Kuntavaalit eivät saa äänestäjiä liikkeelle. Edellisissä vaaleissa noin 58 prosenttia äänestäjistä vaivautui uurnille asti. Tätä ilmiötä ihmettelevät niin tutkijat kuin maanantaina Akaassa poikennut valtiovarainministeri Matti Vanhanenkin. Miksi kuntapolitiikka ei kiinnosta, vaikka juuri kuntavaaleissa yksilö pääsee päättämään, kuka hänen puolestaan päättää?
Koska yksi ääni ei vaikuta. Kuntavaaleissa saattaa vaikuttaa, ja masinoimalla omat verkostonsa hyvänä pitämänsä ehdokkaan taustalle kuka tahansa voi hyvinkin olla vaikuttamassa ehdokkaan valituksi tulemiseen. Koska kuntavaaleissa ei juuri äänestetä ja äänioikeutettuja on vähän, voi yhden kaveriporukan, metsästysseuran tai vaikka työpaikan kahvihuoneen mielipidevaikuttaja saada rekrytoitua ehdokkaan taakse läpimenoon tarvittavan massan äänestäjiä.
Koska kunnallispolitiikka ei vaikuta todellisuudessa mihinkään. Jatkossa kunnallispolitiikan vaikutukset on yhä helpompi havaita, kun sote ottaa kunnilta vastuun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Sen jälkeen kunnallispolitiikassa päätetään muun muassa sellaisista pikkuasioista kuten lasten päivähoidosta, kouluasioista ja kunnan maankäytöstä. Myöskään kuntalaisten maksamien verojen määrästä päättämistä ei kannata unohtaa, vaikkakin tässä kohtaa valtuutetut ovat yleensä vain vastaamassa tarpeeseen, eivät niinkään vetämässä linjaa.
Koska ei nyt vaan kiinnosta. Oletko ihan varma, että ei kiinnosta? Oletko kokeillut? Akaan kaupunki lähettää jokaisen valtuuston kokouksen YouTubessa. Katsojien määrät ovat hyvin matalia. Mitäpä jos virittäisit oman vastaanottimesi oikealle taajuudelle seuraavan valtuuston kokouksen aikaan ja sen jälkeen päättäisit tietoon perustuen, kiinnostaako kunnallispolitiikka vai ei. Kokouksen seuraaminen on samalla oiva mahdollisuus saada todellinen käsitys ehdokkaista, jotka kohta kutsuvat sinua äänestämään itseään. Mitä valtuutettu sanoo, mitä kannattaa ja mitä vastustaa?
Valitettava totuus on, että kunnallispolitiikka alkaa kiinnostaa useimpia vasta siinä vaiheessa, kun omaan nilkkaan kolahtaa jotakin sellaista, mikä ei miellytä. Silloin herää halu vaikuttaa. Tämä osuu valitettavan harvoin juuri kuntavaalien äänestysaikaan. Niinpä ainoaksi vaihtoehdoksi jää harmittelu siitä, että ei tullut käytyä vaaliuurnalla eikä valtuustossa siis nyt ole sellaista valtuutettua, joka ajattelee samoin kuin äänestäjä. Valittamiseenkaan ei oikein ole lupaa, koska omasta vaikuttamisen mahdollisuudesta on luovuttu. Lopputulokseksi voi silloin muodostua pettymys, joka vähentää kiinnostusta kuntapolitiikkaa kohtaan edelleen.
Aivan perimmäinen syy äänestää kuntavaaleissa on se, että me voimme tehdä niin. Ainakin siinä mielessä syntyminen Suomeen on yhä lottovoitto, että satumme elämään yhdessä maailman demokraattisimmista maista. Vapautemme ja demokratiamme puolesta kuulumme niihin harvoihin ja vähäväkisiin maihin, jotka ovat maailman valo. Me saamme äänestää, eikä vapaiden vaaliemme seurauksena syntynyttä äänestystulosta suurella todennäköisyydellä edes vääristellä. Jos et muuten äänestäisi tulevissa vaaleissa, tee se edes kaikkien niiden puolesta, jotka eivät koskaan saa samaa mahdollisuutta.