Heilin pääkirjoitus: Ei pelkkiä rajoituksia, enimmäkseen uusia mahdollisuuksia

Mitä Suomen kesä voi tarjota? Tätä kysymystä mietitään tänä kesänä aivan uudella tavalla. Vaikka lähteminen vähän kauemmas olisi mahdollistakin, turvallisin kesäloma vietetään nyt mökillä, asuntoautossa, veneessä tai vaikka omalla pihalla. Vaikka ulkomaanmatka ei kuuluisikaan omiin kesäperinteisiin, yleensä jonkinlainen kesäretki on kuitenkin tullut tehtyä. Jos rajoitetusti auki olevat huvipuistot ja vastaavat eivät juuri nyt houkuttele, ollaan todella sen kysymyksen äärellä, mitä Suomen kesä voi tarjota? Onneksi käsissäsi on Akaan Seudun kesälehti HEILI, jonka sivuilta voit saman tien aloittaa tutustumisen erilaisiin kesän aktiviteetteihin. Jos pihaltasi ei vielä löydy puutarhaa, nyt on hyvä hetki perustaa sellainen. Jos karavaanari on ollut sinulle tähän asti teiden tukko, käypä kokeilemassa, miltä tie näyttää matkailuauton kuskinpukilta.

Olemme upean vesistön sylissä. Voisiko tämän kesän hyvä teko olla pelastaa yllättävän edullinen, mutta entiseltä omistajaltaan käytön puutteessa kuivalle maalle unohtunut retkivene? Elämää nähneen veneen ostaminen maksaa todennäköisesti vähemmän kuin perheen viikon loma, mutta viikon sijasta vene tarjoaa tekemistä koko kesäksi, pinnalla pysyessään jopa useammaksi. Kun otat teltan ja retkikeittimen mukaan, ei kotisatamaan välttämättä tarvitse palata viikkoihin. Vesielementti tarjoaa elämyksiä monessa muussakin muodossa. Jos venemoottorit eivät ole sinun juttusi, vuokraapa kajakki ja käy katsomassa, miltä järvenselkä näyttää varhaisaamun tunteina, kun lainekaan ei liplata ja usvan viimeiset rippeet nousevat veden pinnalta. Samalla saat muuten hiirikätesi kuntoon, melonta on loistavaa liikuntaa hartiaseudulle ja käsivarsille.

Poikkeuksellinen kesä asettaa myös lapset uuteen tilanteeseen. Useimmat vanhemmat ja isovanhemmat kuulevat tavallisenkin kesän aikana useamman kerran kysymyksen ”Mitä mä tekisin?”. Kesän kuluessa löydät tähän kysymykseen viikoittain vastauksen Akaan Seudun palstoilta, kun juttusarjamme kesän leikeistä edistyy. Leikkeihin tutustuessa vanhempien ja isovanhempien kannattaa muistaa, että leikki ei ole vain lasten juttu. Kun isät ja äidit ja mummot ja vaarit lähtevät mukaan leikkiin, ei ole enää kyse tekemisen keksimisestä. Silloin luodaan iloisia muistoja, jotka kestävät kokijansa elämän ajan. Aina lapsi ei sen kummempaa ohjausta edes tarvitse. Kun lapsi viedään uuteen ympäristöön, vaikka sillä aiemmin mainitulla asuntoautolla tai retkiveneellä, ottaa lapsen mielikuvitus ohjat. Kun tarjolla ei olekaan hotellin ohjattua toimintaa tai pelihuonetta, menee majaa rakentaessa äkkiä koko päivä.

Jos kesälomasi ei vielä tätä lukiessasi ole alkanut, teepä itsellesi pieni palvelus. Kirjoita ylös kaikki ne työasiat, jotka jäävät kesken, kun lomasi alkaa. Jos sinua odottaa lomasi jälkeen jokin kokonaan uusi työasia, kirjoita ylös myös se. Tämän tehtyäsi olet valmis lomalle. Kun tiedät, että tärkeät asiat on muistettu ja töihin palatessa sinua odottaa valmis lista, et joudu miettimään työasioita koko kesää, vaan voit unohtaa koko homman loman ajaksi. Loman palauttava vaikutus nousi juuri toiseen potenssiin. Lista auttaa sinua myös palaamaan sulavammin työelämään. Lomaltapaluuahdistuksesta ei ole tietoakaan, kun pääset listaasi seuraamalla suoraan työn syrjään kiinni.

 

Hyvää kesää!

Akaan Seudun kesälehti Heili ilmestyi 3.6.