Käsikirurgian ylilääkäri Olli Leppänen on huolissaan viimeisten viikkojen aikana kasvaneesta käsivammojen määrästä. Tänä keväänä on erityisen tärkeää olla varovainen polttopuita tehdessä, sillä koronavirusepidemian edetessä terveydenhuolto kuormittuu muutenkin.
Kevät on polttopuiden tekemisen aikaa. Lähes 80 prosenttia kaikista sirkkelien ja klapikoneiden aiheuttamista vakavista käsivammoista ajoittuu huhti-toukokuulle.
– Kevät on aikaisessa ja niin ovat käsivammatkin. Viimeisen viikon aikana olemme joutuneet hoitamaan useampaa polttopuun tekemiseen liittyvää käsivammaa päivässä, sanoo käsikirurgian ylilääkäri Olli Leppänen Taysista.
Leppänen epäilee, että aurinkoisen sään lisäksi vammojen suureen määrään vaikuttaa se, että suomalaisilla on nyt aikaa tehdä polttopuita, kun koronavirus rajoittaa muita kiireitä.
Tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuualueella, jonne käsikirurgiakin kuuluu, on vähennetty kiireetön hoito vähäiseksi. Koko henkilökuntaresurssi käytetään nyt koronavirusepidemiaan valmistautumiseen sekä päivystystoiminnan turvaamiseen.
Käsivammojen hoito vaatii paljon resursseja
Vakavat käsivammat ovat paljon resursseja kuluttavaa toimintaa. Leikkaus itsessään sekä jatkohoito osastolla vievät enemmän aikaa kuin äkkiseltään arvaisi.
– Sormen takaisinistutustoimenpide saattaa varata leikkaussalin yli kymmeneksi tunniksi, Leppänen kertoo.
Toistaiseksi Taysissa on mahdollisuus ylläpitää tavanomaista ympärivuorokautista päivystystä. Epidemian edetessä sairaalan palveluiden tilannetta jouduttaneen kuitenkin arvioimaan uudelleen.
Polttopuiden tekemisessä kannattaa olla nyt erityisen tarkkana. Leppänen suosittelee olemaan tänä keväänä sirkkelien ja klapikoneiden kanssa varovaisempi kuin koskaan.
– Sirkkelin suojavälineiden tulee olla kunnossa, ja klapikoneella saavat työskennellä vain yhdet kädet kerrallaan. Näin vältettäisiin noin joka toinen vakavista vammoista.