Etelä-Pirkanmaan terveyskeskussairaala valmistuu aikataulussa – Tilat luovutetaan vuokralaisten käyttöön huhtikuussa

Terveyskeskussairaalan rakennustyöt ovat edenneet hyvin, ja tilat luovutetaan vuokralaisten käyttöön huhtikuussa 2020. Kuva: Oona Eskeli.

Ensi vuodesta alkaen Akaan, Urjalan ja Valkeakosken perusterveydenhuollon sairaalapalvelut löytyvät yhdestä yksiköstä, Valkeakosken sairaalan kupeessa sijaitsevasta Valkeakosken seudun terveyskeskussairaalasta.

Toukokuussa harjakorkeuteen nousseen terveyskeskussairaalan rakentaminen on edennyt hyvin ja aikataulussa, kertoo Akaan ja Urjalan perusturvajohtaja Elina Anttila.

– Tällä hetkellä Etelä-Pirkanmaan kunnat suunnittelevat tiiviisti yhdessä terveyskeskussairaalan toimintoja sekä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Erityisesti vanhustenhuolto on merkittävässä roolissa, Anttila lisää.

Ajatus yhteisestä sairaalasta syntyi vuonna 2014, kun kaikissa kolmessa kunnassa oli ilmennyt tarvetta terveyskeskusten vuodeosastojen peruskorjaukselle tai uudisrakentamiselle.

Rakennuspäätös tehtiin palveluiden keskittämisen hyötyjä kartoittaneen selvitystyön valmistuttua. Keskittämisen hyötyihin lukeutuivat muun muassa kustannussäästöt, potilassiirtojen määrän vähentyminen sekä ympärivuorokautiset lääkäripalvelut.

Uudisrakennuksen maanrakennustyöt alkoivat kesällä 2018 ja varsinainen rakentaminen lokakuussa 2018.

Suurin osa terveyskeskussairaalan potilashuoneista on kahden hengen huoneita. Kuva: Oona Eskeli.

Osastot kolmessa kerroksessa

Akaan kaupungilta terveyskeskussairaalan käytännön toimintaa on ollut aktiivisesti suunnittelemassa va. johtava hoitaja Marja Lehtonen.

Lehtosen mukaan terveyskeskussairaalaan tulee vuodepaikkoja kaiken kaikkiaan 91. Suurin osa huoneista on kahden hengen huoneita, mutta myös yhden hengen huoneita valmistuu. Osastoja on kolmessa kerroksessa.

– Kerrokset profiloituvat erilaisten potilaiden hoitoon siten, että eri kerroksessa hoidetaan akuutteja lyhytaikaista hoitoa vaativia potilaita ja osassa pitempiaikaista ja kuntoutukseen enemmän painottuvaa hoitoa vaativia potilaita, Lehtonen täsmentää.

Sairaalaan tulee myös erillinen palliatiivinen osasto, joka vastaa henkeä uhkaavaa tai kuolemaan johtavaa sairautta sairastavien potilaiden sekä heidän läheistensä hoidon tarpeisiin.

Perusterveydenhuollon toiminnan lisäksi terveyskeskussairaalaan rakentuu tilat laboratoriopalveluita tuottavalle Fimlab Laboratoriot Oy:lle, Tays Sydänsairaalalle sekä Taysin Kuvantamiskeskus- ja apteekkiliikelaitokselle. Tilaa on varattu myös kappelille, vainajien säilytykselle sekä erilaisille varasto- ja tukipalveluille.

Rakentamisen pääurakoitsija on YIT Suomi Oy. Kuva: Oona Eskeli.

Kustannusarvio saattaa alittua

Uudisrakennuksen rakennuttaja on Akaan, Urjalan ja Valkeakosken omistama Etelä-Pirkanmaan Palvelukiinteistöt Oy.

Yhtiön toimitusjohtajan Pasi Oravan mukaan on mahdollista, että hankkeelle annettu veroton 14,4 miljoonan euron kustannusarvio alittuu. Irtokalusteet ovat pääosin vuokralaisten omia hankintoja, eivätkä ne ole mukana kustannusarviossa.

Rakentaminen on edennyt hyvin myös Oravan mielestä, ja urakan valmistumisajankohtakin on jo tiedossa.

– Rakennus valmistuu maaliskuun lopussa, ja 1.4.2020 tilat ovat vuokralaisten käytettävissä, Pasi Orava toteaa.

Johtava hoitaja Marja Lehtonen sanoo, että muuton lopullinen ajankohta tulee vielä tarkentumaan.

– Alustavasti on suunniteltu, että muutto tapahtuisi huhtikuun puolivälin ja toukokuun aikana.

Terveyskeskussairaalassa on osastoja kolmessa kerroksessa. Kuva: Oona Eskeli.

Rakennukseen valmistuu myös varastotiloja. Kuva: Oona Eskeli.

Kuva: Oona Eskeli.

Kuva: Oona Eskeli.

Kuva: Oona Eskeli.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?