Keskiviikkona oli Viialan työväentalolla tarjolla nuorten rock-ilta, joita takavuosina tavattiin järjestää ympäri Suomea pienimmälläkin paikkakunnilla.
MLL:n Viialan yhdistyksen järjestämän tapahtuman pääesiintyjäksi oli valittu tamperelainen Kormus, joka soittaa perinnetietoista suomirockia.
Valitettavasti paikallinen Verhoomo-yhtye oli peruuttanut esiintymisensä viime tingassa, joten tapahtumassa päästiin kuulemaan vain kahta kokoonpanoa, joista Valkeakosken musiikkiopiston ryhmä Vesi aloitti illan.
Nuoret muusikot soittivat lainakappaleita muun muassa Juha Tapiolta ja Hurriganesilta. Elävän yleisön edessä soittaminen tuo ensiarvoisen tärkeää kokemusta, josta hankittu rutiini auttaa vielä paljon myöhemmin, jos soittohommat myöhemminkin kiinnostavat.
Enemmän yleisöä toiveissa
Valitettavasti vain vuorovaikutusta yleisön suuntaan ei syntynyt, sillä ilta oli houkutellut paikalle kiusallisen vähän paikallisia nuoria. Liekö sitten syynä armottoman huono sää, juuri alkaneen kouluvuoden rasitukset vai eikö vain rockmusiikki puhuttele nuorta väestönosaa.
– Enemmän väkeä olisimme ehdottomasti odottaneet paikalle, huokasi yhtenä tapahtuman järjestelyistä vastannut Tinja Lahdenmäki mutta kiitteli järjestelyihin aktiivisesti osallistuneita vanhempia.
Nuorta energiaa
Kuusi vuotta sitten perustettu Kormus-yhtye on ehtinyt toimintansa aikana ehtinyt omaksua ainakin oikean asenteen, sillä sitä ei onneton yleisömäärä haitannut, vaan kolmikko veti settinsä läpi ammattimaisella asenteella alusta loppuun.
Vaikka yhtye onkin ehtinyt julkaista jo kolme albumia, ovat sen jäsenet edelleen suomirockia soittaviin kollegoihinsa nähden verrattain nuoria. Siihen nähden vaikutteet Popedan, Tehosekoittimen ja Klamydian kaltaisilta nimiltä olivat hyvin sisäistetty.
Ihan konkreettista muusikkojatkumoa Kormuksessa edustaa basisti Aaro Alatalo, jonka isä Mikko Alatalo lienee vielä perheessä tunnetuin artisti.
Hyväntuulisen keikan lopuksi energisen yhtyeen kitaristi-laulaja Anton Äikäs toivoi vielä näkevänsä eturivin, jonka hän myös sai. Harmi että meininki sähköistyi vasta loppumetreillä.
Ahkera Suomen-kiertäjä
Ikärajattomien keikkojen soittaminen on Kormukselle tuttua puuhaa, vaikka nykyään rokkikeikat tahtovatkin olla vain täysikäisten herkkua.
– Ollaan soitettu niin nuorisoilloissa, koulukeikoilla ja muissa nuorisotapahtumissa ympäri Suomea, kertoo Anton Äikäs.
Hän on tietoinen, että tällä hetkellä soittolistoilla jyllää aivan muunlainen musiikki kuin 80-luvulta periytynyt suomirock.
– Ollaan haluttu antaa nuorille mahdollisuuksia nähdä rokkikeikkoja, sellaista oikeaa bänditoimintaa.
Vanhaan rockin soittamisen kulttuuriin Kormuksen yhdistää myös säntillinen työmoraali. Uran aikana on vedetty yli 600 keikkaa, mitä voidaan pitää kiitettävänä lukemana.
Luulisi että jatkuva ympäri Suomea reissaaminen myös rasittaisi, mutta sitä ei Kormuksen kolmikko ainakaan suoraan myönnä.
– Se on niin raskasta kuin siitä haluaa itselle tehdä. Me ei olla haluttu, sanoo rumpali Kari Luomaharju.
Syksyllä ilmestyneen kolmannen Kormus-pitkäsoiton saama palaute on ollut positiivishenkistä.
– Tehdään parhaamme omilla ehdoillamme, mutta totta kai toivomme, että tämä uppoaisi muihinkin kuin meihin. Mutta ei viitsitä stressata. Menestys ei tule väkisin, Äikäs ja Luomaharju pohdiskelevat.