Kari Suomalaisen syntymästä tulee 100 vuotta – Akaasta tilattu ainutlaatuinen Pilakuvanäytelmä saa lauantaina ensi-iltansa Helsingissä

Jaana Suorsa, Jarkko Suhonen ja Riku Laakkonen herättävät Kari Suomalaisen pilakuvat henkiin.

Tutut hahmot ovat vallanneet Akaan Seudun toimitilan yläkerran: Mauno Koivisto keinahtelee kiikkustuolissa, Kalevi Sorsa lentää räpiköiden kravatti kaulassa ja Suomi-neito hämmästelee suu auki maailmanmenoa. Pahviset hahmot ovat osa pilapiirtäjä Kari Suomalaisen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kirjoitettua ja tällä hetkellä harjoitusvaiheessa olevaa näytelmää, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Jarkko Suhonen. Näytelmää esitetään ensi kesänä Visavuoren museossa.

Mustahattuinen mies – Pilakuvanäytelmä on erikoinen sekoitus näyttelijäntyötä, näyttelijä Riku Laakkosen animoimien pahvihahmojen edesottamuksia ja yleisön edessä tapahtuvaa live-piirtämistä. Piirtäjänä toimii ympäristötaidenäyttely Näkymän kuraattorinakin tutuksi tullut taiteilija Jaana Suorsa. Suorsa myös esittää näytelmässä itse Kari Suomalaista.

– Esityksen painopiste on Karin tuotannossa, tämä ei siis ole elämäkertanäytelmä. Pilakuvanäytelmä toimii siten, että Riku Laakkonen esittää yhtä Karin hahmoista, eli Kontti-yliopiston erikoistutkija Rauno Murjua, joka on pitämässä esitelmää Kari Suomalaisesta. Kesken kaiken Kari Suomalaisen hahmo ilmestyy viemään Murjun esitelmää omille urilleen, Jarkko Suhonen kuvailee.

Näytelmässä Kari Suomalaiseksi pukeutunut Jaana Suorsa piirtää Kari Suomalaisen hahmoja Kari Suomalaisen tyylillä. Henkiin herää muun muassa Urho Kekkosen pää.

– Lisäksi otan yleisöstä jonkun, josta piirrän pilakuvan ja Rauno Murju luennoi siinä ohessa. Kari Suomalaisen hahmo tekee myös kiusaa Rauno Murjulle, sillä hän ei oikein piitannut yliopistotutkijoista, Jaana Suorsa kertoo.

Akaalainen Riku Laakkonen animoi pahvihahmoja. Kuvassa Laakkosen käsittelyssä on nuori Johannes Virolainen.

Kekkonen on helpoin piirtää

Näytelmässä pahvihahmoja animoiva Riku Laakkonen käyttää monia keinoja herättäessään hahmot henkiin.

– Minä esimerkiksi puhuttelen hahmoja, liikuttelen niitä ja suhtaudun niihin jotenkin. Olemme tapauskohtaisesti keksineet sopivan animointikeinon kullekin pahvihahmolle, Laakkonen kertoo.

Laakkoselle ei vielä toistaiseksi ole noussut hahmojen joukosta suosikkia, sillä esityksen harjoitusvaiheessa on meneillään ilmaisun ja sisällön hiominen.

– Varmaankin esitysten myötä joku hahmoista nousee suosikiksi, mutta toistaiseksi olen keskittynyt pitämään langat käsissäni, Laakkonen kertoo.

Suhonen toteaa pitävänsä useista hahmoista.

– Kekkonen on hauska ja myös Johannes Virolainen, Ahti Karjalainen ja Kalevi Sorsa viehättävät. Kaikki hahmot ovat kuitenkin omalla tavallaan sympaattisia, Suhonen pohtii.

Jaana Suorsan oma lempihahmo on itse Kari Suomalainen.

– Olen ihan pikkupennusta asti lukenut Kari Suomalaisen tuotannosta koottuja kirjoja. Isäni sai niitä lahjaksi, ja minä luin niitä ihan onnessani. Opettelin myös piirtämään Karin tyylillä. Kekkonen on helpoin piirtää, Suorsa nauraa.

Jarkko Suhosen mukaan haastavinta näytelmän luomisessa oli Kari Suomalaisen piirrosten ylenpalttinen määrä.

Kari Suomalainen teki valtavasti kuvia

Suhosen mukaan haastavinta näytelmän luomisessa on ollut Kari Suomalaisen piirrosten ylenpalttinen määrä.

– Niitä on reilu 7000. Siinä nousi pieniä kysymyksiä sen suhteen, että miten tämä homma rajataan. Aika paljon esityksessä on Karin varhaisempaa tuotantoa 60- ja 70-luvuilta, mutta sekaan mahtuu myös 80- ja 90-lukujen tavaraa, Suhonen toteaa.

Suhosen, Laakkosen ja Suorsan lisäksi näytelmää ovat tehneet äänisuunnittelija Simo Rokka, Kari Suomalaisen äänenenä kuultava Lasse Kanerva sekä Kari Suomalaisen kissojen ääninä toimivat Pauliina Syrjälä ja Mira Flinkman.

Mustahattuinen mies – Pilakuvanäytelmä saa ensiesityksensä lauantaina 30.11. Päivälehden museossa Helsingissä osana Helsingin Sanomien 130-vuotisjuhlallisuuksia.

Jaana Suorsa eläytyy rooliinsa yliopistotutkijoihin yrmeästi suhtautuvana Kari Suomalaisena.

 

Juttuun korjattu ensiesityksen päivä, joka on lauantaina 30.11.