Akaa-Seuran näyttely kertoo mielenkiintoisia yksityiskohtia paikkakunnasta: Eino Lähteenmäki pelasti Mannerheimin vuonna 1918 – Vapaudenristillä palkittu kuului myöhemmin Akaa-Toijalan suojeluskuntaan

Akaa-Seuran näyttelyssä Toijalan menneitä kuvia ja kulkijoita historiaan sukelletaan postikorttien, kirjeiden, valokuvien ja asiakirjojen avulla.  Näyttely on esillä Akaan pääkirjaston näyttelytilassa Toijalassa lokakuun ajan.

Näyttelyaineiston on koonnut Timo Enäkoski, joka on Äänekoskella asuva entinen toijalalainen ja kotiseutuyhdistysaktiivi.

– Se, että tuntee kotiseutunsa, on hirveän tärkeä asia minulle. Kun tutustuu paikkoihin ja ihmisiin, alkaa tuntea olonsa kotoisaksi. Tätä ajatusta olen yrittänyt saada mukaan myös maahanmuuttajakuvioihin. Tärkeintä on, että ihminen ei tunne itseään juurettomaksi. Myös pelko häviää, kun tutustutaan molemmin puolin, Enäkoski sanoo.

Enäkoski tekee kotiseututyötä monella rintamalla. Hän penkoo arkistoja, kuvaa, kirjoittaa, tekee kotiseutulehteä, on mukana rakentamassa pienoismallia Äänekosken kaupungista vuodelta 1932 ja puuhaa uutta museota.

Akaan pääkirjaston näyttelyssä esillä olevat postikortit ja kirjeet kertovat Enäkosken mukaan paikkakunnasta hieman eri tavalla kuin historiankirjat.

– Näistä tulee henkilökohtaisempi tatsi, Enäkoski sanoo.

Näyttelyaineiston koonneen Timo Enäkosken mukaan kotiseudun tunteminen auttaa tekemään olon kotoisaksi. Kuva: Tarja Antola

Kielitaito herätti venäläissotilaiden epäilyn

Huutokaupoista ja messuilta hankittujen ja yksityisiltä ihmisiltä saatujen korttien ja kirjeiden kertomaa Enäkoski on täydentänyt aiheeseen liittyvillä historiatiedoilla ja valokuvilla.

Näyttely esittelee muun muassa Eino Lähteenmäen, joka pelasti Mannerheimin 18.1.1918 Tampereen rautatieasemalla. Mannerheim matkusti väärennetyillä papereilla pietarsaarelaisena kauppiaana Gustav Malmbergina yöjunalla Helsingistä Vaasaan, jossa hänen oli valkoisten joukkojen ylipäällikkönä määrä aloittaa joukkojen varustaminen ja liikekannallepano.

Kun Tampereella venäläiset sotilaat tulivat junaan tarkastamaan matkustajien papereita, Mannerheim vastasi sotilaiden kysymyksiin sujuvasti venäjäksi, mikä herätti sotilaiden epäilyn paperien aitoudesta. Mannerheim totesi kauppiaana osaavansa useita kieliä, mutta venäläisiä vastaus ei tyydyttänyt. Mannerheim käskettiin esikuntaan, mutta junanlähettäjänä Tampereen asemalla tuolloin toiminut ja venäjää puhunut Lähteenmäki esti aikeet toteamalla, että paperit ovat kunnossa ja junan pitää päästä lähtemään.

Enäkoski kertoo, että Lähteenmäki muutti myöhemmin Toijalaan ja oli Akaa-Toijalan suojeluskunnan jäsen vuosina 1923–1925. Näyttelyssä on esillä Lähteenmäen suojeluskunnan palvelustodistus. Lähteenmäki toimi myöhemmin Tampereen klassillisen lyseon rehtorina. Hänelle myönnettiin Mannerheimin pelastamisesta I luokan Vapaudenristi miekkoineen ensimmäisenä siviilihenkilönä vuonna 1952.

Augusta Rämölle lähetettiin vuonna 1949 Kanadasta nylonsukkahousut. Tullausmaksu oli 20 markkaa.
Timo Enäkoski kaipaa tunnistusapua oheiseen kuva. Enäkosken mukaan kuva on Toijalasta.
Kurvolan kartanon historiaa kirjein ja kuvin. Kuva: Timo Jansson.
Näyttely on esillä Akaan pääkirjaston näyttelytilassa lokakuun loppuun. Kuva: Timo Jansson.