Tapahtuma-alojen toimijat järjestäytyivät akaalaisvoimin – Kesäkuussa perustettu Tapahtumateollisuus ry sai alkunsa Kati Kuusiston havainnoista

Tapahtumateollisuus ry perustettiin Helsingissä 10. kesäkuuta. Kati Kuusisto on kuvassa edessä vasemmalla. Kuva: Tapahtumateollisuus ry.

Kansallinen tapahtuma-alojen elinkeinojen edunvalvontajärjestö, Tapahtumateollisuus ry, perustettiin 10. kesäkuuta. Suuret toimijat yhteen keräävän järjestön perustamisen ideoi akaalainen Kati Kuusisto.

Järjestön perustajajäseniin lukeutuvat Tiketti Oy, Live Nation Finland Oy, Tampere-talo Oy, Jääkiekon SM-liiga Oy sekä neljäkymmentä muuta merkittävää alan tekijää.

Tapahtumateollisuuden juuret ovat Kuusiston pari vuotta sitten tekemissä havainnoissa: tapahtumakentän toimijat eivät ole järjestäytyneet kuin vain pieniksi osakokonaisuuksiksi ja niitä ei näin ollen tunnisteta kokonaiseksi toimialaksi.

– On olemassa vaikka KULTA ry, joka ajaa kulttuurin ja taiteen asiaa sekä LiveFIN, joka ajaa erilaisten elävän musiikin tapahtumien asiaa. Pieniä yhdistyksiä on loputon määrä, Kati Kuusisto havainnollistaa kentän ekosysteemiä.

Heti nämä havainnot tehtyään Kuusisto alkoi esitellä keskusjärjestön perustamista erilaisille tapahtuma-alan toimijoille. Ideaa pidettiin hyvänä, mutta siitä ei innostuttu niin, että perustamistoimiin olisi ryhdytty.

Korona sai pyörät pyörimään

Maaliskuussa koronakriisin alettua Kati Kuusisto päätti perustaa järjestön vaikka yksin. Sitä Kuusiston ei kuitenkaan tarvinnut tehdä, sillä huhtikuun lopulla hän sai yhteistyössä Tiketin toimitusjohtajan Mirva Merimaan kanssa kutsuttua koolle tapahtuma-alan isoja toimijoita etätapaamisiin.

Tapaamisissa päätettiin, että Tapahtumateollisuus on perustettava.

– Kun koronakriisi tuli ja kaikki tapahtumat, eli elinkeinon harjoittaminen, kiellettiin, on ollut paljon helpompaa perustella järjestön tarvetta, Kuusisto sanoo.

Kuusiston tekemä alkutyö mahdollisti järjestön perustamisen nopealla aikataululla.

– Jos kahden vuoden aikana tekemääni alkutyötä ei olisi ollut olemassa, ei olisi ollut mahdollisuutta saada Tapahtumateollisuutta kasaan niin nopeasti, Kuusisto toteaa.

Etujärjestö siis vaati toteutuakseen paitsi pandemian, myös akaalaiset aktiivit. Kati Kuusiston lisäksi Mirva Merimaalta löytyy Akaa-yhteys. Hänen vanhempansa Juhani ja Leena Merimaa ovat kotoisin Toijalasta.

Kati Kuusisto (oik.) on Tapahtumateollisuus ry:n ideoija ja teki järjestön eteen merkittävästi taustatyötä. Kuva: Tapahtumateollisuus ry.

Uuteen vuoteen tyhjällä kassalla

Kati Kuusiston mukaan Tapahtumateollisuus ry pyrkii Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden kaltaiseksi vaikuttajaksi, joka pystyy puhumaan koko alan äänellä ja tuomaan alan vaikuttavuuden esille.

– Niin kauan kuin jokainen ala tapahtumapuolelta mittailee omia numeroitaan, ne jäävät joka kerta pieniksi. Kun toimiala laitetaan yhteen, luvut ovat huomattavasti merkittävämpiä, Kuusisto perustelee.

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun sekä Tapahtumateollisuuden kesäkuussa tekemän kyselytutkimuksen perusteella tapahtumateollisuuden arvoksi on laskettu yli kaksi miljardia euroa.

Tutkimuksen lisäksi järjestö on muun muassa antanut eduskunnan talousvaliokunnalle asiantuntijalausunnon, jossa se vaatii täsmennyksiä hallituksen esitykseen yritysten määräaikaisesta kustannustukilaista.

Lausunnon mukaan tapahtumateollisuus on koronan pahin kärsijä ja esitetty tukikauden kesto, kaksi kuukautta, on tapahtuma-aloille sekä riittämätön että epäoikeudenmukainen.

Tapahtumateollisuus ry:n mukaan esitys ei huomioi tapahtuma-alojen liiketoiminnan luonnetta, jossa kustannukset syntyvät pitkällä ajalla mutta tulot vasta aivan loppuvaiheessa esimerkiksi lipunmyyntitulojen muodossa.

– Esimerkiksi kesän tapahtumia on tehty koko talvi ja kassa on tyhjennetty ilman, että tuloa tuovaa tapahtumaa päästään järjestämään. Lisäksi pitäisi lähteä uuteen tuotantokauteen, mikä on haastava tilanne liiketaloudellisesti, Kuusisto selvittää.

Kymmenien vuosien kokemus

Tapahtuma-alalla Kati Kuusisto on toiminut reilut parikymmentä vuotta.

– Ensimmäiset 15 vuotta tein yritystapahtumia assistentista tuotantojohtajan tehtäviin asti. Sen jälkeen vastasin Slush Helsingin tuotannosta kolme vuotta. Se, että olen tehnyt töitä monissa tapahtumissa, on ollut ehdottomasti etu, Kuusisto arvioi.

Nykyisin Kuusisto on toimitusjohtaja perustamassaan yrityksessä. Tapahtumateollisuus ry:ssä hän vastaa hallinnosta ja jäsenasioista.

Kati Kuusisto on paitsi tapahtuma-alan toimija, myös valtuutettu. Arkistokuva: Tarja Antola.