Pääkirjoitus: Akaa on oikeassa paikassa

Kun Akaan kaupunki sijaitsee kasvavassa Pirkanmaan maakunnassa, voivat luottamushenkilöt keskittyä rauhassa vaikkapa viha-, kauna- ja kateuspolitikkaan, mitä pohdinta luottokorttien tarpeellisuudesta kaupungin johtoryhmälle pelkästään on. Luottokortti on työnantajan luottamuksen osoitus, mitä täällä eivät näköjään kaupungin keskeiset viranhaltijat ansaitse, vaikka pitävät kaupunkia pystyssä melkoisessa tuiverruksessa.

Tilastokeskuksen maanantaina julkistetun väestöennusteen mukaan Suomessa ei ole 15 vuoden kuluttua yhtään maakuntaa, jossa syntyy enemmän ihmisiä kuin kuolee, jos syntyvyys pysyy nykyisellä tasolla. Ennusteen mukaan vuonna 2035 väkiluku kasvaisi enää Uudenmaan ja Pirkanmaan maakunnissa ja Ahvenanmaalla.

Jos mitään ei tehdä, ennusteen mukaan Akaan väkiluku laskee. Kaupungissa asuisi kymmenen vuoden kuluttua (2030) 15 217 henkilöä. Heistä lapsia ja nuoria on 2 594 ja eläkeläisiä 4 418. Tärkeä tieto tässä on työikäisten määrä. Heitä on 8 307 eli 55 prosenttia asukkaista. Työikäisiä olisi selvästi enemmän kuin eläkeläisiä, mikä on kaupungin kehityksen kannata erittäin tärkeä tieto. Täällä tarvitaan perheille erittäin hyvin toimivat peruspalvelut ja paljon muutakin.

Vuonna 2030 Akaaseen muuttaa 685 henkilöä ja Akaasta muuttaa 701 henkilöä. Jo nyt tiedetään, että täältä lähdetään työn perään ja opiskelemaan. Sekin tiedetään, että tänne tulee oppinutta ja suhteellisen varakasta väkeä. Ketä tulevaisuudessa Akaaseen muuttaa, riippuu politiikasta ja oikeasta markkinoinnista. Yhtään soraääntä ei kaupungin kehittämiseen nyt tarvita.

Kaupunginjohtaja Antti Peltola teki Akaan Reserviupseerikerhon Johtaminen erityistilanteissa -seminaarissa varsin selväksi, että kaupunginjohtajan ja koko johtoryhmän keskeisin tehtävä on viedä valtuuston hyväksymä strategia käytäntöön.

Akaassa lähdetään siitä, että sekä veto- että pitovoimatekijöitä vahvistetaan niin, että kaupungin asukasluku saadaan kasvuun.

Akaaseen halutaan myös uusia työllistäviä yrityksiä täällä jo nyt toimivia yrityksiä unohtamatta. Kaupunki satsaa voimakkaasti nykyaikaiseen markkinointiin ja näkyvyyteen. Kyltit kaupungin rajoilla eivät enää riitä, nyt halutaan näkyä selkeämmin moottoritiellä ja rautatieasemillakin.

Yhteiskunta muuttuu tällä hetkellä hyvin voimakkaasti. Nopeat syövät hitaat. Teknologian hyvin nopea kehitys näkyy joka paikassa. Digitalisaatio on arkipäivää. Vanhoja työpaikkoja katoaa, mitkä ovat uudet työpaikat? Vaalien äänestysprosentit laskevat, ja erilaiset populistiset liikkeet tulevat ja menevät. Perinteiset puolueet ovat osin ihmeissään. Taloudellinen kasvu on hidastumassa. Onko nyt edessä hitaamman kasvun aika vai taantuma? Entä miten yhteiskuntaa muuttaa ilmastonmuutos, joka vääjäämättä on otettava huomioon kaikessa?

Myös ihminen muuttuu. Hän ei enää sitoudu, minkä takia monet yhdistykset ovat jo vaikeuksissa. Suomalaiset kaipaavat myös lisää joustavuutta työn ja perheen yhteensovittamiseen.

Onneksi Akaa on oikeassa paikassa Suomen kartalla, ja moneen muutokseen voidaan itse vaikuttaa. On aivan selvä, että kaupungistuminen etenee, mutta onko se täällä vain pakkautumista Tampereen seutukunnalle? Väestöennusteita ei pidä hätkähtää. Kun nyt pelikentän rajat tiedetään, voidaan politiikallakin vaikuttaa kehitykseen. Onni on aina suosinut rohkeaa.

Mikä on Akaan perhepolitiikka? Entä minkälaisia yrityksiä täällä on tulevaisuudessa? Mielenkiintoisia kysymyksiä, joihin vastauksia pitäisi tietää tulevaisuuteen valmistautuvan viksun kuntapäättäjän.