Olen onnellinen, etten ole nainen Puolassa – Aborttien kieltäminen vaarantaa naisten terveyttä ja on takaisku naisten oikeuksille

Puolassa tuli tammikuun lopussa voimaan linjaus, joka kieltää abortin tekemisen tai ainakin muuttaa sen melkein mahdottomaksi. Syynä aborttilain kiristämiseen maan hallitus perusteli, että epämuodostuneiden sikiöiden abortti on ristiriidassa Puolan perustuslain kanssa. Naisilta raskaudenkeskeytyksen mahdollisuuden kieltäminen on myös ristiriidassa ihmisoikeuksien kanssa, sillä päättäminen omasta kehosta ja siitä, mitä tekee sille, on oikeus, joka mielestäni kaikilla pitäisi olla. Aborttilaki on askel taaksepäin naisten oikeuksissa ja niiden täydellisessä toteutumisessa.

Se, että aborttien tekeminen kielletään, ei todellakaan tarkoita niiden loppumista. Nyt naiset menevät tekemään tai teettämään vaarallisia ja epäammattimaisia abortteja. Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkimuksessa todettiin, että maissa, joissa abortti on osittain tai kokonaan kielletty, 75 prosenttia tehdyistä raskaudenkeskeytyksistä on vaarallisia, kun taas maissa, joissa abortti on sallittu, jopa 90 prosenttia niistä tehdään turvallisesti. Jos abortti olisi laillista, kaikkialla naisten terveys olisi taattua eikä naisten tarvitsisi mennä laittomiin raskaudenkeskeytyksiin esimerkiksi ulkomaille, mikä altistaa naisia vammautumisille ja jopa kuolemille.

Naisella tulee olla vapaus päättää omasta kehostaan ja siitä, haluaako hän pitää lapsen vai ei. Raskaus voi olla esimerkiksi ei-toivottu tai raskaus on saanut alkunsa raiskauksesta, mikä voi olla suorastaan mahdoton tilanne tulevalle äidille. Vaikka nainen ei muuten vaan halua tulla vanhemmaksi, on se hänen henkilökohtainen oikeutensa. Abortti on myös lasten oikeus, koska aina lapsesta ei pystytä huolehtimaan ja jokaisen lapsen pitäisi olla toivottu ja tervetullut maailmaan, mutta aina vanhemmat eivät pysty tätä takaamaan.

Mielestäni Puolan pitäisi poistaa laki, joka kieltää raskaudenkeskeytyksen. Siitä ei ole hyötyä, koska riskit ja haitat ovat suuret, sillä se vaarantaa naisten terveyttä, on takaisku naisten oikeuksille ja tasa-arvolle ja naisilla tulee olla oikeus päättää omasta kehostaan.

Aino Kuparinen

Toijalan yhteiskoulu, 8E