Kuntavaalit käydään vajaan vuoden kuluttua. Kuntavaaliehdokkaiden haku alkaa koronakevään jälkeen aktivoitua erilaisin kampanjoin. Uusia ihmisiä yritetään jopa jossain tapauksissa epätoivoisestikin haalia harvenevaan joukkoon.
Tässä kaikessa on turhaan negatiivinen kaiku: voi ajatella, että ihmisiä yritetään pyytää uhraamaan aikaansa yhteisen hyvän eteen. Moni katsoo helposti, että tehtävään pitäisi ryhtyä pyyteettömästi ja kyse on vain tosiaankin sen arvokkaimman, eli oman ajan lahjoittamisesta asialle, joka monesta ehdokkuutta harkitsevasta tuntuu vieläpä kovin etäiseltä ja vaikeasti hahmotettavalta. Tilanne on helposti kuin vapaaehtoisten valinta peruskoulussa – kädet pysyvät visusti housunpuntissa.
Me Kokoomuksessa näemme, että kuntapäättäjyys ja luottamushenkilötoiminta on erityisesti väylä itsensä kehittämiseen. Se avaa reitin lautakuntien lisäksi esimerkiksi kuntayhtiöiden hallituksiin, moniin maakuntatasonkin päätöksentekoelimiin sairaanhoitopiiriä myöten. Monelle nuorelle esimerkiksi työuralla vastaaviin tehtäviin eteneminen vaatii vuosien työtä ja monelle mahdollisuutta ei edes tule. Luottamushenkilönä ovet avautuvat, jos niin haluaa ja sen osoittaa, hyvinkin nopeasti. Ja pesti on määräaikainen. Mukana voi olla juuri sen aikaa ja käyttää omaa aikaansa sen verran kuin muu elämäntilanne sallii.
Luottamushenkilönä on mahdollista oppia ja tarkastella organisaatioiden toimintaa ja erityisesti niiden johtamista ainutlaatuisella tavalla. Saatu kokemus kanavoituu aivan varmasti myös työuralle. Ja tämä työura ei siis ole monellekaan, tai oikeastaan juuri kenellekään meistä nykyisistä valtuutetuista, politiikassa. Johtamisen ja vuorovaikutuksen taidot ovat kovaa valuuttaa tehtävässä kuin tehtävässä.
Toisin kuin usein työelämässä kunnallinen päätöksenteko ja sen vaikutukset koskettavat ihmisiä myös organisaation ulkopuolella. Kuntapäättäjän kädenjälki päätyy usein historian lehdille – esimerkiksi kouluverkkoratkaisut näkyvät katukuvassamme ja tuntuvat arjessamme seuraavat vuosikymmenet.
Yksi keskeinen asia päätöksenteossa on myös tasa-arvo. Moniäänisyys ja tasa-arvo toteutuu tekemällä ja osallistumalla – ei pelkästään juhlapuheilla.
Kuntapäättäjien kirjo on moninainen. Meitä on monenikäisiä, monista eri taustoista tulevia ja juuri se antaa myös itselle mahdollisuuden laajentaa katsantokantaansa niin sanotun kuplan ulkopuolelle. Tarvitaan moniäänisyyttä, se tuottaa parempia, meitä kaikkia koskevia päätöksiä.
Timo Pulkkinen
hallituksen jäsen
Akaan Kokoomus