Koulupäivässä saisi olla enintään kolme ainetta – Yksöistunnit pitäisi kieltää lailla

Eikö olekin ärsyttävää, kun sinulla on pitkä koulupäivä ja oppiaineita on päivässä joku 5–6, jos päivä kestää sen 6–7 tuntia?

Kaikkien mielestä on ärsyttävää, jos joutuu opiskelemaan montaa ainetta päivässä, koska ensinnäkin sinä joudut kantamaan kouluun kauhean läjän kirjoja ja toisekseen on raskasta vaihtaa aiheita asiasta toiseen.

Olen sitä mieltä, että yksöistunnit pitää kieltää ja niiden tilalle saada pidemmät yhden aineen oppitunnit.

Sinä et varmastikaan opi asioita yhtä hyvin sillä lailla, että opiskelet päivässä yhden 45 minuuttia yhtä oppiainetta sen sijaan, että opiskelet samaa ainetta koulupäivän aikana joku 2–3 45-minuuttista. Oikeastaan sinä et opi juuri mitään siinä yhdellä tunnilla. Ja vaikka olisitkin oppinut, niin tuskin muistat enää mitään koulupäivän jälkeen, koska niin lyhyestä ajasta ei paljoa jää mitään mieleen.

Kun on paljon samaa ainetta päivässä, todennäköisemmin muistat asiat paremmin koulupäivän jälkeen, mikä on oppimisen kannalta paljon parempi vaihtoehto. Ja ei myöskään tule niin paljoa läksyä eri aineista. Tulee vain muutamasta aineesta paljon läksyä, joten asiat kertaantuvat.

Olen itsekin huomannut, että koulupäivän jälkeen palautuvat mieleen paremmin ne asiat, mitä kävimme kaksoistunnilla kuin mitä yksöistunnilla.

Ymmärrän toki sen, että monien mielestä kaksoistunnit ovat todella rankkoja, saatikka sitten kolmoistunnit. Olet todella väsynyt niiden jälkeen, ja sen perään pitäisi mennä uudelle kaksois- tai kolmoistunnille. Mutta fakta on se, että sinulle jää paljon paremmin mieleen asiat, joita olette opiskelleet tunnilla.

Mielestäni olisi hyvä, jos kaikissa kouluissa ympäri maan määrättäisiin laki, että yksöistunteja ei saisi pitää ja niiden sijasta pidettäisiin pidempiä oppitunteja. Näin Suomeen saataisiin parempaa työvoimaa. Suomessa on jo kouluja, jotka toimivat näin. Täytyy vain saada loputkin toimimaan!

Joona Koskinen, 8a

Viialan yhtenäiskoulu

Kirjoittajan mukaan pidemmät oppitunnit ovat yksöistunteja parempia. Kuva on Akaan lukion vuoden 2018 yrittäjyyskurssilta, jossa yrittäjyyteen liittyviä asioita opiskeltiin käytännönläheisesti.