Pääkirjoitus: Ainoa oikea ratkaisu

Akaan valtuustolla oli oikeus irtisanoa kaupunginjohtaja Aki Viitasaari 31. toukokuuta 2017 luottamuspulaan vedoten. Korkeimman hallinto-oikeuden joulukuinen päätös pitää Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös irtisanomisesta voimassa vahvistaa uskoa poliittiseen demokratiaan. Valtuuston tahtotila on voimakas signaali kuntaa kehitettäessä.

Valtuuston tahtotila hämärtyy Akaassa useasti, vaikka valtuusto olisi yksimielinen. Istuva valtuusto on yksimielisesti hyväksynyt kaupungille hyvin modernin ja selkeän strategian. Sen käytäntöön vieminen on kuitenkin osoittautunut hyvin vaikeaksi, koska osa luottamushenkilöistä näkee mahdollisuuden pelin politiikkaan. Strategia tekisi toteutuessaan joillekin Akaasta liian vahvan.

Aki Viitasaaren toiminta Akaan kaupunginjohtajana nähtiin pitkään ongelmallisena. Kriisipesäkkeitä syntyi pikkuhiljaa niin kaupungintalolle kuin luottamushenkilöiden keskuuteen. Organisaatioiden ulkopuolellakin ongelmista keskusteltiin, kun esimerkiksi kaupunginjohtajan ja paikkakunnan yrittäjäyhdistyksien välit tulehtuivat. Myös kaupunginjohtajan suhteet tiedotusvälineisiin olivat vähäntäänkin kummalliset ja hyvin puolueelliset.

Kaupunginjohtajan Viitasaaren tekemisistä tai pikemminkin tekemättä jättämisistä keskusteltiin monilla forumeilla vuosia ennen kuin asiaan tartuttiin virallisemmin. Aki Viitasaari oli näkymätön. Oikeuden asiakirjoista paljastuu, että kaupungin luottamushenkilöjohto joutui usein linjaamaan kaupunginjohtajan toimintaa toisin kuin kaupunginjohtaja itse halusi.

Osa luottamushenkilöistä näki tässäkin pelin politiikan mahdollisuuden. Kaupungin etu jäi taka-alalle, koska nähtiin oma etu tai oman puolueen ryhmittymän etu.

Kaupunginjohtajan hyvin varovainen ja kamreerimainen ote nähtiin mahdollisuutena pitää hiekkalaatikko hallussa ja siellä leikkiminen tietyn porukan käsissä. Kun rohkeita avauksia ei tehty, ei tarvinnut olla kuin hiljaa. Akaa Point uinui ja puuterminaali kasvoi kasvamistaan kaupungin keskustassa.

Jopa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoteen Akaa valmistautui olemalla hiljaa.

Kaupunginjohtajan irtisanomisprosessi politisoitiin keväällä 2017 äärimmäisen rumalla tavalla. Pysähtyneisyyden symbolista tehtiin vaalivaltti, jota tarjoiltiin menestyksellisesti varsinkin Viialasta. Ja kun kuntavaalien tulos oli se mikä oli, päästiin selittämään, että kaupunginjohtajan erottaminen oli väärin. Nyt tiedämme, että näin ei ollut.

Akaa pystyi näyttämään oikeudelle valtuuston tahtotilan todenperäisyyden, vaikka osa luottamushenkilöistä halusi evätä kaupungin etua ajavilta juridisen avunkin. Tässäkin asiassa on peiliin katsomisen paikka monella nykyiselläkin luottamushenkilöllä. Julmaa kiusaamista.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös palauttaa kunnian niille rohkeille luottamushenkilöille, jotka pistivät erottamisprosessin liikkeelle. He ovat olleet tahtomattaan ryöpytyksessä. He ajoivat pyyteettömästi Akaan etua.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden suullisessa käsittelyssä näyteltiin vielä mielenkiintoinen näytelmä, jonka vuorosanoja voisi ainakin muutama siihen osallistunut kerrata ajatuksin, oliko kaikki tämä sittenkään tarpeellista.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös vie Akaan 2020-luvulle. Se toivottavasti osaltaan selkeyttää Akaan erittäin vaikeaa kunnallispoliittista tilannetta, joka näyttäytyi joulukuun talousarviokokouksessa. Akaan etu nähdään tänään niin monella toisistaan vahvasti poikkeavalla tavalla.

On olemassa valtuutettuja, jotka selkeästi uskovat itsenäiseen Akaaseen, sen strategiaan ja kaupunginjohtajaan strategiaa toimeenpanevana voimana. Osa valtuutetuista, nyt enemmistö, haluaa edetä varovaisemmin, mutta eivät selkeästi kerro mihin. Valtiovarainministeriö nähdäänkin nyt mahdollisuutena, kun se äsken vielä nähtiin uhkana. Minkälainen luottamus enemmistöllä on enää kaupunginjohtajaankaan?

Kaupunginjohtaja erotettiin Akaassa kuntalakiin perustuen. Nyt tiedämme, että kuntalaki on aika vahva laki ja sen noudattaminen kuntalaisten turva.