Viialan keskustan maamerkki saa uuden katon – 20 vuotta Nahkakulmassa asunut Kari Virtanen kehuu taloyhtiötä harmoniseksi

Nahkakulman asukas Kari Virtanen on seurannut asunto-osakeyhtiön kattoremonttia tyytyväisenä. Kuva: Antti Luukkanen.

Vuonna 1962 valmistunut Nahkakulma on Viialan keskustan maamerkkejä. Torin laidalla kohoava kerrostalo on aikoinaan rakennettu nahkatehtaan työntekijöiden asunnoiksi, mistä nimi juontaa juurensa. Asunto-osakeyhtiöksi kiinteistö muuttui 1980-luvulla.

Viime vuoden lopusta lähtien talo on ollut muutosten kourissa, kun rakennustelineet ovat kiertäneet massiivisen talon seiniä. Syynä on ollut kattoremontti, jossa alkuperäinen katto saa väistyä uuden saumakaton tieltä.

Viime syyskuussa talon isännöitsijänä aloittanut Joel Heinonen Isännöinti Vanajasta kertoo, että hankesuunnittelu käynnistyi jo vuonna 2019 edeltäjänsä Rauni Mokan aikana yhteistyössä taloyhtiön hallituksen kanssa.

– Katon vuotokohdat ovat olleet erityisesti piipun ympärillä, mutta kattorakenteet itsessään olivat hyvässä kunnossa.

Kattoremontti on näin isossa kohteessa melkoinen voimainkoitos myös taloudellisesti. Heinonen myöntää, että yksi isoimmista.

– Hinta on suunnilleen 200 000 euroa, joten jonkin aikaa se tulee näkymään rahoitusvastikkeissa.

Erikseen tuore isännöintiyrittäjä Joel Heinonen kiittelee hallituksen puheenjohtajan Erja Naskalin aktiivisuutta taloyhtiön remonttien yhteydessä.

Nahkakulman remontti kestää suunnitelmien mukaan maaliskuulle. Sitten taloyhtiössä on kaikki suuret remontit tehty. Kuva: Antti Luukkanen.

Asukkaille tiedotetaan vaikutukset

Taloyhtiön remontit ovat asukkaille tietysti tervetulleita varsinkin jos kyseessä on akuuttia hoitoa vaativat toimet. Samalla kuitenkin asumismukavuudesta joutuu usein tinkimään remonttiporukoiden hääriessä päivittäin kodin ympärillä.

Kattoremontti ei ole epämukavuudessaan verrattavissa esimerkiksi putkiremonttiin, mutta vaikutuksensa silläkin toki on. Haittoja tulee väistämättä, myöntää isännöitsijä Heinonen.

– Telineet ovat aiheuttaneet parkkipaikkamuutoksia. Hirveästi muita vaikutuksia ei ole mitä nyt yleisantennia on jouduttu siirtämään mikä vaikuttaa siihen, ettei tv näy yhtä hyvin.

Alkuvuodesta tekniseksi isännöitsijäksi valmistunut Joel Heinonen korostaa, että olennaisinta onkin pitää asukkaat kartalla tulevista vaikutuksista. Siksi esimerkiksi ullakkokerroksen varastotilat pyydettiin suojaamaan purkutöistä tulevilta roskilta.

Joel Heinonen aloitti yrittäjäuransa viime syyskuussa. Samaan aikaan hänen vastuulleen tuli myös Nahkakulman isännöinti. Kuva: Antti Luukkanen.

Harmoninen taloyhtiö

20 vuotta Nahkakulmassa asunut Kari Virtanen kiittelee, että asukkaan näkökulmasta kattoremontti on sujunut oikein hyvin.

– Asumisessa ei ole ollut mitään vaikeuksia. Ehkä joitakin on voinut häiritä, jos verhoja pitää auki. Minua ei ole haitannut, vaikka siinä ikkunan takana keikutaankin.

Virtanen on muutenkin tyytyväinen asumiseensa Nahkakulmassa. Hän kuvaa taloyhtiötä jopa harmoniseksi ja kiittelee hyvää sijaintia. Lähellä ovat sekä palvelut että työpaikka Toijala Worksilla.

Erityisesti remontista Kari Virtanen on tyytyväinen, että talon alkuperäinen henki säilyy saumakatolla tulevinakin vuosina.

B-rapun päällä oleva uusi kattoikkuna toteutettiin yhdellä kuvulla. Kuva: Isännöinti Vanaja.

Vähän meteliä

Työmaalta löytyvä työnjohtaja Ville Siikanen kattoremontin urakoitsijana toimivasta Peltisepänliike Pöyhösestä sanoo, että asukas voi orientoitua tuleviin haittoihin korkeintaan odottamalla jonkun verran melua.

– Kyllähän me kolistellaan seitsemän ja kuuden välillä. Mutta itse pidän sitä aika pienenä, koska tässä on vielä vinttikerros välissä emmekä tee piikkausrunkotöitä.

Joel Heinonen kertoo, että haitoista huolimatta asukkaita on pyritty ajattelemaan etukäteissuunnittelussa. Esimerkiksi joulunaika rauhoitettiin remonttitohinoilta.

Hyvin remontti on sujunut myös Siikasen mielestä. Sitä on helpottanut myös se, että isännöitsijän toimisto sijaitsee samassa talossa ja valvojakin on puhelinyhteyden päässä. Kommunikointi siis toimii vaivatta.

– Parempi tästä tulee kuin vanhasta, lupaa Siikanen näillä näkymin maaliskuussa valmistuvan remontin lopputuloksesta.

Ville Siikanen urakoitsija Peltisepänliike Pöyhösestä on ollut tyytyväinen hyvään keskusteluyhteyteen kattoremontin eri osapuolien kanssa. Kuva: Antti Luukkanen.