Rytminen voimistelu on kuulunut Toijalan Voimistelu ja Liikunta ry:n eli ToVoLin tarjontaan noin neljän vuoden ajan. ToVoLissa rytmistä voimistelua on mahdollista harrastaa joko kilpaharraste- tai kilpatasolla.
Kilpatasolla, eli kaikista sitovimmin, harjoittelee viidestä kuuteen kertaan viikossa kokoontuva Kilpa 1 -ryhmä.
Kilpa 2 -ryhmä edustaa kilpaharrastetasoa, ja siinä pakollisia harjoittelukertoja on kolme kertaa viikossa.
Akaan Seutu tutustui lajiin voimisteluvastaava–päävalmentaja Emilia Uuramon sekä apuvalmentaja Kaisla Korhosen johdolla Kilpa 1 -ryhmän harjoituksissa Pappilan koululla.
Ryhmäläisistä paikalla olivat Sara Maunula, Sofi Leväniemi, Elli Kauranen, Anni Nieminen, Sonja Maunula ja Elsa Ylönen.
Nauhat tunnetaan
Rytmisessä voimistelussa suoritetaan erilaisista liikkeistä koostuvia ohjelmia musiikin tahdissa. Ohjelmissa on yleensä mukana yksi tai useampi väline, esimerkiksi pallo, vanne, nauha tai keilat.
Laji vaatii voimistelijalta rytmitajua, liikkuvuutta, tasapainoa sekä kykyä sitoutua tavoitteelliseen harjoitteluun. Vastaavasti laji kuitenkin myös auttaa kehittämään näitä ominaisuuksia.
Kilpa 1 -ryhmän jäsenet kilpailevat yksilöinä muun muassa puolivuosittaisissa luokkakilpailuissa, joissa määritellään voimistelijan taso. Luokkia on kahdeksan, ja mitä korkeampi numero, sitä vaativampi taso.
Emilia Uuramon mukaan kisoissa on sekä väline- että vapaaohjelmia. Vapaaohjelmissa välineitä ei käytetä.
– Kilpa 1 -ryhmällä on kisoissa nyt vapaaohjelmat sekä pallo- ja vanneohjelmat. Seuraavaksi otetaan keilat ja nauhat mukaan. Nauhat on ehkä yleisesti tunnetuin väline rytmisessä voimistelussa, Uuramo kertoo.
Välineistä erityisesti keilojen hallinta on Emilia Uuramon mielestä haastavaa. Haastavuutta selittää muun muassa se, että käsiteltäviä välineitä on keilojen tapauksessa kaksi.
Etäharjoittelu piti motivaatiota yllä
Koronakevään aikana kaikki ToVoLin voimistelijat siirtyivät etäharjoitteluun.
– Tytöt tekivät etänä perustreeniä ja välinetekniikkaa. Kaikki meni loppujen lopuksi ihan hyvin. Tytöt sanoivat, että etäharjoittelu auttoi pysymään motivoituneena tilanteessa, jossa salille ei päässyt, Emilia Uuramo sanoo.
Ryhmätoimintaan ToVoLi palasi varovaisesti kesän alussa.
– Olimme aluksi ulkona ja lisäksi pidimme kaikki ryhmät erikseen. Usein kilpaharrasteen kaksi joukkuetta on pitänyt yhtä aikaa treeninsä, mutta nyt nekin pidettiin erikseen, Uuramo avaa.
Eri tasot tuovat monipuolisuutta
Päävalmentaja Emilia Uuramo kertoo, että ToVoLissa harjoittelee kaiken kaikkiaan 72 voimistelijaa.
– Se on jo ihan hyvä määrä. Korona kuitenkin vähän rokotti meiltä voimistelijoita, mikä oli harmillista. Mutta tulemme järjestämään avoimia treenejä ainakin kilpa- ja kilpaharrastejoukkueisiin. Harrastejoukkueisiinhan meillä saa aina tulla, Uuramo toteaa.
Avoimissa harjoituksissa selvitetään, mikä on joukkueeseen pyrkivän voimistelijan taso ja halu treenata.
Emilia Uuramon mielestä eritasoiset ryhmät varmistavat, että toiminta on laadukasta ja monipuolista. Kovaa harjoittelevien ja kilpailuihin osallistuvien ryhmien jäsenten välillä ei kannata olla suuria tasoeroja.
– Ei tietenkään haluta sellaista tilannetta, että kisoissa tulee kauheita pistevähennyksiä. Vaikka kaikille toki haluaisi antaa mahdollisuuden kokeilla kovassakin ryhmässä, on parempi tarjota eri tasoja, Uuramo linjaa.
ToVoLi käyttää ministeriön avustuksen vuokriin ja lisenssimaksuihin
Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi aiemmin tänä vuonna tukea koronavirustilanteesta taloudellisesti kärsineille liikunta- ja urheiluseuroille. Toijalan Voimistelu ja Liikunta ry eli ToVoLi sai ministeriöltä tässä yhteydessä 1500 euron avustuksen.
ToVoLin puheenjohtajan Lilja Pötryn mukaan tuki käytetään ajalla 1.3.–31.5. syntyneiden kiinteiden kulujen kattamiseen. Käytännössä näillä kuluilla tarkoitetaan vuokria sekä LesMills-lisenssimaksuja.
Ministeriön avustuksen lisäksi apua kulujen kattamiseen on tullut vuokranantajalta.
– Vuokranantajamme teki ison kädenojennuksen ja antoi meille peräti 50 prosentin vuokranalennuksen niiltä kuukausilta, kun salimme oli kiinni. Tämän alennuksen jyvitimme eteenpäin myös alivuokralaisillemme, Pötry kertoo.
ToVoLi on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka kaikki tulot kohdennetaan seuratoiminnan kulujen kattamiseen.