Toijalan Markkinat ja Toijala-Lentis siirtyvät elokuulle, Viialan Markkinat on peruttu – Andy McCoy tulee Vasenkätisten Vestivaalille

Annika Ylönen oli Toijalan markkinoilla 2019 lastensa Justinan, 7 (vas.), Adalminan, 9, ja Henryn, 3, kanssa sillä välin, kun Milena, 5, oli kerhossa. Ylösten seuraavan lapsen laskettu aika on kuukauden päästä, ja Annika nauroikin heidän pitävän Akaan väkiluvun kasvussa. Perhe asuu Viialassa, mutta Annikan mielestä myös Toijalan Markkinoille on tultava joka vuosi.

Koronapandemia tuo muutoksia ja peruutuksia tulevan kesän tapahtumiin. Toijalan Markkinat, jotka piti pitää 5.-6. kesäkuuta on siirretty Hunajahulinoiden yhteyteen lauantaiksi 22. elokuuta. Hunajahulinoista ei Akaan kaupungin viestintä- ja markkinointisihteeri Sini Kantola tiedä kertoa mitään.

– Markkinapäivä tiedetään. Tässä asiassa ollaan vielä suunnittelussa muuten niin alussa, että en oikein uskalla kertoa mitään, kuinka suuresta tapahtumasta on kysymys.  Aika on mennyt akuuttien asioiden hoitamisessa, kertoo Kantola.

Toijala Lentis peltaan elokuussa

Toijalan kesäkuiseen markkinaviikonloppuun on perinteisesti kuulunut myös lentopallotapahtuma Toijala Lentis. Myös tämä tapahtuma siirretään pelattavaksi 22.-23. elokuuta.

– Meille oli tullut jo ilmoittaumisia ja kun soittelin joukkueita läpi, sieltä sanottiin, että kyllä me tulemme. Tapahtuman siirtäminen onnistuu myös kaikille osapuolille, kertoo Toijalan Valppaan puheenjohtaja Saija Roininen.

Toijala Lentis pelataan uudella Savolan kentällä.

– Tappiota tästä tulee meille, koska tänä vuonna ei tehdä Lentis-julkaisuakaan. Toki vakisponsoreiden kanssa olemme päässeet sopimuksiin. Eihän tälle nyt kerta kaikkiaan voi mitään.

Pieniä markkinoita on vaikea siirtää

Viialan Markkinat, jotka piti olla 23. toukokuuta, on sen sijaan peruttu. Markkinat järjestävä Susanna Saxberg pitää siirtämistä vaikeana.

–  Varsinaiset markkinamyyjät suunnittelevat kalenterinsa jo helmikuussa, joten siirtäminen on vaikeaa, koska myyjillä on joka viikonloppu ja viikollakin markkinoita muualla. Ja kun Suomi aukeaa jossain vaiheessa kesää, on tarjontaakin valtavasti, miettii Saxberg.

Viialaan tulevista myyjistä puolet varaa uuden paikkansa jo kesän markkinoilla. Loput soittavat aikaisin keväällä ja varaavat paikkansa.

– Ihan uusia myyjiä on hyvin vähän, hyvä jos kuudesosa. Pyöritän markkinoita karvalakkimallilla, joten minulla ei ole kuin muutaman myyjän numero, jolle edes soittaisin.

Markkinat ovat kuitenkin Viialassa monivuotinen perinne. Niitä ovat järjestäneet vuosien saatossa niin Viialan Yrittäjät kuin Viialan Yrittäjänaisetkin.

Toijalan markkinoiden yhteydessä on julkistettu perinteisesti Akaan Nuorkauppakamarin Vuoden Akaalainen. Viialan markkinoilla Viialan Yrittäjät julkistavat puolestaan Tahto-patsaan saajan. Näiden tittelien jakamisesta tänä vuonna ei ole sovittu vielä mitään.

Viva la Viiala siirtyy syksyyn

Viialan kulttuuriklubin suunnittelema Viva la Viiala -festivaali, joka piti järjestää markkinoiden yhteydessä toukokuussa ja Susanna Saxbergin mukaan siirtymässä syksyyn.

Viialan markkinat, Viialan Eläkkeensaajat
Viialan Eläkkeensaajat pisti Viialan markkinoilla jalalla koreaksi.

– Festivaalia suunnitellaan syksyksi ja siihen yhteyteen voi tietysti järjestää jonkinlaisia markkinoitakin, mutta varsinaisten Viialan markkinoiden siirtämisessä syksyyn ei ole mitään järkeä. Tämä kesä mennään nyt näin, kertoo Susanna Saxberg.

Myös suuren suosion ja huomion saanut Akaan Paljujen yö -tapahtuma siirtyy koronapandemian pidettäväksi kesällä 2021. Akaa Futsalin piti alun perin järjestää tapahtuma Toijalan Satamassa Hunajahulinoiden yhteydessä elokuussa tänä vuonna.

 

Andy McCoy Band tulee Vasenkätisten Vestivaalille elokuussa

Akaan elävän musiikin yhdistys Almu järjestää tänä vuonna Vasenkätisten Vestivaalin viimevuotisella sapluunalla. Ajankohta on lauantai 15. elokuuta, ja ohjelma käynnistyy iltapäivän ilmaisella osuudella Viialan torilla. Vuoden Vasenkätistä haastattelee tuttuun ja totuttuun tapaan, 12 vuoden yhtämittaisella kokemuksella toimittaja Arto Nyberg.

Iltaohjelma järjestetään Toijalassa, ravintola Kruuna & Klaavan pihamaalla. Elokuussa 2019 ensimmäistä kertaa Toijalassa järjestetty ilta sai kiitosta niin esiintyjiltä, yleisöltä kuin Almun yhteistyökumppaneiltakin, joten yhdistys päätti jatkaa samaa rataa. Esimerkiksi Vasureiden viimekertaisen pääesiintyjän Anssi Kelan koko yhtye totesi keikan jälkeen, että se oli kesän paras. Joulukuussa Kela kirjoitti Facebookissa mennyttä kautta niputtaessaan, että Vasureiden keikka oli koko vuoden paras.

Hanoi Rocksin riveissä maailman valloittanut Andy McCoy tulee bändinsä kanssa Akaaseen Vasenkätisten Vestivaalille elokuussa 2020.

Kaikilla kolmella alla soololevy viime syksyltä

Vuoden 2020 Vasenkätisten Vestivaalin esiintyjistä suurin osa on jo tiedossa. Lavalle nousevat ainakin Andy McCoy Band, Tumppi Varonen & Problems ja Mira Luoti duo.

Andy McCoy on legendaarinen kitaristi, säveltäjä, Hanoi Rocksin perustaja, värikäs taiteilija ja paljon muuta. Mies auttoi tuomaan ensivaikutteita punk rockista Suomeen Briard-nimisellä bändillään, joka oli Suomen ensimmäinen punk rock -yhtye. Vähän myöhemmin hän soitti Pelle Miljoona Oy:ssä, ennen kuin ystävystyi Michael Monroen kanssa muodostaen Hanoi Rocksin.

Hanoi Rocks teki viisi studioalbumia ja aloitti villin, elämän muuttavan kiehtovan kiertomatkan ympäri maailmaa kiertämällä Eurooppaa, Iso-Britanniaa, Keski- ja Kaukoitää ja lopulta Yhdysvaltoja.

Tämän jälkeen Andy McCoy on kiertänyt maailmaa useiden legendaaristen yhtyeiden ja artistien kanssa, julkaissut sooloalbumeja, kirjan ja elokuvan ja pitänyt taidenäyttelyn.

Vuonna 2002 Hanoi Rocks syntyi uudelleen, julkaisi 3 studioalbumia ja kierteli Euroopassa ja Japanissa. Paluu huipentui kuuteen jäähyväiskeikkaan Tavastialla vuonna 2009.

25.9.2019 Andy McCoy julkaisi 24 vuoden tauon jälkeen uuden sooloalbumi 21st Century Rocks.

Andyä ja Tumppi Varosta yhdistävät ponnahduslautana toimineet 1970-luvun punkpiirit, joten hyvällä tuurilla miehet osuvat Vasureilla lavalle jonkun biisin aikana myös yhdessä. Myös Tumpin ja Problemsin tuorein levy näki päivän valon viime syyskuussa.

Mira Luoti tuli tutuksi PMMP:ssä ja on viime vuodet jatkanut levyttämistä ja esiintymistä soolouralla. Kuinka ollakaan, myös hänen uusin, järjestyksessään toinen soololevynsä ilmestyi syyskuussa 2019. Haureuden valtatiel -albumilla käydään läpi muun muassa parisuhdetta, uusperheen ongelmia ja läheisen alkoholiongelmia.

Vasenkätisten Vestivaalin ohjelma, aikataulut, lipunmyynti ja muut järjestelyt täydentyvät ja tarkentuvat kevään ja kesän mittaan.

Myös Mira Luoti esiintyy 15. elokuuta Vasenkätisten Vestivaalilla.