Pääkirjoitus: Kampavaltuutetun valta ja vaikutus

Akaan Seutu on kirjoittanut viime viikkojen aikana Mäntymäen vanhainkodin tilanteesta eri näkökulmista. Tuoreimmassa uutisessa kerrotaan avin ja kaupungin viranhaltijoiden Teams-kokouksesta, joka järjestettiin 20. marraskuuta. Jutussa kerrotaan muun muassa, että kunnan viranhaltijat kokevat, että he ovat pyrkineet saamaan Mäntymäen tilannetta korjattua, mutta asia on pysähtynyt luottamushenkilökäsittelyssä.

Vanha pilkkanimi kampavaltuutettu kuvaa kunnanvaltuuston jäsentä, joka kokoukseen saapuessaan veti takataskustaan kamman, avasi sillä esityslistan sekä liitteet sisältävän kirjekuoren ja alkoi päättää. Hänethän oli valittu päättämään, ei lukemaan. Esityslistat taitavat nykyään sinkoilla sähköpostien välityksellä, mutta kampavaltuutettuja luultavasti vilisee kuntien päättävissä elimissä aivan entiseen malliin.

Nykypäivän kampavaltuutettu luultavasti näkee asian aivan kuten ennenkin. Valtuustoon on menty päättämään eikä lukemaan mitään paperinivaskoita. Toivottavasti myös äänestäjät ymmärtävät, että osa ensi kevään kuntavaalien ehdokkaista kuuluu tähän ryhmään. Kampavaltuutetun voi löytää minkä tahansa puolueen listoilta, mistä ikäryhmästä tahansa, niin miehistä kuin naisistakin.

Kampavaltuutetun jäljille pääsee helposti. Kannattaa poiketa teltoilla, jos korona sen sallii tai tutustua ainakin vaalikoneen vastauksiin. Kannattaa esittää kysymyksiä ja kuunnella vastaukset. Kannattaa kysyä jotakin, mistä äänestäjä itse tietää. Jo vastauksen sävystäkin voi päätellä paljon. Jos ehdokas paaluttaa mielipiteensä täydellisen asiantuntemattomuuden tuomalla vankkumattomalla varmuudella, saattaa hyvinkin olla, että ollaan tekemisissä tulevan kampavaltuutetun kanssa.

Tällainen valtuutettu on myös viranhaltijan painajainen. Millaisia kuntien viranhaltijat sitten ovat? Kaikkien kuntien hallinnossa jatkuvista henkilövaihdoksista päätellen ainakin urallaan eteenpäin pyrkivä. Miten urallaan pääsee eteenpäin? Kannattaa hankkia osaamista omalta alaltaan, jotakin sellaista, mille on kysyntää. Tällaisia ovat ne viranhaltijatkin, jotka pikkuhiljaa liikkuvat eteenpäin urallaan. Kuten Akaankin palveluksesta lähteneiden viranhaltijoiden suuresta määrästä tiedetään, tällaisia ihmisiä on kaupungin palveluksessa paljon.

Oman alansa asiat tuntevan viranhaltijan ja kampavaltuutetun yhteentörmäykset ovat arkipäivää osalle kuntien palveluksessa ja mediassa työskentelevistä. Valtaosa äänestäjistä ei tunnu tietävän, miten paljon sitä tapahtuu. Totta kai törmäyksiä tapahtuu myös toiseen suuntaan. Viranhaltijoiden tekemä valmistelu on toisinaan pielessä, ja silloin valtuutettujen tehtävä on korjata asia. Miten hyvin se onnistuu, jos asiaan tutustuminen alkaa vasta kokouspöydän ääressä?

Nahkialaan suunnitellusta uudesta alakoulusta järjestetään tammikuussa kuntalaisten kuulemistilaisuus. Kannattaisiko kaupungin kysyä vähän useamminkin kuntalaisten ajatuksia koko kylään vaikuttavista asioista? Vähentäisikö se sekä kampavaltuutetun että huithapelin viranhaltijan valtaa ja vaikutusta?