Ysitielle Urjalasta Kylmäkosken suuntaan rakennetaan uutta riista-aitaa – Aidan jatkaminen Akaan puolelle vaatisi lisää rahaa ja massiivisia järjestelyjä

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus rakentaa tänä vuonna lisää riista-aitaa valtatie 9:lle Urjalaan. Uutta aitaa tehdään Urjalan eritasoliittymästä neljä kilometriä Kylmäkosken suuntaan Värmintien liittymään, josta Akaan rajalle on vajaat kolme kilometriä.

Toiminnanohjauspäällikkö Janne Lintilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta kertoo, että työt voidaan aloittaa sen jälkeen, kun Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on hyväksynyt uusitun tiesuunnitelman.

– Varmaan se menee loppukesään, ennen kuin päästään aloittamaan, Lintilä toteaa.

Hän arvioi aidan olen valmis tämän vuoden puolella.

Peura on tuttu näky valtatie 9:n käyttäjille. Uutta riista-aitaa rakennetaan tänä vuonna neljän kilometrin osuudelle Urjalaan. Kuva Tarja Antola

Raha ja maasto jatkon esteenä

Viime vuonna ELY-keskus korjasi ysitiellä Urjalassa 100 000 eurolla vanhaa riista-aitaa Nuutajärven liittymästä pohjoisen suuntaan. Nyt uuden rakentamiseen on varattu 450 000 euroa, jolla toteutetaan myös pieniä liittymä- ja yksityistiejärjestelyjä.

Lintilän mukaan riista-aidan jatkaminen Akaan puolelle ei ole suunnitteilla.

– Riista-aidan rakentamiseen saatiin eduskunnan jakovararahoitusta 250 000 euroa, minkä lisäksi olemme kaivaneet tähän 350 000 euroa omaa perusväylänpidon rahaa, joka ei riitä pidemmälle.

Riista-aidan rakentaminen pelto-osuuksille olisi Lintilän mukaan myös haastavaa.

– Jatko-osuudella riista-aitaa ei pysty kovinkaan helposti tekemään. Pelto-osuuksilla on sen verran liittymiä, että niitä joutuisi aika massiivisesti järjestelemään. Se olisi kalliimpi homma.

Asfalttia 275 kilometrille

Pirkanmaan ELY-keskuksen tämän vuoden merkittävimpien tietöiden listalla ei ole yhtään kohdetta Akaasta.

Päällysteitä Pirkanmaalla korjataan tänä vuonna yhteensä noin 275 kilometriä. Koko ajoradan levyistä uutta päällystelaattaa tehdään noin 81 kilometrille. Loput noin 150 kilometriä korjataan uusiopäällysteellä tai urapaikkaamalla. Uusiokäytössä vanha päällyste hyödynnetään uuden asfalttimassan raaka-aineena.

Pirkanmaan ELY-keskuksen uusiopäällystekohteet ovat vielä päättämättä. Alustavassa ohjelmassa Akaasta mukana ovat valtatiet 3 ja 9.

– Vielä ei voi varmasti sanoa, mahtuvatko ne ohjelmaan. Alustavassa ohjelmassa on kohteita viiden miljoonan euron edestä, kun rahaa on kolme ja puoli miljoonaa. Kohteita täytyy mittausten perusteella vielä karsia, toiminnanohjauspäällikkö Janne Lintilä toteaa.

Uusiopäällystekohteet käynnistyvät toukokuun puolivälissä viikolla 20.