Tays Valkeakoski sai magneettikuvauslaitteen – Yli miljoonan euron investointi korvaa magneettirekan ja mahdollistaa myös vuode- ja pyörätuolipotilaiden kuvaukset

Tays Kuvantamisen yksikkö Valkeakosken sairaalassa on saanut kiinteän magneettikuvauslaitteen, joka sijaitsee uusissa kuvantamisen tiloissa. Aiemmin sairaalassa kävi magneettirekka kahtena päivänä viikossa. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan kyse on yli miljoonan euron investoinnista.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan, että Tays Valkeakoskella voidaan nyt suorittaa magneettikuvauksia myös vuode- ja pyörätuolipotilaille, mikä ei ollut mahdollista magneettirekassa. Lisäksi kuvauksia voidaan tehdä määrällisesti enemmän, koska laite on käytettävissä koko ajan eikä vain kahtena päivänä viikossa. Magneettikuvaushuone on myös rekkaa avarampi ja mahdollistaa paremman työergonomian röntgenhoitajille.

Sairaanhoitopiirin mukaan tavallisten röntgenkuvausten määrä laskee, mutta magneettikuvausten määrä kasvaa vuosittain noin viisi prosenttia. Tays Kuvantaminen pyrkii vastaamaan kasvaneeseen kysyntään lisäämällä magneettikapasiteettiaan.

Röntgenhoitajat on koulutettu uuden magneettikuvauslaitteen käyttöön. Kuvassa säätötilassa Kristiina Sand ja kuvaushuoneessa Mariina Turunen ja Tuija Erkkilä. Kuva Tanja Rämö/Tays

Kuvaukset alkavat juhannuksen jälkeen

Kuvauslaite painaa useita tuhansia kiloja, mikä on otettu huomioon uudisrakennuksen suunnittelussa. Lisäksi kuvauksessa käytettävä magneettikenttä asettaa omat vaatimuksensa kuvaushuoneen rakenteisiin ja varusteluun.

Parhaillaan laitetta säädetään yhteistyössä sekä Tays Kuvantamisen magneettitutkimukseen erikoistuneiden sairaalafyysikkojen, radiologien, röntgenhoitajien että laitevalmistajan edustajien kanssa, jotta kuvien laatu ja tarkkuus saadaan halutulle tasolle.

Juhannuksen jälkeen sairaalafyysikot tekevät viimeiset testaukset, ennen kuin laite on valmis tavallisimpia magneettikuvauksia varten. Vaativampia kuvauksia päästään Valkeakoskella käynnistämään syksyllä.

Kuvaushuoneessa Mariina Turunen ja Tuija Erkkilä harjoittelemassa uuden laitteen käyttöä. Kuva Tanja Rämö/Tays

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?