Akaan seurakunta liittyy alueelliseen keskusrekisteriin – Kirkkoherranviraston tehtävät vuodenvaihteen jälkeen Tampereelle

Vs. kirkkoherra Kukka Salmiovirta muistutti, että kirkkovaltuusto voi päättää lähinnä siitä, liittyykö Akaan seurakunta Tampereen alueelliseen keskusrekisteriin nyt vai vuoden päästä. Kuva: Jarno Keskinen

Akaan seurakunnan kirkkovaltuuston torstaina 24.9. pitämän kokouksen merkittävin päätös seurakuntalaisten kannalta on päätös liittyä Tampereen alueelliseen keskusrekisteriin. Käytännössä päätös tarkoittaa, että kaikki kirkkoherranviraston lakisääteiset tehtävät siirtyvät Tampereelle. Akaassa hoidetaan vuodenvaihteessa tapahtuvan liittymisen jälkeen lähinnä hautaamisiin liittyvät omaisten kohtaamiset, vs. kirkkoherra Kukka Salmiovirta kertoi valtuustolle.

– Olemme velvoitettuja liittymään Tampereen alueelliseen keskusrekisteriin. Kirkkohallituksen linjauksen mukaan kirkonkirjojenpidon tehtävien ja väestökirjanpitoon liittyvien toimintojen tulee olla keskitettyinä aluerekistereiden tehtäväksi vuoden 2022 alusta lukien. Käytännössä valtuusto voi keskustella siitä, liitytäänkö vuoden 2020 vai vuoden 2021 lopussa, Salmiovirta evästi valtuutettuja.

Keskittäminen tarkoittaa, että yksittäisissä seurakunnissa ei enää hoideta lakisääteisiin kirkollisiin toimituksiin ja väestökirjanpitoon liittyviä viranomaistehtäviä, vaan ne tehdään seurakuntien muodostamissa aluerekistereissä.

Salmiovirta suositteli valtuustolle liittymistä jo vuoden 2020 lopussa liittymisen helpottamiseksi. Vuoden 2021 lopussa on odotettavissa ruuhkaa, kun kaikki keskusrekistereihin liittymättömät seurakunnat liittyvät kerralla. Valtuusto päätti Salmiovirran esityksen mukaan ja Akaan seurakunta liittyy keskusrekisteriin vuoden vaihteessa.

Joka toinen valmis vapaaehtoistoimintaan

Kirkkovaltuuston kokouksessa käytiin läpi Taloustutkimuksen tekemä tutkimus, jossa tutkittiin satunnaisotannalla sadan akaalaisen suhdetta kirkkoon ja sen toimintaan. Akaan seurakunta sai tutkimuksesta hyviä ja mielenkiintoisia uutisia. Yksi hyvistä uutisista oli, että täpärästi yli puolet akaalaisista olisi valmiita osallistumaan vapaaehtoistoimintaan. Toiminta saisi kuitenkin olla pop-up-tyyppistä, lyhytkestoista toimintaa. Esimerkiksi vuoden tai kahden sitoumuksiin ei ollut vastaavaa valmiutta.

– Tämä on Akaan seurakunnalle selvä signaali. Tästä pitää ottaa kiinni, Salmiovirta totesi.

Toinen kiinnostusta herättänyt tutkimustulos oli, että akaalaiset toivovat kirkon henkilökunnan näkyvän kaupungilla enemmän. 87 vastaajaa toivoi seurakunnan henkilöstöä näkyville esimerkiksi tapahtumiin. 64 vastaajaa toivoi, että kirkot olisivat auki iltaisin ja viikonloppuisin ja että niissä olisi paikalla henkilökuntaa juttuhetkeä varten.

– Tämä on vahva viesti siitä, että seurakunta halutaan jalkauttaa kaupungille, Salmiovirta näki.

Pasi Kylmälä Mika Pajusen tilalle

Kirkkovaltuuston jäsen ja kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Mika Pajunen menetti vaalikelpoisuutensa tultuaan valituksi Kylmäkosken määräaikaiseksi kappalaiseksi. Kirkkovaltuusto myönsi Pajuselle eron valtuuston jäsenyydestä ja valitsi hänen tilalleen Anttijussi Vikmanin. Kirkkoneuvostossa Pajusen korvaa Pasi Kylmälä, joka nousee neuvoston varapuheenjohtajaksi.

Kirkollisveroprosentti kipurajalla

Kirkkovaltuusto päätti hyväksyä talouspäällikön päätösehdotuksen mukaisesti kirkollisveroprosentiksi 1,7.

– Se on kipuraja, jonka yli ei voi mennä ennen kuin kaikki muu mahdollinen on tehty. Seurakunnan kulurakenteeseen pitäisi puuttua. Olen sanonut asiasta niin usein että tuntuu, että en jaksa siihen enää ihan hirveästi puuttua, seurakunnan talouspäällikkö Arja Tarela totesi valtuutetuille.