Pääkirjoitus: Panostusten kautta uuteen kasvuun

Akaan kaupunginvaltuusto hyväksyi maratonkokouksessaan 9.12. kaupungin ensi vuoden talousarvion. Valtuusto hyväksyi suunniteltuja talouden tasapainottamistoimia yhteensä 5 154 100 euron edestä. Näihin lukeutuvat Elematicin hallien yhtiöittäminen, kaupungin tarpeettomien metsä- ja maa-alueiden, peltojen ja kiinteistöjen myynti, Akaan Portin myynti, Tietotalon myynti sekä 477 000 euron kohdistamaton erä. Näillä toimenpiteillä tavoitellaan 24 800 euron ylijäämää vuonna 2021.

Omaisuuden myynti on hyvä tapa saada tuloja. Omaisuuden hankkimiseen käytetyt panostukset on tehty joskus aikanaan, parhaassa tapauksessa päästään myymään jotain sellaista, mikä on käynyt tarpeettomaksi tai jopa kääntynyt omistajalleen rasitteeksi. Yksi ongelma omaisuuden myyntiin näissäkin tapauksissa silti liittyy. Myytävää on vain tietty määrä, eikä sitten enempää.

Talouden hoitaminen omaisuutta myymällä on harvoin kestävä ratkaisu. Yleensä siihen turvaudutaan pakon edessä. Kun katsoo samassa valtuuston kokouksessa hyväksyttyä taloussuunnitelmaa vuosiksi 2021–2025, alkaa jonkinlainen pakko vaikuttaa myymisen motiivilta tälläkin kertaa.

Mitä keinoja taloudenhoitoon sitten on jäljellä, kun liikenevä omaisuus on myyty? Aina voidaan tietysti säästää. Taloussuunnitelman mukaan näin ei olla tekemässä, eikä tietysti jo nyt päätettyjen ja tiedostettujen rakennushankkeiden myötä varmasti ollakaan. Sen sijaan lainahanaa avataan reilusti.

Akaan lainapääoma vuoden alussa oli talousarvion mukaan 53 609 901 euroa. Taloussuunnitelman mukaan summa nousee vuoteen 2025 mennessä 121 350 682 euroon. Saman paperin mukaan lainan määrä yhtä akaalaista kohden nousee samassa ajassa 3 879 eurosta 7 598 euroon. Lainakannan tuplaantuminen nykyisestä ehtii tapahtua jo vuonna 2023.

Omaisuuden myynti ja säästäminen ovat siis poissa kuvioista tulevaisuudessa. Mitä silloin jää jäljelle? Aina voidaan ansaita enemmän. Tähän on ainakin kaksi keinoa. Kaupungin tapauksessa toinen on esimerkiksi uusien verotettavien hankkiminen. Uusia akaalaisia tai uusia yrityksiä kaupunkiin. Toinen konsti voisi olla veroprosentin nosto.

Elinkeinopoliittisesti merkittäviin hankkeisiin on talousarvion mukaan tarkoitus pumpata jo ensi vuonna 3,3 miljoonaa euroa kaupungin rahaa. Vaikuttaisi siltä, että tavoite on houkutella niitä uusia veronmaksajia. Linja on varmasti oikeampi kuin se toinen vaihtoehto, rahan kerääminen kaupungissa jo olevilta. Se tie ei vie koskaan kasvuun, vaan kurjistaa tilannetta entisestään kiristys kiristykseltä ja säästö säästöltä. Kuka lähtee talkoisiin sellaiseen kaupunkiin, jolla ei ole tarjota muuta kuin nousevat maksut ja heikkenevät palvelut? Panostuksilla mikä tahansa kone voidaan saada käyntiin ja tuottamaan uutta hyvinvointia. Toivotaan, että myytävää ja lainattavaa riittää siihen saakka.

Kommentointi on suljettu.