”Akaa on yrittäjäystävällinen kaupunki” – Yrittäjäyhdistysten puheenjohtajat uskovat yhteistyöhön, eivät yhdistymiseen

Viialan Yrittäjien puheenjohtaja Marko Peltola. Kuva: Jarno Keskinen

Akaan seudulla vaikuttaa neljä yrittäjäyhdistystä. Akaan Seudun Yrittäjänaiset, Toijalan Yrittäjät, Viialan Yrittäjät ja Kylmäkosken Yrittäjät. Tapasimme kaikki puheenjohtajat erikseen ja kysyimme, miten yrittäjien ja kaupungin yhteistyö pelaa ja mihin kaupunki ja yrittäjät toisiaan tarvitsevat.

Neljä yhdistystä jatkossakin

Yrittäjäyhdistysten yhdistymisestä on Akaan seudulla puhuttu paljon, joten käsitellään kysymys heti alta pois. Miten yhdistysten puheenjohtajat näkevät tulevaisuuden, kannattaisiko yrittäjien yhdistyä kuten kunnatkin tekivät?

– Meillä on enemmän aktiiveja jäseniä nyt kun on neljä yhdistystä. Jäsenet ovat mukana myös ajamassa kylien asiaa, Viialan Yrittäjien puheenjohtaja Marko Peltola näkee.

– Yhdistymisen sijaan koitetaan kehittää yhteistyötä. Hyvä esimerkki siitä ovat vuosittaisen yrittäjäjuhlat, joiden järjestämisvastuu vaihtelee yrittäjäyhdistysten välillä, Kylmäkosken Yrittäjien puheenjohtaja Vesa Peltola vastaa.

Akaa on yrittäjäystävällinen

Toijalan Yrittäjien puheenjohtaja Jouni Parikka. Kuva: Jarno Keskinen.

Yrittäjäyhdistysten puheenjohtajien välillä vallitsee yhteisymmärrys myös kysyttäessä kaupungin suhtautumista yrittäjiin. Kaikki kertovat pitävänsä kaupunkia yrittäjän ystävänä.

– Nykyään kaupunki on sitä. Siitä pitää nostaa hattua kaupunginjohtajalle, hänen kauttaan se asenne on pitkälti tullut. Kaupunki tuntuu ymmärtävän, että yrittäjiä tarvitaan, Akaan Seudun Yrittäjänaisten puheenjohtaja Suvi Salonen-Tomperi kertoo.

– Kaupunki myös kehittää toimintaansa koko ajan yrittäjäystävällisempään suuntaan. Jyri Sarkkinen on ollut innokas ja kehittävä toimija kaupungilla. Toivottavasti samanlainen saadaan tilalle, Toijalan Yrittäjien puheenjohtaja Jouni Parikka kiittää.

Kaupunki tarvitsee yrittäjiä kaikkeen

Akaan Seudun Yrittäjänaisten puheenjohtaja Suvi Salonen-Tomperi. Kuva: Jarno Keskinen.

Halua yhteistyöhön ja ystävyyteen riittää myös yrittäjäyhdistysten puheenjohtajilla. Yrittäjät näkevät, että kaupunki tarvitsee yrittäjiä ja samoin yrittäjät tarvitsevat kaupunkia.

– Jos vaikka Keskuskadulta napattaisiin kaikki yrittäjät pois, niin aika hiljaista siellä olisi. Peruspalvelut tuottaa kaupunki, mutta kaikkien muiden palveluiden takana on yrittäjä, Kylmäkosken Yrittäjien Peltola kuvaa.

– Yrittäjät tuovat työpaikkoja ja veroeuroja ja täyttävät liiketiloja, Salonen-Tomperi tiivistää.

Kaupungin rooli korostuu varsinkin yrityksen alkuvaiheessa.

– Uuden yrityksen perustaminen ilman kaupungin tarjoamia tukipalveluita olisi paljon vaikeampaa. Myös yritysten kehittämiseen kaupunki tarjoaa hyvät resurssit. Myös henkilöresurssit ovat hyvät. Yrittäjien kanssa tekee yhteistyötä kolme henkilöä ja kaupunginjohtajan voi laskea siihen päälle ilman muuta, Parikka pohtii.

Hankintapäätöksistä pientä kritiikkiä

Kylmäkosken Yrittäjien puheenjohtaja Vesa Peltola. Kuva: Jarno Keskinen.

Aina voi parantaa, niin myös kaupungin ja yrittäjien yhteistyötä. Puheenjohtajien toiveet kohdistuvat kaupungin hankintaprosesseihin. Prosessi koetaan liian raskaaksi pienille yrityksille, joiden ydinosaaminen on jossain muualla kuin hankintaprosessiin liittyvien lomakkeiden täyttämisessä.

– Tuntuu, että joskus luodaan kotikutoisestikin liian raskas prosessi. Kilpailutusjutut voivat olla niin vaikeita, että paikalliset pienyrittäjät eivät pysty sen takia osallistumaan, Kylmäkosken Peltola näkee.

– Kilpailutuksissa on parantamisen varaa, mutta paikalliset voisivat myös vastata kilpailutuksiin paremmin. Pahinta on, että tarjoaja alkaa itse keksiä ehtoja tarjoukselleen. Niin ei voi tehdä. Aina voisi myös kysyä lisätietoa kaupungilta, jos jokin jää epäselväksi, Viialan Peltola sanoo.

– Paikallisten huomioiminen kilpailutuksissa varmistaisi, että useampi veroeuro palaisi Akaaseen. Siitä, miten ja millaisin sanankääntein asioita kysytään, voisi ottaa oppia vaikka Valkeakoskelta. Siellä eivät juuri ulkopuoliset kaupungille työskentele, Toijalan Parikka vertaa.

Puheenjohtajat antavat kaupungille myös tunnustusta yrittäjille suunnatusta koulutuksesta, jossa hankintaprosessiin vastaamiseen annettiin koulutusta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?