoluhoidosta alkava totaaliyksinhuoltajuus. Verkossa kokoontuvia ryhmiä on moniin eri tilanteisiin, esimerkiksi juuri eroryhmiä. Jokainen eron kokenut ei toki tarvitse tai osaa etsiä apua, Meriranta muistuttaa.

Kevään tarjonta vastaa kysyntään

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto järjesti avoimen verkkokyselyn, jossa kysyttiin, mitä teemoja yleisö toivoisi liiton toiminnassa käsiteltävän. Meriranta kuvaa palautevyöryä massiiviseksi.

– Vastauksista näkyi, että moni on tilanteessa kanssa todella yksin, ilman tukiverkkoja. Palautteen perusteella muovasimme arjen tukipaketin, jolla on tarkoitus kattaa sitä avun tarvetta. Asiantuntijoiden vetämien chattien aihepiireissä muistetaan myös se, että ihminen on paljon muutakin kuin vain vanhempi. Muun muassa sitä pohditaan, millainen mies tai nainen vanhempi on, Meriranta kuvaa.

Kevään chat-tarjontaan on tehty myös lisäyksiä suuren kysynnän vuoksi. Esimerkiksi yksinhuoltajan seurustelusuhteita käsittelevien chat-istuntojen määrää piti lisätä, koska kaikki kiinnostuneet eivät mahtuneet osallistujamäärältään rajattuun chat-istuntoon.

– Murkku-ikäisen vanhemmuutta käsittelevä istunto piti laajentaa jopa kolmeosaiseksi, se oli niin suosittu, Meriranta jatkaa.

”Koronapelko on valtavaa”

Korona näkyy YVPL:n toiminnassa paitsi toiminnan siirtymisenä verkkoon, myös yksinhuoltajien tuntemina pelkoina. Yhden vanhemman perheessä jonkun sairastuminen koronaan on vielä suurempi isku kuin kahden vanhemman perheissä.

– Chateissa on tullut ilmi, että pelko on valtavaa. Pelätään, mitä tapahtuu, jos joku sairastuu. Tämä korostui viime vuoden keväänä, kun koronasta ei vielä tiedetty niin paljon kuin nyt. Pelkoa herättää myös lapsen sairastuminen. Totaaliyksinhuoltajilla ei ole tukiverkkoa, mutta töihinkään ei voi lähteä, jos lapsi sairastaa kotona. Sanat eivät riitä kuvaamaan, miten hankala tilanne joillekin yksinhuoltajille on, Meriranta sanoo.

Kynnyksetön palvelu

Meriranta ei kuvaa YVPL:n chatteja toiminnaksi, johon voi osallistua matalalla kynnyksellä, vaan menee askeleen pidemmälle. Kyseessä on täysin kynnyksetön palvelu.

– Vain mobiililaite tai tietokone tarvitaan. Osallistua voi anonyymisti. Puhua tai kirjoittaa ei tarvitse, voi vain kuunnella. On erittäin hyväksyttävää olla hiljaa, moni osallistuja saa jo silläkin tavalla paljon. Tilaisuudet ovat hyvähenkisiä, toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi, Meriranta rohkaisee.

Kevään chatit järjestetään Tukinetissä

Kevään 2021 chatit ja yksinodottavien Leija-ryhmä järjestetään Tukinetissä, osoitteessa https://tukinet.net/teemat/vertaistukea-yhden-vanhemman-perheiden-vanhemmille/ryhmachatit/

Torstaina 6.5. kello 21 alkaen aiheena on vertaistukea murrosikäisten lasten totaaliyksinhuoltajalle, teemalla ”Nuorten harrastusmenoihin liittyvät haasteet”.

Tiistaina 11.5. kello 20 alkaen aiheena on ”Oma elämäni aikuisena yhden vanhemman perheessä – vanhemmuuden ulkopuoliset roolit ja identiteetti”.

Keskiviikkona 19.5. kello 20 alkaen kokoonnutaan teemalla ”Yhden vanhemman perheenä yhteiskunnassa”.

Torstaina 20.5. kello 21 alkaen tarjolla on vertaistukea murrosikäisten lasten totaaliyksinhuoltajalle, teemalla ”Taloudelliset haasteet”.

Tiistaina 25.5. kello 17.30 alkaen käsitellään koronapelkoa teemalla ”Mitä tapahtuu, jos sairastun? – Sairaustapausten vaikutukset lapsen tapaamisiin”.

Keskiviikkona 26.5. kello 20 alkaen teemana on ”Oma jaksaminen ja siitä huolehtiminen yhden vanhemman perheessä”.
Keskiviikkona 2.6. kello 20 alkaen aiheena on ”Yhden vanhemman perhemuoto ja uudet seurustelusuhteet”.

Lisäksi joka tiistai kello 21 alkaen järjestetään vertaischat teemalla ”Vinkkejä ja vertaistukea totaaliyksinhuoltajalle”. Kaikki YVPL:n chatit ovat maksuttomia.