Hanuri soi Kinnarin kotimuseolla sunnuntaina 9. elokuuta

Kinnarin kotimuseon pihassa pysähtyi reilut sata vuotta sitten 400 punaista, jotka olivat matkalla Turusta Tampereelle. Perille he eivät ehtineet ennen kuin Tampere jo antautui. Jälkeensä he jättivät 5800 markan maksamattoman laskun.

Kinnarin kotimuseolla on esillä yli 20 vanhaa ja toimivaa haitaria sunnuntaina 9. elokuuta kello 13–18. Uusia haitareita ei näyttelyyn saatu, mutta vanhoja saa soittaa, jos osaa.

Haitarit on saatu lainaan neljältä keräilijältä. Yhdeltä keräilijältä tuli näyttelyyn 15 haitaria. Myös keräilijät soittavat haitaria museolla näyttelyn aikana.

Yksipäiväisen haitarinäyttelyn lisäksi kotimuseossa on yli 2000 esinettä. Niiden joukossa on muun muassa punaisten jättämä 5800 markan maksusitoumus Kinnarin talosta otetuista tavaroista. Paperilla on eritelty ja hinnoiteltu kaikki punaisten mukaan lähtenyt, myös talosta 10 päiväksi tien tekoon otettu mies ja hevonen.

– Sitä ei ole vieläkään kuitattu, maksajaa ei ole tullut. Kyselinkin yhdeltä professorilta, olisiko jokin taho korvausvelvollinen, mutta hän ei ottanut siihen kantaa, Timo Kinnari myhäilee.

Toinen kokoelmista löytyvä mielenkiintoinen dokumentti on Risto Rytin kirjoittama, alkuperäinen puolustuspuhe sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin.

Kinnarin kotimuseolla jo seitsemän vuoden ajan järjestetty lauluilta jäi tältä vuodelta väliin koronan vuoksi.

– Kun väki ei liiku, niin ei sitä nyt kannata järjestää. Ensi vuonna sitten, Kinnari miettii.

Kinnarin kotimuseo on auki keskiviikkoisin ja sunnuntaisin kello 13–18 elokuun loppuun asti. Pääsymaksu kotimuseoon on kolme euroa.

Juttuun päivitetty 31.7. tieto siitä, että haitarinäyttely on yksipäiväinen. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että haitarit olisivat kotimuseossa esillä elokuun loppuun asti.