Joulukuu on se kuukausi, jolloin Valkeakosken musiikkiopiston konserteissa kerätään syksyn satoa. Neljän joulukonsertin sarja alkoi Viialan seurakuntasalissa, jossa 18 nuorta odotti jännittyneenä omaa soittovuoroaan.
Esiintymistä on valmisteltu ja hiottu huolella. Myös yleisössä jännitetään. Jokainen kuulija on esiintyjän puolella ja toivoo onnistumista. Jännitys kuuluu esiintymiseen, ja paras tapa harjoitella jännityksen kanssa elämistä on esiintyminen.
Yksi Viialassa esiintyneistä oli Atte Rantanen, joka odotti vuoroaan pöydän ääressä mustat hanskat käsissään. Atte oli toiseksi viimeisenä ohjelmassa, ja vihdoin oli hänen vuoronsa. Atte riisui käsiä lämmittävät hanskat, nousi pöydän äärestä ja käveli rauhallisin askelin seurakuntasalin eteen ja istahti flyygelin ääreen. Hän nousee ja säätää penkin korkeutta. Istahtaa uudelleen. Keskittyy.
Hetken hiljaisuuden rikkovat Mike Cornickin f-molli etydin sävelet, jotka soljuvat flyygelin koskettimien kautta kuulijan korviin. Samalla kun me yleisössä kuuntelemme keskittyneesti, Atte seuraa teoksesta rakentamaansa musiikillista karttaa.
– Kappale paloitellaan sointurakenteen pohjalta palasiksi, ensin tulee A-osa, sitten B-osa, jonka jälkeen alku kerrataan uusiksi, hän kertoo ulkoa opettelemisen tekniikastaan.
Soitto pitää ajatukset kasassa
Atte on 14-vuotias Viialassa asuva nuori, jonka soittoikä on vasta neljä. Neljään ikävuoteen mennessä lapsi ahmii valtavan määrän uusia taitoja. Samaa voi sanoa Atesta. Hän on nuorena soittajana ahminut suuren määrän musiikillisia taitoja.
– Katsoin Disneyn elokuvaa Frozen, ja kuultuani elokuvassa sävelmän Let It Go halusin opetella sen. En tuntenut nuotteja, mutta löysin YouTubesta videon, jonka avulla opettelin soittamaan kappaleen kotona sähköpianolla. Kolme kuukautta myöhemmin soitin sen koulun joulujuhlassa. Opettaja kehotti hakeutumaan musiikkiopistoon, ja niin päädyin Ella Yli-Viikarin piano-oppilaaksi.
Atte päätyi monen nuoren tavoin musiikin harrastajaksi koskettavan musiikin innoittamana. Harrastuksen, joka vaatii kärsivällisyyttä, kotiharjoittelua ja kodin taustatukea innostuksen ylläpitäjänä. Musiikin harrastaminen vaatii paljon, mutta mitä se antaa harrastajalleen?
– Pianonsoitto on kasvattanut rutkasti kärsivällisyyttä ja opettanut pitämään ajatukset kasassa, Atte sanoo.
Musiikki välittää tunteita kuulijalle, mutta se on myös kanava omien tunteiden käsittelemiseen. Musiikin harrastajien yhteinen kieli johdattaa heidät usein musisoimaan yhdessä. Se on sitä musiikin parasta antia.
Joulukuussa musiikillisesta syksyn sadosta voidaan nauttia myös perheiden yhteisissä hetkissä. Otetaan musiikki mukaan ja tehdään tästä joulusta yhteistä laulun ja musiikin aikaa.
Hannele Piippo-Fair