Katso tekojäällä kuvattu video: Kerttu Kähkönen ja Sanni Mäkinen harrastavat muodostelmaluistelua – Tapparan tyttöjen mielestä laji on parasta joukkuetekemistä

Kun Akaan Seutu pyysi Sanni Mäkistä, 12, ja Kerttu Kähköstä, 14, esiintymään uudella tekojäällä Toijalassa, olivat tytöt heti valmiita. Viialassa asuvat Sanni ja Kerttu harrastavat Tapparassa muodostelmaluistelua, joka on taitoluistelun joukkuemuoto. Tytöt ovat siirtyneet lajin pariin Tapparan luistelukoulun innoittamina. Muodostelmaluisteluharrastajia on Tapparassa noin 230 ja -joukkueita kymmenen. Sannin ja Kertun treenit ovat Lempäälässä ja Tampereella.

Kuusi vuotta muodostelmaluistelua harrastanut Sanni kuuluu StarBlades-joukkueeseen, joka harjoittelee tavoitteellisesti neljänä päivänä viikossa. Jääharjoitusten lisäksi joukkueella on oheis-, kunto- ja tanssiharjoituksia. Joukkue kilpailee Suomen Taitoluisteluliiton alaisessa minorisarjassa.

Kahdeksan vuotta lajia harrastanut Kerttu on mukana MagicBlades -harrastajajoukkueessa, joka kilpailee kansallisessa juniorisarjassa. Joukkue harjoittelee kaksi kertaa viikossa jäällä, ja lisäksi on oheis- ja tanssiharjoitukset.

Koronatilanteen takia harjoituksia on pidetty viime kuukausina pienryhmissä ja kilpailukausi on jäänyt tyngäksi. Kertun joukkue kisasi kahdesti ja Sannin joukkue ei päässyt kilpailemaan tällä kaudella kertaakaan.

Kerttu Kähkönen ja Sanni Mäkinen harrastavat muodostelmaluistelua Tapparassa. Kuva: Tarja Antola

Sanni tähtää huipulle

Tyttöjen mielestä parasta lajissa on joukkue ja luistelu.

– Muodostelmaluistelu on hauskaa ja kunnon joukkuetekemistä. Siinä saa nauttia luistelusta ja heittää itsensä jäälle. Se on ihan mahtavaa, Kerttu kuvailee.

– Siellä saa hyviä kavereita, ja itse jäällä oleminen on tosi kivaa, Sanni täydentää.

Kertun tavoitteena on jatkaa lajia harrastuksena, kehittyä ja pitää hauskaa. Sannia kiehtovat kilpailulliset tavoitteet.

– Aion pyrkiä SM-tasolle ja joukkueisiin, jotka kilpailevat MM-kisoissa, Sanni kertoo.

Kerttu Kähkönen (edessä) ja Sanni Mäkinen innoistuivat jääurheilusta luistelukoulussa.
Kerttu Kähkönen (vas.) ja Sanni Mäkinen käyvät luistelemassa myös harjoitusten ulkopuolella. Kuva: Tarja Antola

Aikaa kavereille ja koululle

Tyttöjen mukaan harrastukselta jää aikaa hyvin myös kavereille ja koululle. Molemmat ovat Viialan yhtenäiskoulussa, Sanni kuudennella ja Kerttu kahdeksannella luokalla. Myös harjoitusten ulkopuolella tytöt viihtyvät jäällä.

– Todellakin. Meidän perheessä kaikki luistelevat, ja tosi usein tulee käytyä Toijalassa tekojäällä ja myös Viialassa luonnonjäällä, Kerttu kertoo.

– Minä olen meidän perheessä ainoa, joka luistelee, mutta lomilla tulee käytyä luonnonjäillä ja tekojäällä, Sanni jatkaa.