Koulun ei pidä olla tehdas Akaassakaan – Panostukset sivistykseen ja osaamiseen on alimitoitettu

Akaan kaupungin kustannusrakenteeseen syventyessä ja vertaillessa sitä muihin kuntiin kiinnittyy huomio Kuntaliiton tilastoissa sivistyksen ja osaamisen alimitoitukseen Akaassa.

Vaikka Akaan kunnallisveroprosentti (22,25 prosenttia) on radanvarren kunnista korkein, ovat opetuksen ja kulttuurin kustannukset/asukas alhaisimmat. Lukuun ottamatta perusopetusta ollaan Akaassa kaikissa opetuksen ja kulttuurin kustannusluokissa alle maan keskiarvon (muun muassa lukiokoulutus – 41 euroa/asukas).

Naapurikunnat panostavat lukiokoulutukseen huomattavasti enemmän, sillä Lempäälä (130 euroa/asukas) käyttää siihen lähes kaksinkertaisen määrän Akaaseen (71 euroa/asukas) verrattuna ja Valkeakoski miltei kolminkertaisen määrän (198 euroa/asukas).

Olisi muistettava, että koulu ei ole tehdas, jossa toimintaa voidaan loputtomasti tuotantoprosesseja kehittämällä tehostaa. Sekä sivistykseen että osaamiseen on panostettava riittävästi. Koulutus on investointi tulevaisuuteen, ja tulevaisuus on lapsissa ja nuorissa Akaassakin.

Jouni Koski

FT, KTM

Kuntavaaliehdokas

Akaan Kokoomus

Kirjoittajan mukaan naapurikunnat panostavat lukiokoulutukseen huomattavasti Akaata enemmän. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kommentointi on suljettu.