Nälkäpäivä-keräystä voi Akaassa kartuttaa myös kahvilassa

22.09.2019 14:57

Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään Akaan kaikissa kolmessa taajamassa.

Tänä vuonna Nälkäpäivä-keräys on 26.–28.9. Akaassa Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään tänäkin vuonna kaikissa taajamissa. Lipasvahdit ovat perinteisesti suorittamassa keräystä paikallisten marketien edustalla ja auloissa. Keräys toteutetaan viikon aikana myös akaalaisissa kouluissa.

Uutena toimintana on perjantaina 27.9. Nälkäpäivä-kahvila, joka on toimitila Sykkeellä avoinna kello 13–17. Keräykseen voi osallistua nauttimalla pullakahvit, sillä kahvilan tuotto lisätään osaston Nälkäpäivä-keräyksen tilitykseen.

Lauantaina toimitila Sykkeellä on myynnissä kello 10–12.30 perinteistä Nälkäpäivän hernekeittoa, jonka voi nauttia paikan päällä tai ostaa omaan astiaan kotiin vietäväksi.

Joka eurosta vähintään 80 senttiä avustuskohteeseen

Nälkäpäivänä kerättyjä varoja ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen ja siksi niitä voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin. Tämä mahdollistaa nopean toiminnan ja avun monessa tapauksessa niin lähellä kuin kaukana. Jokaisesta katastrofirahastoon lahjoitetusta eurosta vähintään 80 senttiä menee avustuskohteeseen.

Katastrofirahaston sääntöjen mukaan keräyskulut saavat olla korkeintaan 20 prosenttia. Keräyskulut koostuvat keräysvälineiden, kuten keräyslippaiden ja liivien hankinnasta, keräysturvallisuudesta ja viestinnästä.

Ensimmäinen keräys nälänhädän uhreille

Ensimmäinen Nälkäpäivä järjestettiin Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi, siitä syntyi nimi Nälkäpäivä. Silloin Nälkäpäivänä kannustettiin halukkaita syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan säästyneet varat keräykseen.

Nykyään Nälkäpäivää voi viettää haluamallaan tavalla, eikä herkuttelukaan ole kiellettyä. Nälkäpäivän idea ei ole, että kaikilla olisi nälkä vaan se, että kaikilla olisi ruokaa.

Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttajat ovat paikalla kaikkialla maailmassa. Nälkäpäivän aikana kerätään rahaa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon, jonka varoilla autetaan eri puolilla maailmaa muun muassa luonnonmullistusten ja sotien uhreja.

Suomessa lahjoitusvaroilla autetaan muun muassa tulipaloissa kotinsa menettäneitä perheitä, annetaan henkistä tukea, kotoutetaan turvapaikanhakijoita ja tuetaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimintaa.