Kaarnatuvan asukkaat katsovat Suomi-filmejä uudesta 55-tuumaisesta lahjoitustelevisiosta – 60 vuotta sitten kuntalaiset lahjoittivat talolle Celestonin

Mäntymäen Kaarnatuvan asukkaista  Väinö Kuitunen seuraa televisiosta mielellään urheilua ja Anja Mäkelä uutisia. Kuvanottohetkellä televisiosta tuli elokuva Onnelin ja Annelin talvi.

Mäntymäen Kaarnatupa Viialassa on saanut lahjoituksena uuden 55-tuumaisen television, jonka isolta ruudulta vanhusten on helpompi seurata ohjelmia. Uuden television tarpeen pani merkille Vesa Kuitunen, jonka isä Väinö Kuitunen, 86, on Kaarnatuvan asukkaita.

– Vanha televisio oli pikkuruinen, eikä se toiminut kunnolla. Kun joku hoitajista totesi, että tänne pitäisi saada uusi televisio, soitin Valkeakosken Veikon Koneen kauppiaalle Mika Paloluomalle ja kysyin, lähtisikö liike sponssaamaan televisiota, jos minä maksan siitä puolet, Kuitunen kertoo.

Televisio järjestyi lopulta kokonaan lahjoituksena kodinkonekauppiaan sovittua asiasta maahantuojan kanssa. Lahjoituksen ehtona on, että televisio siirretään kaupungin toiseen yksikköön, jos Mäntymäki myydään.

Kuitusen pariskunta, Vesa ja Jutta, haluavat televisiotempauksella vastata myös Viialan Peli-Veikkojen Positiivisuus-kampanjaan. Jalkapalloseura on haastanut akaalaiset tekemään positiivisia tekoja paikallisen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Lue myös:

Viialan Peli-Veikot haastaa akaalaiset Positiivisuus-kampanjaan

Uutiset kiinnostavat edelleen

Kaarantupaan saatiin uusi televisio Jutta (vas.) ja Vesa Kuitusen aloitteesta. Lähihoitaja Kätlin Orro sekä asukkaat Anja Mäkelä ja Väinö Kuitunen ovat tyytyväisiä lahjoitukseen.

Lähihoitaja Kätlin Orron mukaan televisiolahjoitus on tervetullut Kaarnatupaan, jossa tällä hetkellä on 11 asukasta.

– Vanha televisio temppuili ja oli tosi pieni, eivätkä vanhukset nähneet tekstityksiä, koska monella näkö on huono. Nyt he näkevät kuvan ja tekstityksetkin selvästi. Koko Kaarnatupa kiittää sydämellisesti. Lahjoitus on tosi hieno, Orro kertoo.

Kaarnatuvassa katsellaan televisiosta kotimaisia elokuvia mutta myös muita ohjelmia. Anja Mäkelä seuraa uutisia ja urheilua. Mäkelä on ollut aikanaan Viialan kunnan luottamustehtävissä, ja yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat häntä edelleen.

– Ja kinaan television kanssa, mutta kun se ei usko minua, Mäkelä tuumaa.

Vanha Celeston on yhä olemassa

Talossa oltiin samanlaisissa tunnelmissa myös 60 vuotta sitten, sillä vuoden 1959 Viialan kunnalliskertomuksessa on maininta, että kunnalliskodille luovutettiin loppuvuodesta kuntalaisten lahjoittama televisiovastaanotin.

Lahjoituksesta kertoo oheinen kuva, jossa on lahjoittajia ja kunnalliskodin johtaja television ympärillä. Viiala-seuran puheenjohtaja Jyrki Lepomäki kertoo, että kuvassa ovat Arvo Hyrkäs, Kalle Siimeslehto, Eeva Murto, Elvi Leikola, Oiva Tuomela ja Eino Lantee. Hyrkäs ja Murto olivat osuuskassan edustajia, Siimeslehto, Tuomela ja Lantee kunnalliselämän vaikuttajia ja Elvi Leikola kunnalliskodin johtaja (1954–59).

Tuoreella ja 60 vuoden takaisella lahjoituksella on television lisäksi toinenkin yhtymäkohta. Kunnalliskodin johtokunnan ja sosiaalilautakunnan puheenjohtaja Eino Lantee oli Jutta Kuitusen isoisä.

Viiala-seuran puheenjohtajan Jyrki Lepomäen mukaan lahjoitustelevisio oli merkiltään Celeston ja varustettu vielä turvalasilla. Kyseinen lahjoitus-tv on edelleen olemassa. Se päätyi Viialan museon kokoelmiin ja odottaa nyt varastossa uutta museotilaa.

Televisiolahjoitus Viialan kunnalliskodille 60 vuoden takaa. Kuvassa Arvo Hyrkäs (vas.), Kalle Siimeslehto, Eeva Murto, Elvi Leikola, Oiva Tuomela ja Eino Lantee. Kuvaaja on todennäköisesti Viialan Sanomien päätoimittaja Pentti Kokko. Kuva on julkaistu myös Facebook-ryhmässä Vanhaa Wiialaa Valokuvina.

 

Lue myös:

Mäntymäki on nähnyt muutakin kuin elämän ehtoopuolta – Kuitusen kaksoset syntyivät Viialan vanhainkodissa