Akaan seurakunnan rippileirikesä alkaa kesäkuun lopussa – Konfirmaatiot ehkä etänä, vain vanhemmat ja kummit pääsevät kirkkoon

Akaan seurakunnan Toukolan leirikeskus on ollut kevään hiljainen. Rippileirit alavat kesäkuun viimeisella viikolla.

Akaan seurakunta järjestää tulevan kesä rippileirit viikon mittaisina 29. kesäkuuta alkaen. Evankelisluterilaisen kirkon piispat linjasivat, että kesän leirejä voi alkaa pitää juhannuksesta lähtien.

– Normaalistihan meillä leirit alkavat kesäkuun alussa, mutta uusi ajankohtakin sopii meille myös hyvin. Vanhemmille tästä on lähtenyt tieto jo huhtikuussa ja minkäänlaista kommenttia ei ainakaan minulle siirrosta ole tullut, kertoo vt. kirkkoherra Kukka Salmiovirta.

Leirit järjestetään viikon mittaisina Toukolan leirikeskuksessa. Normaalisti rippileiri olisi kahdeksan päivän mittainen. Toukolassa myös yövytään.

– Sinne mahdutaan rajoitusten puitteissa ihan hyvin. Eihän yhden leirin vahvuus ole kuin noin 30, joista rippikoululaisia on parikymmentä. Tietysti mahdollisimman paljon ollaan ulkona, johon Toukossa on hyvät mahdollisuudet.

Viron leiri saattaa peruuntua

Kesän leireistä ainoastaan Viron Tapassa järjestettäväksi aiotun leirin toteutuminen on avoin.

– Nythän työmatkaliikenne Viroon on kohta mahdollista, mutta tämä ei vielä tarkoita, että leiri voidaan järjestää. Voi olla, että tämänkin leiri pidetään Suomessa, mutta siitä ei ole vielä päätöksiä tehty, kertoo Salmiovirta.

Leirimuotoinen rippikoulu on evankelisluterilaisen kirkon suosituin työmuoto. Akaassakin sen käy lähes 84- 92 prosenttia nuorista.

– Meidän rippikoulu on todella suosittu juttu ja se on hyvä asia. Kyllä minun täytyy tästä antaa vilpitön kiitos meidän nuorisotyölle. He tekevät hyvää työtä, ja olisi ollut sääli, jos tämän kesän leirit olisivat jääneet pitämättä, sanoo Salmiovirta.

Akaan seurakunnan vt. kirkkoherra Kukka Salmiovirta odottaa piispolta ohjeita korfirmaatiomessujen järjestämisestä.

Konfirmaatio-ohjeita vielä odotellaan

1. kesäkuuta alkaen voi järjestää 50 hengen tapahtumia, mutta yli 500 hengen yleisötilaisuudet on kielletty 31. heinäkuuta asti.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) tarkensi viime viikolla lisäksi, että urheilu- ja kulttuuritapahtumiin voi turvallisuuden huomioiden kokoontua 500 henkeä, mutta uskonnollisista tapahtumista ei tässä yhteydessä puhuttu mitään. Esimerkiksi Akaassa kirkkoihin kokoontuu yhteen konfirmaatiomessuun lähekkäin lähes 500 henkeä.

– Valtiovallan linjaus on mielenkiintoinen, siinä ei puhuta uskonnollisista tilaisuuksista mitään. Odotamme tässä asiassa vielä piispojen linjausta. Meillä on ensimmäiset konfirmaatiot aikaisintaan heinäkuun loppupuolella, joten kiirettä ei ole, sanoo Salmiovirta.

Tällä hetkellä Tampereen tuomiokapitulin ohjeiden mukaan ei tavanomaisten konfirmaatiomessujen järjestäminen ole mahdollista valtioneuvoston antamien kokoontumisrajoitusten vuoksi. Seurakuntia kehotetaan seuraamaan jumalanpalveluselämästä annettavia yleisiä ohjeita.

– Se on niin kuin tässä. Seuraamme totta kai tilannetta tarkkaan ja kerromme uusista linjauksista heti kun se on mahdollista.

Mikäli konfirmaatiota ei pystytä tavanomaisena messuna järjestämään, pohtii vt. kirkkoherra Kukka Salmiovirta messun striimaamista koteihin, jossa sukulaiset katsoisivat tilaisuutta. Kirkossa olisivat vain konfirmoitavat, papit avustajineen, vanhemmat ja ehkä kummit.

Rippikoulun käy lähes kaikki akaalaiset nuoret. Leirit järjestetään Toukolan leirikeskuksessa.