Vuoden ensimmäinen verenluovutustilaisuus järjestetään Akaassa torstaina 4.2. – Viime vuonna luovuttajia oli lähes 450

Viime vuosi oli monin tavoin poikkeuksellinen verenluovutuksen osalta. Alkuvuosi mentiin entiseen malliin, ja paikalla luovutuksissa olivat veripalvelun henkilöstö sekä vapaaehtoiset kahvittajat ja pöydät ja tuolit siirrettiin talkoilla.

Sitten Covid-19-virus muutti tilannetta oleellisesti. Veripalvelun oma henkilöstö hoiti luovutukset kokonaan ilman vapaaehtoisia.

Seuraava iso muutos tapahtui huhtikuun alussa, kun verenluovutuksissa siirryttiin sähköiseen ajanvaraukseen. Asia helpotti monessa mielessä luovuttajia, kun muun muassa odotusaika luovutuksiin lyheni.

Toukokuun alussa toteutui myös tietojärjestelmän muutos, mikä tarkoitti luovuttajille terveyskyselyn muuttumista sähköiseksi. Ajanvarauksen jälkeen luovuttaja täyttää luovutusta edeltävänä päivänä tai luovutuspäivänä omalla laitteellaan (älypuhelin, tietokone tai tabletti) kyselyn. Etukäteen täytetty terveyskysely sujuvoittaa luovuttajan käyntiä.

Vuoden 2020 viimeiset luovutuskerrat olivat Akaassa 24.11. ja 21.12. Marraskuun tilaisuudessa luovuttajia oli 51, joista uusia oli kaksi. Myös joulukuussa luovuttajia oli 51, joista uusia oli kolme.

Viime vuonna Akaassa verenluovutuksissa kävi 446 luovuttajaa, joista uusia oli 23. Luovutuskertoja oli seitsemän aiemman kuuden sijaan. Luovuttajia oli hyvin sekä marraskuun että joulukuun luovutuskerroilla. SPR Akaan osasto lähettää kiitokset luovuttajille sekä talkoisiin osallistuneille.

Vuoden 2021 ensimmäinen verenluovutustilaisuus järjestetään Akaassa torstaina 4.2.2021 kello 14–18.30 Toijalan seurakuntatalon yläsalissa.

Helena Lampinen

Verenluovutuksen yhdyshenkilö

SPR Akaan osasto

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?