Koneet on pääosin kehitetty auttamaan ihmistä tai tehostamaan toimintaa. Kaikissa asioissa kone ei kuitenkaan pysty täysin korvaamaan ihmistä. Myös vaalikone on kehitetty auttamaan ihmistä, äänestäjää. Se auttaa koneen täyttäjää luomaan mielikuvaa siitä, millainen ehdokas on tai millaiseksi ehdokas haluaa itsensä luoda ja millaisen mielikuvan itsestään antaa. Koneen käyttäjää se auttaa löytämään itselleen sen ehdokkaan, joka on lähinnä omia ajatuksia. Usein voi kuitenkin käydä niin, että vaalikoneen tulos yllättää. Ja kun ehdokas itse täyttää koneen kysymykset uudelleen viikkojen päästä, niin ei löydäkään itsestään 100 prosentin vastaavuutta.
Vaalikoneita on useita. Vaalikoneen täyttäjiä ja käyttäjiä vielä useampia. Vaalikoneen kysymykset ovat osin yleisiä ja osin paikallisia. Suurelta osin kysymykset ovat vastakkain asettelevia. Kysymys on muotoiltu siten, ettet voi oikein valita molempia puolia. Usein asetetaan vastakkain esimerkiksi luontoarvot ja työpaikkoja tuova yritys tai esimerkiksi säästöissä kouluun ja nuoriin liittyvät arvot saavat vastapuolelle vanhuspalvelut. Vaalikoneen käyttäjän on sitten arvotettava kumpaan laitaan pallukkaa siirtää. Toki on myös se neutraali ”En osaa sanoa” -vaihtoehto, joka ei sitten lopulta kerro kuitenkaan oikein mitään.
Minä, kuten varmaan useampikin ehdokas, on täyttänyt kysymykseen myös lisätiedot kuvaamaan sitä omaa pohdintaa ja päätelmää siihen, miksi pallukka päätyi siihen vaihtoehtoon, mihin se sitten lopulta päätyi. Toivon kovasti, että vaalikoneen käyttäjät lukevat ja hyödyntävät näitä lisätietoja. Annan esimerkin: Kysymys voi olla muotoa ”Haluan, että kotikunnassani kouluruokailussa pitää olla vähintään yksi vegaaninen päivä.” Kysymyksessä on kaksi sanaa, johon voi painottua tai olla painottumatta, ”pitää” ja ”vähintään”. Itse olen sitä mieltä, että ei pidä, ei edes yhtä. Joka päivä pitää kuitenkin olla myös kasvisvaihtoehto tai kasviksia lisukkeena. Siksi pallukkani on tässä kysymyksessä ”Täysin eri mieltä”. Lisätietokentässä sitten perustelen sitä, miksi valintani oli tämä. Mikä on sinun valintasi, kun maistelet kysymyksen joka sanan?
Kuten kerroin, kone ei voi aina täysin korvata ihmistä. Nyt kun ei voi kokoontua toreilla tai tavata tapahtumissa, näistä kuntavaaleista on puhuttu tulevan somevaalit. Yhä kuitenkin voi kuunnella ihmistä ja kysyä suosituksia tutuilta, jotka tuntevat ehdokkaan paremmin ja ehkä pidemmältä ajalta. Toivon myös, että nämä sähköiset torit, paneelit ja kuulemistilaisuudet onnistuvat ja niistä saadaan riittävän helposti käytettäviä. Tärkeintä on, että perehdyt ehdokkaisiin, tiedät ja tunnet, minne äänesi menee ja millaisia näkemyksiä ja arvoja valitsemasi ehdokas – ja hänen ryhmittymänsä – edustaa. Ja annat äänesi kuulua.
Anttijussi Vikman
Kuntavaaliehdokas (kok)