Tiesitkö, että puhelimeen ladattavalla sovelluksella pääset kurkistamaan kotiin työpäivän aikana ja tarvittaessa myös komentamaan koiraasi?
Kennelliitto kertoi tammikuussa, että viime vuonna koirien kysyntä kasvoi reippaasti verrattuna vuoteen 2019. Koiria rekisteröitiin peräti 8 prosenttia edellisvuotta enemmän ja syytä siihen pidetään selvänä: koronapandemia kasvatti koirien suosiota, koska ihmiset ovat kotona ja heillä on enemmän aikaa.
Mutta mitä tapahtuu koronan jälkeen, kun koiran kanssa on oltu pitkään kotona ja sen opettaminen yksinoloon on jäänyt puutteelliseksi?
Lopputuloksena voi olla koiran eroahdistus, joka näkyy esimerkiksi naapureita ärsyttävänä haukkumisena ja kodin tavaroiden tuhoamisena. Mikä siis neuvoksi?
Kamerasovellus rodettiin hyväksi kiipeilevälle Bella-koiralle
Tiedustelin koiran etävalvomiseen perustuvista sovelluksista Facebookissa, ja eräässä koiraryhmässä useampi koiranomistaja luotti Alfred Camera -nimiseen sovellukseen. Sovelluksen perusversio on ilmainen, ja sen saa asennettua sekä tietokoneelle että mobiililaitteelle.
Ohjelma toimii liiketunnistimella, eli kun kamera näkee liikettä, ilmoittaa se siitä välittömästi etälaitteelle, tässä tapauksessa omistajan puhelimeen.
Rescue-koiran omistaja Maiju Pärssinen kertoo käyttäneensä Alfredia nähdäkseen, mitä keittiössä tapahtuu työpäivien aikana.
– Kun lähdimme töihin, Bella kiipeili hakemaan astioita tiskialtaasta ja meni ihan keittiönpöydällekin. Heti, kun kamera näki liikettä, se aukaisi näkymän kodin tapahtumista, ja mikrofonin kautta pystyi puhumaan.
– Mikin kautta sanoimme, että alas, ja koira totteli ja oli vähän hämillään. Muutaman päivän jälkeen koira ei enää uskaltanut mennä pöydille, Pärssinen kertoo kokemuksistaan.
Helppokäyttöinen, mutta miksi mikrofoni ei toimi?
Testataanpa siis Alfredia.
Päädyn rekisteröitymään Alfrediin kannettavalla tietokoneellani, minkä lisäksi latasin sovelluksen puhelimeeni. Tämä kävi vaivattomasti käyttämällä samaa Google-käyttäjätunnustani.
Tietokone-versiossa ohjelma pyytää hyväksymään kameran ja mikrofonin käytön – ne on tärkeää hyväksyä, jotta kodin tapahtumia pystyy seuraamaan etänä.
Tämän jälkeen sijoitan tietokoneen olohuoneeni pöydälle ja poistun kotoani. Nyt saan tietää ensimmäistä kertaa, mitä koirani puuhaavat poissa ollessani.
Kotipihassa katson, mitä koirani tekevät juuri lähdettyäni. Avaan sovelluksen puhelimestani ja painan Live-näppäintä. Kuva olohuoneestani aukeaa ruudullani: Unto-koira rötköttää sohvalla, Sylvi on vielä eteisessä ihmettelemässä, minne lähdin. Ei raportoitavaa siis.
Myöhemmin sovellus ilmoittaa minulle tapahtumista (tämä vaatii sen, että ilmoitukset ovat päällä), sillä se se on tunnistanut liikettä: Sylvi on siirtynyt Unton viereen sohvalle. Kaikki kunnossa siis.
Yritän testata vielä etäpuhumista koirilleni, mutta jostakin syystä puhelinsovellukseni ei tätä sallinut, joten tämä toiminto jäi siis testaamatta.
Muuten sovellus on helppokäyttöinen ja se myös tallentaa päivän tapahtumia muistiin, josta voi kätevästi katsella myöhemmin.
Valvontaan voi hankkia myös erityisen kameran
Reetta Niemen kodissa on kolme koiraa, jotka ovat vuorotellen aiheuttaneet pieniä tuhoja omistajaväen poissa ollessa.
Viimeisimmäksi tuhon kohteeksi joutui sohva, jonka istuintyynyä oli syöty. Niinpä perheeseen päätettiin hankkia pieni noin 30 euroa maksava valvontakamera, joka sijoitettiin olohuoneen katon rajaan. Kameran kuvaa pääsee katsomaan sen omasta puhelinsovelluksesta.
– Halusimme nähdä, että kuka tekee ja mitä. Ja onhan se kiinnostavaa nähdä, mitä ne muuten puuhailevat kotona. Kamerasta selvisi, että koirat viettävät päivänsä sohvalla, vaikka eivät saisi. Puolisoni on niitä yrittänyt komentaa pois mikrofonin kautta.