Katso video: Aili ja Kalle Kuusisen sota-ajan kirjeenvaihdosta syntyi toistamiseen näytelmä, joka nähdään nyt Viialan teatterissa – Kirvesmies ja kunnallispoliitikko oli myös taitava kynämies

Kalle Kuusinen oli toijalalainen kirvesmies ja kunnallispoliitikko, jonka sota-ajan kirjeenvaihdosta vaimonsa Ailin kanssa on tehty kaksi näytelmää. Kuva: Kerttu Morikan albumi/Akaan Seudun arkisto.

Viialan teatterissa nähdään marraskuussa kahdesti Aili ja Kalle – Saman kuun alla kumpikin, jota tekijät kuvailevat pieneksi musiikkinäytelmäksi. Noin tunnin mittainen esitys pohjautuu toijalalaisten Aili ja Kalle Kuusisen seurustelu- ja sota-ajan kirjeenvaihtoon. Kirjeitä on useita satoja.

Kalle Kuusinen oli kirvesmies, Visavuoren luottotalkkari ja kunnallispoliitikko. Kalle Kuusinen kuoli vuonna 1987 ja Aili Kuusinen vuonna 1997.

Lue myös:

Kalle Kuusinen oli tekijä ja ajattelija

Pariskunnan kirjeenvaihdosta on tehty aiemminkin näytelmä. Vuonna 2005 laulu- ja näytelmäryhmä Toilaajat esitti sitä Toijalan Sampolan lavalla. Tuolloin esityksen ohjasi nykyisin Rauman teatterin taiteellisena johtajana toimiva Otto Kanerva.

Samasta tekijäkaartista lavalla nähdään nyt Otto Kanervan vanhemmat MarjaTerttu ja Lasse Kanerva. He näyttelevät Kuusisten lapsia, jotka löytävät äidin vanhan mekon ja vanhempiensa kirjeet. Mukana ovat myös ammattimuusikot Jukka Hänninen (haitari, saksofoni, huilu) ja Sääksmäen seurakunnan kanttorina toimiva Tomi Pöntinen (kosketinsoittimet). Esityksen on kirjeiden pohjalta dramatisoinut ja ohjannut Kaarina Perola.

Akaalaiset Marja-Terttu ja Lasse Kanerva lukeavat Aili ja Kalle Kuusisen kirjeitä Aili ja Kalle – Saman kuun alla kumpikin -näytelmässä Viialan teatterissa. Kuva: Tarja Antola

Rekvisiittana pöytä ja kaksi tuolia

Kanervat halusivat tehdä Kuusisten kirjeenvaihdosta uuden esityksen, koska tekstit tuntuivat heistä hyviltä.

– Kalle on ollut todella hyvä kynäilijä, kun hän esimerkiksi kirjoittaa, että samaa kuuta me katsomme, vaikka olemme kaukana toistamme.

Kanervat ovat valinneet näytelmän laulut ja Perola laulujen teksteihin sopivat kirjeet. Näytelmässä ei kuulla sota-ajan lauluja vaan uudempia sävelmiä, kuten Samanlainen onni, Vie minut ja Päiväni ilman sinua.

– Kirjeet voisivat olla vaikka tätä päivää. Tietenkään tällä hetkellä ei tarvitse miettiä, onko palttookankaaseen rahaa, mutta kun joku on sodassa ja perhe kotona, kumpikin miettii tahoillaan, mitä toiselle kuuluu ja kuinka siellä pärjätään. Välillä on mieli maassa ja välillä ollaan onnen kukkuloilla. Pienistä muruista kerätään jaksamista arkipäivään, Marja-Terttu ja Lasse Kanerva kuvailevat.

Aili ja Kalle – Saman kuun alla kumpikin -esitykset ovat Viialan teatterissa sunnuntaina 1. ja lauantaina 7. marraskuuta.

– Lähdimme suunnittelemaan esityksiä siltä pohjata, että katsomme, miten ihmiset lähtevät tänä aikana liikkeelle ja onko sille kiinnostusta. Tarvittaessa esityksen voi viedä mihin vaan. Rekvisiittana on pöytä, kaksi tuolia ja pahvilaatikko, Lasse Kanerva kertoo.

Marja-Terttu ja Lasse Kanervan mukaan Aili ja Kalle Kuusisen kirjeenvaihto ansaitsi päästä toistamiseen näyttämölle. Kuva: Tarja Antola