Sano ei ilmastonmuutokselle

Saatat ehkä miettiä, mikä ilmastonmuutos oikeasti on. Onko se foliohattumiesten levittämä huhu? Onko se lapsille sepitetty kauhutarina, että he roskaisivat vähemmän?  Ei, se on täyttä totta ja pahempi kuin luuletkaan.

Napajäät sulavat, vedenpinta nousee, useita saarivaltioita hukkuu, eläinlajeja kuolee sukupuuttoon, lämpötila nousee monella asteella ja hirmumyrskyt lisääntyvät. Entä mikä tämän aiheuttaa? No, me ihmiset tietenkin.

Tehtaistamme pääsee paljon hiilidioksidia ilmakehään aiheuttaen kasvihuoneilmiön, joka lämmittää maapalloa. Melkein jokaisella aikuisella on nykyään auto, jolla he menevät töihin joka päivä. Monet menevät autoilla jopa lyhyitä matkoja, aiheuttaen turhia hiilidioksidipäästöjä. Kaikki tuhlaavat paljon sähköä ja roskaavat planeettaamme entisestään pahentaen tilannetta.

Mielestäni ilmastonmuutokselle pitäisi tehdä jotain, koska se tappaa maailmaa ja sen asukkeja. Kaikki kuitenkin mieluummin tuhoavat planeettamme, sen sijasta, että yrittäisivät pelastaa sen.

Haluatko sinä, että lapsesi asuvat maailmassa, jossa pitää pelätä hirmumyrskyjä joka päivä? Haluatko sinä, että kymmeniä miljoonia, ehkä jopa miljardeja ihmisiä kuolee, vain koska sinä et tehnyt oikeaa valintaa? Minä en ainakaan haluaisi kumpaakaan.

Saatat myös miettiä, että Suomeen tulee vihdoinkin ihanan lämmin. Valitettavasti niin ei tule käymään. Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos on aiheuttanut Golfvirran hidastumisen, joka aiheuttaisi Suomen kylmenemisen. Suomesta tulisi yhtä kylmä, kuin samalla leveyspiirillä sijaitseva Alaska.

Ilmastonmuutosta ei välttämättä voi enää kokonaan estää, mutta voimme silti vähentää sen tuhoja ja hidastaa sen etenemistä. Saatat ehkä ajatella, että, “Ei sillä ole mitään väliä mitä teen, kun en minä siihen yksin voi vaikuttaa”. Se on totta, että et voi yksin vaikuttaa ilmastonmuutoksen estämiseen, mutta jos kaikki ajattelevat tuolla tavalla, niin kukaan ei tee asialle yhtään mitään, ja ilmastonmuutos vain pahenee ja pahenee.

Pitäisi lopettaa roskaaminen, käyttää vähemmän sähköä, ja lyhyet matkat pitäisi kulkea kävellen tai pyörällä. Pitäisi käyttää enemmän joukkoliikennettä ja alkaa kierrättämään. Meidän kaikkien pitäisi edes yrittää tehdä asialle jotain, ennen kuin on liian myöhäistä!

 

Erik-Mikael Lampinen

Toijalan yhteiskoulu, 8 D

Kommentointi on suljettu.