Elävä malli on ikuistettu useisiin kuviin – Akaa-Seura sai taiteilija Saimi Hämäläisen opiskeluajan harjoitelmia

Akaassa vuosina 1931–1986 vaikuttaneen kuvataiteilijan ja Toijalan Tapettitehdas Yhtiön päätoimisen suunnittelijan Saimi Hämäläisen Ateneumissa tekemiä hiiliharjoitelmia on saatu Akaa-Seuran omistukseen. Vuonna 1904 Mikkelin maalaiskunnassa syntynyt Hämäläinen opiskeli Helsingissä 1920-luvulla. Piirustukset löytyivät yksityisasunnosta remontin yhteydessä.

Saimi Hämäläinen piirsi Helpiön tapettitehtaalle lähes 4000 tapettimallia.

Piirustuksen opettajaksi valmistunut Hämäläinen kutsuttiin Helpiön tapettitehtaan palvelukseen suoraan taidekoulun penkiltä. Tehtaan johtaja J.V. Hellberg oli soittanut kouluun, löytyisikö sieltä sopivaa tapettien suunnittelijaa. Johtajan ja nuoren opiskelijan ensimmäisen tapaamisen aikana syntyi 42 luonnosta, ja niinpä työpaikka varmistui jo vuonna 1928. Uransa aikana Saimi Hämäläinen suunnitteli tehtaalle lähes 4000 tapettimallia.

Työ tehtaalla ei ollut kellokorttiin sidottu, vaan Hämäläinen teki töitä usein öisin ja kotonaan. Mallit kiinnostivat ostajia, ja taiteilijaa sanottiinkin Suomen kotien kaunistajaksi.

Luonnon ja kukkien kuvaaja

Tapettien ohella Saimi Hämäläinen tunnettiin kukka- ja maisemamaalarina. Hänen öljyväri- ja guasstöitään on paljon toijalalaisissa kodeissa ja Akaan kaupungin omistuksessa. Hämäläisen mallille uskollinen naturalistinen linja puhutteli. Hän teki töitä paljon lahjaksi ja tilauksesta.

Saimi Hämäläinen viihtyi luonnossa ja oma puutarha oli hänelle henki ja elämä.

– Ei sitä tarvitse ottaa raskaasti. Se käy joustavasti, se on uskoa itseensä ja työhönsä. Kun otin kynän, liidun tai siveltimen käteeni, se lähti siitä. Tie ei koskaan ole noussut pystyyn, kertoo Saimi Hämäläinen itse työskentelystään Elämänsisältö-kirjassa.

Saimi Hämäläinen on suunnitellut myös Toijalan Mieskuoron merkin ja Toijalan Nuorisoseuran lipun. Hänen oma ateljeensa sijaitsi vuosia puutarhan keskellä Pokerontiellä, missä hän asui yhdessä elämänkumppaninsa, kirjailija, opetusneuvos Hilda Huntuvuoren kanssa.

Kukat ikuistettiin myös tapettiin.

Akaa-Seura aikoo kehystyttää joitakin nyt löytyneitä luonnoksia. Seura suunnittelee myös Saimi Hämäläisen töiden näyttelyn järjestämistä.

Lähde: Liisa Ahokas, Saimi kaunisti Suomen koteja, Akaan Seutu 2014

 

 

Kommentointi on suljettu.