Vuosi jääkiekon MM-kullasta: Sankarikapteeni Marko Anttila katsoi vasta nyt voittomatsin kesämökillään Arajärvellä – ”Maalin tekeminen tuo tunteen, jota on vaikea saada muualta”

Vuosi sitten Leijonat juhli jääkiekon MM-kultaa kapteeninsa Marko ”Mörkö” Anttilan johdolla. Finaaliottelussa 26. toukokuuta Suomi voitti Kanadan 3–1.

– En tiedä, pystyykö sellaiseen valmistaumaan mitenkään, mutta ainakin siitä yritti nauttia. Nyt on mukavakin rauhoittua, Marko Anttila kertoo.

Anttila rentoutuu Iso Arajärven rannalla Vesilahdella sijaitsevalla mökillä, jonne Anttilat muuttavat heti kiekkokauden päätyttyä. Perheeseen kuuluvat vaimo Heidi ja kolmevuotias Iita-tytär. Kesäpaikka on Marko Anttilan Viialassa asuneiden isovanhempien peruja.

Marko ja Heidi Anttila ostivat Iso Arajärven rannalla sijaitsevan kesäpaikan Markon mummulta vuonna 2012. Perhe viettää kesät mökillä. Kuva Tarja Antola

Maalit tuntuvat koko kehossa

Anttilat ovat vasta tänä keväänä mökillä ollessaan katsoneet kokonaan Suomen ja Kanadan viime toukokuisen finaaliottelun, jossa Anttila ja Harri Pesonen varmistivat MM-kullan Suomelle. Heidi Anttila oli todistamassa voittoa paikan päällä Slovakiassa.

– Televisioruudun kautta pelin näkee eri lailla, koska siihen liittyy niin paljon kaikkea. Paljon oli myös sellaisia tilanteita, että mietin ”ai noinko se meni”. En esimerkiksi muistanut, että Markon ensimmäinen maali syntyi ylivoimalla, Heidi Anttila kertoo.

Kultajoukkueen kapteeni katsoi pelin tyynen rauhallisena.

– En enää hurrannut. Peliä pystyy vähän jopa analysoimaan. Huippuhetkiä olen nähnyt monta kertaa mutta en juuri peruspelaamista ja vaihtoja, eikä kaikkia tilanteita edes muista.

Finaalimaalien aikaansaamaa tunnetta on Anttilan mukaan vaikea pukea sanoiksi.

– Se tuntuu koko kropassa. Maalin tekeminen ylipäänsä tuo tunteen, jota on vaikea saada muualta. Näin jälkikäteen olen onnellinen, että sain auttaa joukkuetta ja onnistuin tiukoissa paikoissa. Se oli hieno juttu.

Heidi Anttilan mukaan katsomossa tunnelmat olivat epäuskoiset. Hän seurasi peliä yhdessä jääkiekkomaajoukkueen general managerin Jere Lehtisen vaimon kanssa.

– Markon ensimmäinen maali antoi uskoa siihen, että Suomella on oikeasti mahdollisuus voittaa. Kun Marko teki toisen maalin, näin Jeren vaimon ilmeestä, että nyt ollaan hyvissä asemissa. Se oli uskomaton hetki, jonka jälkeen jännitettiin, pystytäänkö johto pitämään.

Leijonien kultajoukkueen kapteeni Marko Anttila teki viime kevään MM-finaalissa kaksi maalia. 3–1-voiton Kanadasta viimeisteli Harri Pesonen. Kuva Tarja Antola

Tytär tykkää Mörkö-laulusta

Mörkö-lempinimeä ja Löikö Mörkö sisään -rallatusta Marko kuulee vielä erityisesti lasten suusta.

– Lasten juttuja on ihan mukava kuunnella. Mutta jos se olisi jatkunut siinä määrin kuin ensimmäiset kaksi kuukautta, alkaisi se ehkä jo tympiä, Marko Anttila sanoo.

Myös Anttiloiden Iita-tytär tykkää laulaa Mörköstä ja tietää isin olevan Mörkö. Myös virallisempi Marko Anttila on tarttunut mediasta lapsen korvaan ja puheeseen.

– Kun Marko oli lenkillä ja minä ja Iita seurasimme pyörällä, Iita totesi, että ”mitä se Marko Anttila tuolla menee”, Heidi Anttila nauraa.

Marko ja Heidi Anttilan haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan 3.6. ilmestyvässä Akaan Seudun kesälehdessä Heilissä.