NELJÄ TÄHTEÄ: 70-vuotias käsikirjoittaja-ohjaaja saa juhlakakkunsa maistumaan uutuuskomediassa – Sami Hintsanen kerää pisteet kotiin hovimestari Hartikaisena

Sami Hintsanen (vas.) on torstai-iltana Tampereen Komediateatterissa kantaesityksensä saaneen Kakkua kerrakseen -näytelmän vetonaula. Takuuvarman viihdyttäjän kruunua kantava Hintsanen sanailee terävästi hovimestari Hartikaisena. Antti Mikkolan esittämän apulaispoliisipäällikkö Vanamon mahdollinen ylennys on juurena mehevälle tarinalle. Janne Kyyhkynen (oik.) rellestää Torsten "Thor" Saxenina. (Kuva: Harri Hinkka)
Sami Hintsanen (vas.) on torstai-iltana Tampereen Komediateatterissa kantaesityksensä saaneen Kakkua kerrakseen -näytelmän vetonaula. Takuuvarman viihdyttäjän kruunua kantava Hintsanen sanailee terävästi hovimestari Hartikaisena. Antti Mikkolan esittämän apulaispoliisipäällikkö Vanamon mahdollinen ylennys on juurena mehevälle tarinalle. Janne Kyyhkynen (oik.) rellestää Torsten ”Thor” Saxenina. (Kuva: Harri Hinkka)

Kakkua kerrakseen -uutuuskomedia on muusikko-näyttelijä Sami Hintsasen suurta juhlaa. Käsikirjoittaja-ohjaaja Rauli Jokelinin 70-vuotistaivalta ja 45-vuotista teatteriuraa juhlistava näytelmä ammentaa sanomansa ja sisältönsä omasta ajastamme. Keskiössä ovat yhteiskuntamme instituutiot: perhe, poliisi ja korkeat valtion viranomaiset. Torstai-iltana Tampereen Komediateatterissa kantaesitetty Kakkua kerrakseen täyttää moninpaikoin korkeatasoisen farssin tunnusmerkit. Suomalaiset saavat nauraa itselleen lisää vuosia ja pitkää ikää kevätnäytäntökaudella.

Tamperelainen Rauli Jokelin on mojovassa iskussa. Käsikirjoittajan kynä on terävä. Ohjaaja rakentaa esityksen, jossa kaikki palaset ovat kohdallaan. Komedia on taitolaji. Kakkua kerrakseen ruokkii yleisön nauruhermoja. Uutuusnäytelmä tuo iloa harmaaseen päivään; se tarjoaa ravitsevan keitaan arjen keskellä.

Yleisö on pettämätön aidoissa reaktioissa. Torstaisen ensi-illan ja kantaesityksen katsojat nauroivat monta kertaa makeasti. Esityksen mukaansa tempaavat ihmiset aplodeerasivat spontaanisti. Näytöksestä poistui hyvin iloinen väkijoukko.

Rauli Jokelinin elämäntyö teatterin ammattilaisena on historiallisen mittava. Monessa mukana ollut moniosaaja taitaa reseptin, jolla yleisö koukutetaan esitykseen. Kakkua kerrakseen -komedia jää historiaan tekijänsä kaksoisjuhlavuoden elävänä monumenttina.

Kakkua kerrakseen viipaloituu nautinnollisiksi paloiksi kuin muheva täytekakku. Näyttelijät järjestävät maltillisen tsunamin, joka on alkusysäys koko esitykselle. Esittely tarjoilee alkupalat koko kattaukseen. Syventämisvaiheessa roolihahmot ovat täydessä menossa, suoranaisessa tulkitsemisen nirvanassa. Ristiriitojen kärjistymisessä viestikapulaa kuljetetaan henkilöltä henkilölle kuin parhaassa joukkuepelissä. Ratkaisu räväyttää onnellisen lopun, joka kiteyttää luomuksen annin sanapariksi: kakkua kerrakseen.

Jokelinin uutuuskomedia on aidosti hauska. Hauskuus syntyy kommelluksista ja yhteentörmäyksistä. Esitys vyöryttää näyttämölle odottamattomasti käyttäytyviä ihmisiä, jotka kaiken kukkuraksi ovat epäsovinnaisia. Tarinan juoksutuksessa hyödynnetään ristiinpukeutumista.

Hovimestari Hartikainen läppäilee nasevia sivuhuomautuksia yleisölle. Kovassa menossa on niin kaahailua kuin kaatumisiakin. Perinteisiä rajoja rikotaan ja säännöillä viskataan varista. Sanaleikit ja sanojen kaksoismerkitykset ruokkivat katsojien kaksimielisiä ajatuksia.

Ola Tuominen antaa suunsa ja kehonsa puhua. Hän marssittaa näyttämölle yhtä kieron kansliapäällikön kuin korkinavaaja on. Veikko Pelttarin edesottamukset herisyttävät monet makeat naurut. (Kuva: Harri Hinkka)
Ola Tuominen antaa suunsa ja kehonsa puhua. Hän marssittaa näyttämölle kansliapäällikön, kieron kuin korkkiruuvi. Veikko Pelttarin edesottamukset herisyttävät monet makeat naurut. (Kuva: Harri Hinkka)

Sami Hintsanen on komediantti

Urheilukansa tietää, miten intoutuneesti Sami Hintsanen kuuluttaa Ilveksen kotiotteluita. Muistamme, miten Hintsanen nostatti televisio-ohjelmassaan Tartu mikkiin tunnelman kattoon. Miehen keikoilla olleille jää korvaan äänimato, kun rokkari tykittää parastaan.

Nyt Hintsanen on kantavana voimana Kakkua kerrakseen -näytelmässä. Hintsanen on ajoituksen mestari. Nokkelaliikkeinen ja sujuvakielinen lahjakkuus hallitsee näyttämöä suvereenisti. Hovimestari Hartikaisen rooli pukee suoraryhtistä Hintsasta kuin frakki maailman mahtavinta kapellimestaria.

Hintsanen on valovoimainen komediantti. Hänen roolityönsä palkitsee katsojat. Takuuvarma viihdyttäjä ei jätä milloinkaan yleisöään.

Ola Tuominen on ollut jo ajat sitten käsite komedian suurena nimenä. Hän lunastaa nytkin yleisön vaativat odotukset ja toiveet kansliapäällikkö Veikko Pelttarin roolissa. Konkarinäyttelijä taitaa suun pieksämisen, mutta hänen erityisgenreään on taitava kehonkieli.

Antti Mikkola apulaispoliisipäällikkö Vanamona, Merja Koivula rouva Hilja Vanamona, Janne Kyyhkynen Torsten ”Thor” Saxenina sekä Antti Väre Tero ”Tertsa” Toivakkana tekevät osansa siistin tyylikkäästi.

Erityisen kiitokseni annan Annika Junnolle, joka nähdään komediassa toprakkana nuorena neitona. Junnon esittämä Raisa Vanamo tuo virtaa, josta koko esitys saa raikasta energiaa. Junno artikuloi kiitettävän selvästi mutta erittäin luontevasti. Hän on piristävä sähinkäinen.

Lavasteet tukevat kokonaisuutta

Kakkua kerrakseen -näytelmän ulkoiset puitteet tukevat kokonaisuutta.

Oskari Löytösen toteuttama lavastus mahdollistaa komedialle välttämättömän koheltamisen. Koti on paitsi maailman paras paikka myös todellinen aitiopaikka mitä ihmeellisimmille rikoksille, kuten tiedämme vaikkapa kakkuaan istuvan Jari Aarnion historiallisesta rikosvyyhdestä.

Kakkua kerrakseen -komedia on tekijöidensä mukaan humoristis-kvalitatiivinen viihdesommitelma. He ovat paketoineet esityksensä laadun oivaksi ilmaisuksi. Yhteiskunnassamme on ollut turhan paljon mätäpaiseita, joiden puhkeamisen jälkeen on lupa odottaa tervehtymisen aikakautta. Ikäville, surullisille ja kipeillekin asioille on osattava joskus hyväntahtoisesti hymähtää ja suorastaan nauraa.

Rauli Jokelinin Kakkua kerrakseen kunnioittaa suomalaisten eniten arvostamaa instituutiota poliisia. Poliisimiesten ja -naisten kunnia ja maine on virkakunnan omalla vastuulla. Sinipukuisista on kautta aikojen väännetty vitsejä.

Tämänkertainen tarina muistuttaa tekijänsä motosta: ”Epäile, älä usko!”

MATTI PULKKINEN