Puhemies Matti Vanhanen vihki Pohjoismaiden suurimman kalasavustamon Sastamalassa

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen leikkasi nauhan merkiksi siitä, että moderni kalasavustamo on otettu käyttöön. Vanhasta avusti kalatalousneuvos, yrittäjä, toimitusjohtaja Veijo Hukkanen (oik.).
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen leikkasi nauhan merkiksi siitä, että moderni kalasavustamo on otettu käyttöön. Vanhasta avusti kalatalousneuvos, yrittäjä, toimitusjohtaja Veijo Hukkanen (oik.).

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen vihki tänään tiistaina Pohjoismaiden suurimman kalasavustamon Sastamalassa. Vanhanen peräsi koko suomalaiselta yhteiskunnalta vastausta kysymykseen, miten voimme vaikuttaa siihen, että osa nuorista haluaisi ryhtyä kalastajiksi ja maanviljelijöiksi. Puhujan mukaan uusia ammattilaisia tarvittaisiin tuottamaan puhtaita elintarvikkeita ja niiden raaka-aineita. Hän korosti lähiruoan ja lähiraaka-aineiden tärkeyttä. 

Puhemies Matti Vanhasen mukaan esimerkiksi Kalaneuvos Oy:n kaltainen kasvuyritys tarvitsee tulevaisuudessa paljon ammattitaitoisia kalastajia.

– Kun suomalaiset kuluttajat suosivat ja valitsevat ruokakoriinsa kotimaisia elintarvikkeita, lähiruokayrittäjät ja -yritykset menestyvät.

– Lisäksi kansalaisten on oltava valmiita maksamaan laadusta, hän vetosi.

Vanhasen mukaan hyvin toimiva yhteiskunta tarvitsee aina turvallisen ruokaketjun, josta on huolehdittava kaikissa oloissa.

– Kotimaisella kalataloudella on aidosti valtavat kehittymis- ja kasvumahdollisuudet. Kala-alan eri toimijoiden edellytyksiä on parannettava. Muun muassa lainsäätäjillä on tähän avaimia. Tämän ajan realiteetti on, että maahamme tuodaan varsin paljon kalaa.

Vanhanen kiitti kalatalousneuvos Veijo Hukkasta ja hänen perhettään siitä, että he ovat hyvinvointiyhteiskunnan vastuullisia takaajia.

– Hukkasten perheyritys on malliesimerkki siitä, miten pk-yritys pystyy kokoamaan pääomat, jotka se investoi toimintansa kehittämiseen ja kansalaisten työpaikkojen avaamiseen. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat juuri niitä yhteiskuntamme tukipilareita, jotka vastaavat siitä, että ihmisillä on turvattuja työpaikkoja.

Vanhasen mukaan Nyky-Suomessa on arvokasta sekin, että yrittäjät yrityksineen ovat kotiseutusidonnaisia.

– Kotipaikkauskollisena Kalaneuvos Oy on investoinut neljän vuosikymmenen aikana monta kertaa Sastamalaan.

Vanhanen rohkaisi Veijo Hukkasen perhettä säilyttämään yritystoiminnan jatkossakin suvussa.

Kalaneuvos Oy:n tänään tiistaina vihityt modernit toimitilat käsittävät 11 000 neliömetriä. Kokonaisinvestointi on suomalaisittain historiallisen suuri: 28 miljoonaa euroa.
Kalaneuvos Oy:n tänään tiistaina vihityt modernit toimitilat käsittävät 11 000 neliömetriä. Kokonaisinvestointi on suomalaisittain historiallisen suuri: 28 miljoonaa euroa.

Laajennus kesti vuoden

Kalaneuvos Oy:n tehdaslaajennuksen rakentaminen käynnistyi vuoden 2018 heinäkuussa. Uusi laajennettu tehdas otettiin käyttöön tässä kuussa.

Investoinnit eivät lopu tähän. Parhaillaan on käynnissä niin sanotun vanhan puolen saneeraus, jonka on määrä olla valmis ensi kevään aikana.

Investointi on suuruudeltaan merkittävä koko Suomessa. Hanke on niellaissut noin 28 miljoonaa euroa. Summasta iso osa on mennyt automatisointiin ja modernien koneiden ja laitteiden hankintaan. Ne tuovat volyymia etenkin fileointiosastolle ja kalansavustukseen.

Laajennuksen ansiosta yrityksen kalansavustuskapasiteetti yli kaksinkertaistuu. Se on nyt vuorokaudessa noin 40 000 kiloa. Savustuskapasiteetti on nyt huikeat 10 miljoonaa kiloa vuodessa. Kalaneuvos Oy:ssä on peräti 13 savustusuunia. Yhteen uuniin mahtuu noin 1 000 kiloa kalaa kerrallaan.

Tulevaisuussatsaukset ovat johtaneet lisätyövoiman pestaamiseen. Uutta henkilöstöä on palkattu ja palkataan vielä noin 30 hengen verran.

Kalaneuvos Oy toimii nyt runsaan 11 000 neliömetrin suuruisissa tiloissa.

Fileointilinjastoon 5 miljoonaa euroa

Kalaneuvos Oy:ssä fileoidaan nyt jopa 70 000 kiloa kalaa vuorokaudessa. Fileointikapasiteetti on yli kaksinkertaistunut.

Vuodessa kalaa pystytään fileoimaan noin 12 miljoonaa kiloa.

Yritys investoi fileointilinjastoonsa runsaat 5 miljoonaa euroa. Se on markkinoiden uusin ja laadukkain linjasto.

Kalaneuvos Oy on investoinut lisäksi uusiin pakkauslinjoihin, koneisiin sekä laitteisiin sekä neljään robottiin.

Historiallisen mittava hanke vahvistaa sastamalaisen Kalaneuvos Oy:n asemaa Pohjoismaiden suurimpana kalansavustajana.

Suomen viennin kannalta Hukkasten satsaukset ovat merkittävät. Laajennus mahdollistaa kalajalosteiden viennin merkittävän lisäämisen.

Kalaneuvos Oy:ssä tehdään työtä kahdessa vuorossa kuutena päivänä viikossa. Sesonkiaikoina tehdas pyörii seitsemänä päivänä viikossa.

Kalat hyödynnetään sataprosenttisesti.

Kalaneuvos Oy:n tärkeimmät tuotteet ovat lämmin- ja kylmäsavukalat, graavituotteet sekä tuorefileet.

Tärkeimmät kalalajit ovat kirjolohi, lohi, siika, silakka, muikku sekä kuha.

Kalaneuvos Oy on perustettu vuonna 1975.

Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 76 miljoonaa euroa. Työntekijöitä on noin 155.

MATTI PULKKINEN