Kalenteri tarjoaa meille mahdollisuuden tehdä oma tilinpäätöksemme kuluneesta vuodesta, lomakausi tarjoaa siihen myös aikaa. Mitä kuluneesta vuodesta jäi käteen ja mitä tulevalta voi odottaa?
Taakse jäävä vuosi on varmasti monelle ollut vuosi, jonka haluaakin unohtaa. Tuskin on montaa ihmistä, jonka elämää koronavuosi 2020 ei tavalla tai toisella vaikeuttanut. Toisaalta monelle vuosi on varmasti ollut myös hyvin ristiriitainen. Poikkeusvuosi aiheutti esimerkiksi yrityksille paljon pahaa, mutta moni toimiala pääsi myös aivan uudella tavalla kasvamaan ja kehittymään, kun kysyntää uudentyyppisille palveluille alkoi yllättäen olla. Ei siis taaskaan niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Puhtaasti positiivisena kuluneen vuoden olisi vaikea kuvitella kenellekään näyttäytyneen.
Mitä tulevalta sitten voidaan odottaa? Rokotukset alkoivat Pirkanmaallakin maanantaina 28.12.2020. Asiantuntijoiden arviot siitä, milloin elämä alkaa normalisoitua, vaihtelevat. Positiivisimmatkin arviot taitavat tällä hetkellä lähteä siitä, että poikkeusoloissa mentäisiin ainakin kesän lopulle. Luvassa on siis ainakin maskeja, käsidesiä ja turvaetäisyyksiä. Samalla luvassa on vuosi, jolloin taistelu koronan nujertamiseksi pääsee todella käyntiin ja jonka aikana se toivottavasti myös viedään menestyksellisesti loppuun tai ainakin edetään vaiheeseen, jossa vuoteen 2022 voidaan jo katsoa varmoina taudin voittamisesta.
Yksi odottamisen arvoinen asia voisi olla julkisen keskustelun normalisoituminen. Ehkä uutisissa saavat taas tilaa monet sellaiset asiat, jotka ovat kuluneena vuonna jääneet koronakeskustelun jalkoihin. Niitä asioita on paljon, eikä niiden merkitys ole siitä mihinkään kadonnut, että niitä koskevat otsikot eivät ole yleisöä kuluneena vuonna tavoittaneet. Se, että jokin ei tule ilmi uutisoinnissa, harvoin tarkoittaa, että asiat eivät etenisi. Niiden asioiden valmistelu vain etenee julkisuudelta lähes piilossa eikä julkinen keskustelu pääse vaikuttamaan asioiden etenemiseen, kun puheenaiheina ovat muut asiat.
Mistä uutisissa puhuttiin ennen maaliskuuta? Ainakin helmikuussa 2020 valtakunnanuutisissa oli positiivisia asioita. Tammikuun työllisyysluvut olivat yllättäneet iloisesti, kun työllisyys kasvoi reippaasti. Toinen ilon aihe oli ennätyksellinen asuntotuotanto. Ikävämpänä uutisena kerrottiin terveydenhoidon reaalikustannusten nousseen 2000-luvulla 15 prosenttia, kohdistuen vähävaraisiin. Siinäpä aihe, joka olisi ansainnut nousta näkyvän keskustelun kohteeksi maassamme. Ei ole noussut.
Mitä kaikkea vuoden aikana jäi kokonaan huomioimatta? Korona on ollut kuin suojavaate monelle sellaiselle asialle ja ilmiölle, jolta meillä ei olisi varaa sulkea silmiämme. Toivotaan, että vuonna 2021 päästään taas vastaanottamaan uutisia oleellisista, meidän kaikkien elämään vaikuttavista asioita hieman laajemmalla skaalalla. Toki tiedotusvälineet ovat koko koronavuoden uutisoineet kaikesta mahdollisesta, mutta vasta vastaanotettu uutinen merkitsee. Kun yksi aihe dominoi ja vie huomion, se on silloin pois muiden uutisten huomioarvosta.