Nahkalinnan päiväkodin 30-vuotisjuhlat peruuntuivat, mutta historia näkyy alakerran näyttelyssä

Iloiset rosvot Kasper, Jesper ja Joonatan ja heidän Sohvi-tätinsä ovat saaneet kaverikseen Nahkalinnan näyttelyn koonneen Virpi Jääskeläisen. Kuva: Antti Luukkanen.

Nahkalinnan päiväkodin toiminnan aloittamisesta Viialassa tuli tammikuun alussa kuluneeksi pyöreät 30 vuotta. Syntymäpäiviä oli tarkoitus juhlistaa keväällä isolla tapahtumalla, minkä koronaviruspandemia valitettavasti teki mahdottomaksi.

Nyt Nahkalinnan vanhan autotallin ja kellarin tiloihin on kuitenkin avattu näyttely, jonka piti olla osa juhlatapahtumaa. Sitä esitellään lähinnä lasten vanhemmille sekä Viialan muiden päiväkotien lapsille.

Näyttelyn on koonnut ryhmäavustaja Virpi Jääskeläinen, joka kertoo, että näyttelyn materiaalit ovat sekä vintiltä löytyneitä vanhoja töitä että hänen ja lasten varta vasten tätä näyttelyä varten tekemiä.

– Uutta ja vanhaa löytyy. Esimerkiksi joutsenet ovat tämän kevään poikasia.

Nahkalinnan kellarikerroksesta löytyy myös peikkometsä asukkeineen. Kuva: Antti Luukkanen.

Loruja ja lauluja

Näyttely on rakennettu vuodenaikojen mukaan, ja sisään astuessaan tuntuu kuin astuisi taikametsään. Huomio kiinnittyy heti hmetsäiseen tunnelmaan, josta löytyvät niin puulavasteet kuin vaikkapa peikkojen kolo.

– Meillä on aina keskiviikkoisin metsäretki, joten olemme keränneet materiaaleja paljon metsästä. Se on meille läheinen teema, Jääskeläinen kertoo.

Johdonmukaisuus jatkuu myös seuraavassa tilassa, jossa käydään päiväkodin taivalta läpi muun muassa vanhojen valokuvien ja lasten töiden kautta. Mukana on niin jouluisia kuin kesäisiäkin piirroksia, maalauksia ja askartelutöitä.

Lapsia haastetaan osallistumaan myös arvuuttelemalla muuttolintujen paluuta. Lapset saavat vanhan Kuu kiurusta kesään -lorun avustamana pohtia, koska mikäkin lintu palaa Suomeen.

Näyttelytilassa voi kuunnella myös Mia Eräveden tekemiä Nahkalinnalauluja. Hän tekee joka vuosi talosta esikouluun lähteville 5-vuotiaille oman laulun, jossa jokaisesta lapsesta kerrotaan jotain mukavaa. Lapset ovat saaneet cd-levyn mukanaan muistoksi päiväkotiajastaan Nahkalinnassa.

Myös joutsenet juhlistavat Nahkalinnan 30-vuotista taivalta juhlanäyttelyssä. Kuva: Antti Luukkanen.

Iloiset rosvot vintiltä

Nahkalinnan päiväkodilla on historiaa nimenomaan draamakasvatuksen puolella, mistä kertoo esimerkiksi se, että vintiltä löytyi vielä Viialan teatterin kanssa 2000-luvulla tehdyn yhteistyöhankkeen materiaaleja, joita on nyt hyödynnetty näyttelyssä.

Juhlanäyttelyn yksi hauskimmista kokonaisuuksista onkin monille tutun Kolme iloista rosvoa -näytelmän hahmot Kasper, Jesper ja Joonatan, jotka ovat saaneet seurakseen uutena kaverina Sohvi-tädin. Isot hahmot ovat vaatineet myös hieman restaurointia.

– Kuuntelimme lasten kanssa inspiraatioksi satua ja sidoimme leijonan harjaa ja liimailimme nukkejen päitä, Jääskeläinen sanoo.

Vaikka lasten esityksistä koostuva juhlatapahtuma peruutettiinkin, on päiväkodilla ollut silti pienemmistä lapsimääristä huolimatta puuhaa. Normaalirutiinien lisäksi on pesty leluja ja tehty pihatöitä.

Oman mausteensa kuluneeseen vuoteen on antanut myös lauha talvi. Lapset ovat viettäneet lähes koko talven pihalla ollessaan kurahousuissa.

– Haaveiltiin lumesta, mutta vain muutaman kerran saatiin pulkka alle, Jääskeläinen muistelee.

Myös lapset ovat osallistuneet näyttelyn tekoon. Töistä löytyy niin uusia kuin vanhojakin teoksia. Kuva: Antti Luukkanen.