Katso video: Postilla on Akaassa käytössä yksi sähköskootteri – Harri Luodemaan mukaan kolmipyöräinen ajoneuvo päihittää jopa auton

Postinjakajana Akaassa työskentelevä Harri Luodemaa siirtyi kolmisen vuotta sitten käyttämään kolmipyöräistä sähköskootteria. Sitä ennen hän jakoi postia polkupyörällä ja jalkaisin kärryllä.

– Sähköskootteri on näppärä ja ergonomisesti hyvä, Luodemaa toteaa.

Luodemaa kehuu myös skootterin kiihtyvyyttä ja sopivuutta talviajoon.

– Talvellakin tällä pärjää tosi hyvin, kun alla on nastat. Lumisina talvina jopa auto jää helpommin kiinni kuin tämä.

Harri Luodemaa jakaa muun muassa Pätsiniemessä ja Junkkarissa postia sähköskootterilla, joka on ainoa laatuaan Postin käytössä Akaassa. Kuva: Tarja Antola

Akku kestää päivän ajot

Luodemaan mukaan sähköskootteri on niin äänetön, että sen lähestyminen voi jäädä jopa huomaamatta.

– Ihmiset tuppaavat pelästymään, kun tämä ei pidä mitään ääntä. Varsinkin vanhemmat ihmiset säikähtävät, jos eivät kuule tämän tuloa. Tässä olisi hyvä olla äänimerkki, Luodemaa sanoo.

Skootteri on sveitsiläisen Kyburzin valmistama. Saman valmistajan skoottereita on postikäytössä myös Sveitsissä ja Norjassa.

1980-luvun lopulla Postilla työt aloittanut Luodemaa jakaa päiväpostia Toijalassa Pätsiniemessä ja Junkkarissa sekä perjantaisin myös junaradan toisella puolella. Vakioreitillä on pituutta kolmisenkymmentä kilometriä ja perjantaisin 45. Reitin kiertämiseen kuluu aikaa noin kolme ja puoli tuntia.

Skootterin akku kestää hyvin Luodemaan päivän ajot, vaikka yhdellä latauksella ajettava matka puolittuukin talvikelillä sekä peräkärryn ollessa mukana. Akkua ladataan yöllä seuraavaa päivää varten.

Harri Luodemaan jakelureitin pituus vaihtelee 30:stä 45 kilometriin.

Pisin reitti 150 kilometriä

Postin palvelupäällikkönä Etelä-Pirkanmaalla toimiva Harri Lehtonen kertoo, että yhden sähköskootterin lisäksi Toijalassa päiväpostia jaetaan autoilla ja polkupyörillä, ja Viialassa ja Kylmäkoskella käytössä on pelkästään autoja. Jalkaisin tapahtuvaa kärryjakelua ei Akaassa ole enää lainkaan.

Lehtosen mukaan jakajien reitit ovat Akaassa sen verran pitkiä, että niitä ei ole järkevä ja tehokasta kiertää kävellen.

Akaassa päiväpostin jakajia on 20. Pisimmällä reitillä on mittaa noin 150 kilometriä, ja se kiertää Kylmäkoskella. Työaikaa on varattu siihen yhdeksän tuntia, johon sisältyy tunnin tauko.

Postilla on Akaassa 14 oikealta puolelta ohjattavaa pientä pakettiautoa päiväpostin jakamista ja kolme kevytkuorma-autoa pakettien ja aterioiden kuljettamista varten. Posti vie Akaan kaupungin aterioita vanhusten palvelutaloihin, kouluihin ja päiväkoteihin.

Automerkeistä edustettuna ovat Volkswagenin Transporter ja Caddy sekä Citroënin Berlingo ja Mersun Spinter. Kaikki ovat dieselautoja. Varhaisjakelussa työskentelevät ajavat omilla autoillaan.

Etelä-Pirkanmaan alueen palvelupäällikkö Harri Lehtosen mukaan isoilla autoilla kuljetetaan paketteja ja aterioita.

Käytössä on kolme sähköpyörää

Päiväpostia jaetaan polkupyörillä Toijalan keskustassa ja kerrostaloalueilla. Sähköpyöriä on kolme, joiden lisäksi varapyörinä on perinteisiä pyöriä.

Palvelupäällikkö Harri Lehtosen mukaan sähkökäyttöiset ajoneuvot tulevat Postilla yleistymään. Tampereella käytössä on myös kaasuautoja.

– Täyssähköautot tulevat varmasti lisääntymään, koska Postin tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeä.

Lehtosen mukaan samaan tähtää postilaatikkojen ryhmittely, joka vähentää pysähtymisten määrää.

Sähköpyöriä on Akaassa Postilla kolme, jotka ovat käytössä Toijalassa. Postin polkupyörät ovat peruspyöriä vankkarakenteisempia. Satulassa ryhmävastaava Antti Papunen.