Kaupunginhallituksen puheenjohtaja johtaa poliittista valmistelua – Tehtävä ei sovi jarruttajille, henkilön on oltava yhteiskykyinen, neuvottelutaitoinen, osaava ja kehitysmyönteinen

Akaan valtuusto käsitteli viime kokouksessaan hallintosääntöä, johon kirjattiin maininta myös valmistelutoimikunnasta.

Akaan valtuusto käsitteli viime kokouksessaan hallintosääntöä. Yhtenä aiheena oli toimimattomaksi sanotun puheenjohtajakoalition muuttaminen valmistelutoimikunnaksi. Ulkopuolisena ihmettelee, miksi kyseinen koalitio ei ole toiminut. Onko syynä kenties tarkoitushakuinen haluttomuus ja jarruttelu?

Aikoinaan Toijalassa, Viialassa ja Akaassa toimi valmistelutoimikunta, jossa keskeiset poliittiset päättäjät saattoivat etukäteen keskustella linjauksista – välillä varsin sopuisasti, välillä hajaannukseen päättyen. Asioista aina kiinnostunut paikallismedia kritisoi toimikunnan olemassaoloa siksi, että siellä käydyistä keskusteluista ei tehty pöytäkirjaa tai muistiota, joka olisi jaeltu tiedotusvälineille. Joskus lirahti jokin vuoto, mutta useimmiten kuitenkin luottamus säilyi.

Sitten noitten aikojen paljon vettä on virrannut Haihunkoskesta. Vanhasta toki voi ja pitääkin oppia.

Huomionarvoinen näkökulma löytyy kuntalain vuonna 2016 muutetusta 40 §:stä. Siinä todetaan, että kunnanhallituksen puheenjohtaja johtaa poliittista yhteistyötä, jota kunnanhallituksen tehtävien toteuttaminen edellyttää. Tämä onkin luontevaa, sillä kaupunginhallituksen puheenjohtaja on kaupunginjohtajan läheinen työpari. Hallituksen puheenjohtaja johtaa poliittista yhteistyötä, kaupunginjohtaja vastaa asioiden valmistelusta.

Tästä seuraa, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan asema ja rooli ovat merkittäviä. Osaaminen ja persoona ovat tärkeitä. Ymmärtääkseni nykyinen puheenjohtaja Harri Rämö (sd) on kohtuudella selviytynyt tehtävästään.

Hannu Järvisen (sd) Akaan Seudun haastattelussa lausuma toteamus, että ”se (hallituksen puheenjohtaja, kirjoittajan huomautus.) on aikamoinen pesti ja enempi jo eläkeläisen virka, jos sen meinaa hyvin hoitaa. Hommaan menee joka päivä useita tunteja”, antaa aiheen pariin havaintoon.

Arvostan suuresti senioreja, jotka jaksavat antaa panostaan ja kokemustaan vielä eläkeiässäkin. Mikäpä siinä. Kaupunginhallitus kuitenkin tarvitsee vetäjäkseen yhteiskykyisen, neuvottelutaitoisen, osaavan ja kehitysmyönteisen puheenjohtajan. Jarruttajille sellainen tehtävä ei kerta kaikkiaan sovi. Miten sitä sanotaankaan, että ”veturimiehet heiluttaa ja jarrumiehet kitisee.”

Heikkona hetkenäni tulin jo pohtineeksi, ettei Hannu Järvinen nyt vaan sekoita kaupunginhallitusta ja vanhusneuvostoa? Tarpeellisia toki molemmat.

Poliittinen johtaminen on kunnanhallituksen puheenjohtajan lakiin perustuva tehtävä. Sitä ei voi toisille siirtää, delegoida. Laki on näiltä osin jo ratkaissut toimikunnan lähtökohtia. Valmistelu jatkuu.

Timo Rajala

Toijalan ja Akaan

valtuustojen puheenjohtaja

2005–2012

Lue myös:

Akaassa palataan valmistelutoimikuntaan – ”Puheenjohtajakoalitio on ollut toimimaton ja liian iso”

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio nousee 1 400 eurolla, silti Akaassa ollaan vielä kaukana Valkeakosken korvauksista – Hannu Järvisen mukaan yksi asia estää kokouspalkkioiden korottamisen